Interview: Jungle By Night op Pinkpop 2016

Misschien wel een van de meest succesvolle muziekcollectieven van dit moment. Een aantal heren van de negentellende formatie gingen even zitten met Daan de Witte om te praten over hun muziek en de ervaring daarmee.

"Muziek betekent voor ons een deel van je leven. Je passie, maar dat klinkt wel een beetje cliché als je dat zo zegt. Het hoort er bij voor ons en is gewoon leuk voor ons te doen. Maar ook het samenwerken en dat je met elkaar zulke mooie dingen mag doen". Of er wel eens akkefietjes ontstaan met negen man, is wel eens de werkelijkheid: "Je hebt altijd wel eens van die mini-akkefietjes misschien, maar we zijn wel goed in iedereen te laten praten en de ruimte te geven. Als iemand dan minder die ruimte geeft, dan onstaat er wel eens wat. Als er wel eens iemand wat uit, hebben we ook vergaderingen daarvoor. Punt is dat we moeten blijven communiceren. We kennen elkaar ook al zo lang, dus we weten waar de grens ligt. We zijn denk ik wel echt op elkaar ingespeeld". Jungle By Night is de toekomst van de Afrobeat genoemd, maar zijn het daar niet volledig mee eens: "Het is natuurlijk een eer om zo genoemd te worden, maar ik denk niet meer dat het in onze nabije toekomst ligt om echt te focussen op die afrobeat. Maar misschien is dat juist de toekomst van de afrobeat, want zelfs bij ons laatste album hoorden we nog mensen zeggen 'Hey dat klinkt wel Afrikaans', ik denk dat dat misschien wel komt omdat we veel percussie hebben en dan die associatie gemaakt wordt"

De heren hebben nu op Pinkpop gestaan, maar ook Glastonbury in Engeland, een van de grootste popfestivals van Engeland, is niet te groot: "Het is heel bijzonder, we hebben nu ook wel eigelijk elk festival in Nederland wel gehad, en wat ik bijzonder vind aan Pinkpop is dat het voornamelijk pop is, maar wij met onze soort muziek, akoestisch, ook een plekje daar mogen. Waar we ook stonden, in de openlucht, paste het vandaag perfect, maar mijn voorkeur gaat uiteindelijk uit naar een tent, daarin staan mensen er eigenlijk allemaal voor de artiest". Wat er geprobeerd wordt te bereiken is voor de heren wel verschillend: "Het is heel tof om de mensen te laten horen dat er meer is dan alleen maar de muziek die op de radio te horen is, en die vierkwartsmaat, en als je dan iemand met je plaat ziet lopen, is dat gewoon heel bijzonder. Dat onze muziek gewoon ook kan. We proberen ook te blijven vernieuwen en we verbazen ons erover dat dat elke keer weer lukt. Elke plaat die we hebben gemaakt heeft een ander karakter maar je hoort toch dat wij het zijn. Tijdens dat we zo'n plaat maken is niet echt een duidelijke verdeling, maar bij de laatste plaat is er wel een aantal van ons even wat langer gaan zitten. Toen we begonnen was dat meer een spontane actie van wat er ontstond als we de studio in zouden gaan. Dat ligt waarschijnlijk ook omdat je zoveel repeteert en zoveel met elkaar bent"

Het optreden op Pinkpop stelde de heren zeer tevreden: "De sfeer was goed, en we waren aangenaam verrast. We proberen meestal niet te hoge verwachtingen te hebben en er een beetje open in te gaan. Het publiek bleef staan en reageerde ook echt als er een solo geweest was, of als er een verandering kwam in de muziek. Er kwam elke keer een reactie, en dat is niet altijd zo. We proberen ook in een optreden voor zoveel mensen de tracklist aan te passen. Dus hopen we dat we mensen kunnen pakken in zo'n set. Er moet een moment komen dat er gewoon een heel groot feest ontstaat. Daar gaat het om".