Allah-Las: relaxed van Tivoli tot Lowlands

De Amerikaanse rock-americana sound is verre van dood of saai. Allah-Las weet het elke keer weer met energie op het podium te brengen. Daan de Witte sprak de band vlak voordat het optreden in TivoliVredenburg plaatsvond, over het optreden als de ultieme uitdaging en het nieuwe album.

De inspiratie voor het album was zeer pragmatisch: "We wilden iets beters maken in vergelijking met het vorige album. We proberen steeds een betere band te zijn, met betere liedjes. Ik weet niet of er echt een enkele inspiratie is voor een album, het gaat meer om de kracht die je er met z'n allen in stopt". Voor het album is een mix gebruikt van wat vergeten instrumenten, maar er is zeker ook gebruik gemaakt van de wat bekendere geluiden: "Er is een beetje van alles wat in het album gegaan. Waar we het hebben opgenomen, hebben we het op tape opgenomen, zoals we ook gedaan hebben bij het vorige album. Een opnameproces op tape is dan wel een beetje te vergelijken met het gebruik van die wat meer oldschool instrumenten. We hebben wel een andere studio gebruikt en daarom hing er ook een andere sfeer. Het beïnvloedt de muziek toch wel op een grote manier. Je neemt heel anders op in een enorme ruimte in vergelijking met een hele klein, intieme ruimte"

Wat mensen kunnen verwachten van een album van Allah-Las is iets waar de heren even over na moeten denken: "Dat vind ik echt heel lastig. Uiteindelijk vind ik dat mensen dat zelf moeten bepalen. Wat je dan eigenlijk aan het doen bent, is je werk categoriseren. Daar houd ik zelf niet zo van. De mensen die naar een concert komen kunnen het denk ik beter bepalen". De heren stonden vorig jaar nog in de India op Lowlands, en dan is het goed om jezelf af te vragen wat de voorkeur draagt: een festivalshow of een eigen optreden: "Festivals spelen kan zo leuk zijn, het spelen voor duizenden mensen is geweldig, maar het spelen van clubshows is dan weer meer voor de fans. Die geven daar dan ook vaker de voorkeur aan. Je moet denk ik allebei doen, om allebei de groepen tevreden te stellen. Als ik alleen maar een soort kon doen zou dat heel vermoeiend worden. Het is ook wel eens lekker om binnen én buiten te spelen. Onze muziek past heel goed in de zomer, dusja. Live spelen is dan ook heel erg belangrijk voor mij. De band zou denk ik uit elkaar vallen als we niet live zouden spelen. Voor mensen spelen is iets wat ons gemotiveerd houdt"

De aanleiding om muziek te gaan maken voor de kost is iets heel simpels: "Dat gaat puur en alleen om de liefde voor muziek in het algemeen. Om dat te kunnen doen, daarin kunnen we elkaar ook steeds blijven uitdagen. Als je dat wil blijven doen is het zaak dat je blijft oefenen en daardoor blijft verbeteren. In deze band zitten brengt dan ook heel veel genoegdoening met zich mee. Een speciaal moment is dan ook wel lastig om er uit te kiezen. De plaatsen waar we komen, zijn waarschijnlijk onze grootste prestaties, en dat daar dan ook mensen zijn die ons willen zien spelen en onze muziek willen horen, ondanks dat we daar nog nooit zijn geweest"

De zenuwen blijven voor de heren toch wel een rol spelen: "Een festivalshow zijn we over het algemeen minder zenuwachtig voor dan voor een clubshow. Om de een of andere reden zijn dat soort optredens gewoon veel zenuwslopender om te doen. Het is wel zaak dat hoe meer we grappen en grollen voor een optreden, hoe relaxter het wordt. Iedereen moet gewoon een goed gevoel hebben. Dat maakt een optreden echt beter"