Woodie Smalls: in opleiding, maar uitermate leergierig

De Belgische rapper Woodie Smalls heeft er een mooie festivalzomer op zitten. Zo speelde hij bij ons in Nederland de X-Ray op Lowlands compleet plat en wist diepe indruk te maken door zijn hoge tempo, plus een uithoudingsvermogen waar je u tegen kan zeggen. Wij spraken met hem over wat hem zo ver heeft gebracht, nu al. 

"Waar ik nu ben, komt allemaal doordat ik veel ben gaan schrijven, steeds weer. In het begin heb ik wel wat moeilijkheden gehad om er uiteindelijk te komen. Zo ging ik vaak niet naar school, ik skipte veel uren, en je weet hoe dat gaat; dat vinden de ouders niet leuk en toen ben ik gestopt met school. Het is ook een feit dat dan gewoon niemand in je gelooft, mijn ouders niet, die zagen toen nog geen toekomst in wat ik deed. Mijn muziek is zeker ook beïnvloed door die dingen die ik toen heb meegemaakt, maar ook waar ik naar luister. Ik houd ervan om dat gewoon te variëren. Zo luister ik naar Kanye, maar ook bijvoorbeeld naar Coldplay". Inspiratie zat dus voor de Belg, lijkt het zo: "Ja, grote muzikale voorbeelden voor mij zijn Tyler the Genius [the Creator, red.], Kanye, Pharrell Williams. Dat zijn de mensen waarvan als ik ze zie wil zeggen dat ik ook zo wil worden. Het blijft mijn streven om er naar te kijken om zo groot te worden. Ik geloof in wat ik doe en dat ik wat in petto heb. Mocht ik ooit zo groot worden zou dat natuurlijk pretty sick zijn"

Met een goed gekozen artiestennaam als Woodie Smalls is er dus geen spoor meer te bekennen van de Vlaamse roots van Sylvestre Salumu: "Mensen schrikken nog wel eens als ik dan Vlaams ga spreken. Dat komt ook gewoon door het feit dat ik het Engels redelijk onder de knie heb. Ik kan mijn Engelse accent opzetten en je zou niet meer weten dat ik uit België kom". Waarvan akte. Een kenmerk voor een optreden van Smalls is zo gevonden: "Veel interactie, ik praat veel met het publiek, dat vind ik fijn. Stiekem ook wel een beetje hyper, maar ik kan ook een tandje terug nemen en wat rustiger aan doen. Dus voor zowel voor iemand die rustig wil dansen als voor iemand die compleet uit zijn dak wil gaan is er in een Woodie Smalls optreden ruimte. Dat probeer ik in de setlist te brengen door veel verschillende dingen te brengen".

Dromen zijn er zeker ook nog voor de Belg: "Als Pharrell ooit zou zeggen dat 'ie mij tof vind en iets met mij zou willen gaan maken, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Maar Kaytranada zou ook nog heel tof zijn om daar iets mee te beginnen, ook omdat ik in het laatste materiaal wat ik heb uitgebracht een beetje in die vibe proberen te maken. Ook The Internet lijkt mij ook fantastisch. Rap is zoveel veranderd tegenwoordig, je hebt zoveel verschillende stijlen. Mijn voorkeur ligt bij het snel heel hyper worden, maar ook die rustige vibe die er in gebracht wordt in de rap houd ik ook erg van". Een plaat toeren is niet voldoende: "Ik ben al weer bezig met iets nieuws. En dat komt binnenkort ook de wereld in. Het wordt in ieder geval trippy en anders dan mensen van me verwachten. Maar goede nummers staan er zeker op, dat kan ik je verzekeren"

Woodie Smalls staat in oktober, november én december een flink aantal keer op verschillende podia in ons land.