FOK! sprak met Noah Guthrie

De Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Noah Guthrie was in Nederland om een aantal optredens te geven. FOK! mocht een kort interview houden met de gebroeders Guthrie.

Noah Guthrie is een aantal jaar geleden op YouTube begonnen met het coveren van nummers. Zijn populariteit explodeerde toen hij in 2012 zijn versie  van het nummer “Sexy and I know It” van LMFAO (klikken op eigen risico) online zette. Later dat jaar heeft hij zijn eerste album (Among the Wildest Things) via crowdfunding op kunnen nemen.

Tijdens het interview gaven Noah en zijn broer Ian beide aan Nederland een erg leuk land te vinden en nog geen negatieve ervaringen gehad te hebben. Zowel de optredens van deze als de vorige tour hebben een goede indruk achtergelaten van de mensen en Nederland.

Zalen
Het spelen in een kerk, de Joriskerk in Venlo, was voor hun een nieuwe ervaring. Eén die veel indruk maakte. Ook gaven ze aan dat de zalen in Nederland aanzienlijk schoner zijn dan die in de Verenigde Staten. Volgens Noah komt dat doordat “muziek hier erg serieus genomen wordt. Alles is goed geregeld en schoon, vergeleken met de zalen in de VS”.

Op de vraag welke locatie het meeste indruk op hen heeft gemaakt, gaven Noah en Ian aan het Meyer theater in Wisconsin en de Joriskerk in Venlo de diepste indruk hebben achtergelaten. De historie van muziekpodium Vera heeft op Noah ook een diepe indruk gemaakt, maar dan vooral omdat zijn favoriete band U2 daar heeft gespeeld. Toen hij gewezen werd op de historie van Paradiso, waar ze die avond zouden spelen, gaf Noah wederom aan zich vereerd te voelen om daar te mogen spelen.

Hoe vinden jullie het om in extreem kleine zalen, zoals in Deventer, te spelen?
Ian: “Die zijn leuk. We vinden het leuk om die zalen te spelen, van tijd tot tijd. Je kunt de gezichten van het het publiek zien. Je weet zeker dat ze niet slapen.
Noah: “Wanneer we met de hele band spelen is het credo “groter is beter”. Maar met de akoestische en duo sets, is kleiner soms beter. Het geeft een intiemere sfeer aan de muziek. Je wilt bijna een huiskamer-stijl.
Ian: ”Het [kleine zalen] neigt meer naar verhalen vertellen.

Populariteit en fans
Tijdens de show in Deventer was een aantal jonge dames aanwezig die overduidelijk grote fans zijn van Noah’s muziek. Ze stonden tegen de verhoging aan, waar de heren speelden. Op de vraag wat Noah’s eerste reactie was op deze ‘fangirls’ gaf hij aan zij de reden zijn dat ze optreden.

Noah: “Het is een hele eer om dat mee te maken. Het valt me deze tour op dat er veel meer mensen komen die de teksten van mijn nummers kennen en meezingen. Dat is een vreemde ervaring, om mensen mijn muziek te horen zingen. Het is een fantastische, coole, vreemde ervaring.

Hoewel Noah ergens wel weet dat mensen zijn album leuk vinden, vanwege de reacties die hij krijgt via Twitter en social media, dacht hij niet dat mensen zó veel naar zijn muziek zouden luisteren dat ze de teksten kennen.

Ian: “Het is een rare ervaring. Je gaat, als je geluk hebt, al je hele leven naar concerten van bands waar je naar opkijkt, of die je inspireren. Je zingt mee met hun nummers en muziek. En je denkt niet echt dat jou dat ooit zal gebeuren. Maar het gebeurt en je denkt ‘Wow!’. Het is fantastisch en dé reden waarom we dit soort dingen [optreden] doen. We willen ons verbinden met de mensen op elke mogelijke manier.

Social media
Noah heeft zijn bekendheid, in den beginne, vooral verworven via de social media. Met name YouTube. Hij maakt hier tegenwoordig nog steeds veelvuldig gebruik van. Het mag bekend zijn dat op het internet lang niet iedereen even lief is voor elkaar. Noah geeft desgevraagd echter aan dat hij tot nu toe het geluk heeft gehad geen trollen tegen te komen. De negatieve ervaringen die hij wel heeft gehad gingen over iemands mening over zijn muziek. Hoe hij een nummer heeft gecoverd, waarom hij bepaalde nummers wel (of juist niet) speelt.

Noah is uiteraard niet de eerste artiest die via YouTube bekend is geworden. Het bekendste voorbeeld hiervan zal ongetwijfeld Justin Bieber zijn. Een vergelijking tussen de twee zangers, qua bekend worden door het medium, is dan ook snel gemaakt. Noah gaf aan dat het grootste verschil tussen hem en het tieneridool zit in zowel het genre van muziek, als het feit dat Bieber het geluk heeft gehad dat platenbazen zijn filmpjes hebben bekeken.

In je social mediaberichten heb je het nooit over je privéleven. Doe je dit bewust?
Noah: “Ja en nee. Social media is een fantastisch middel.
Ian: “Maar het kan ook erg opdringerig zijn.
Noah: “Niet zo zeer opdringerig, maar wat je op social media zet, blijft daar staan. Ik ben niet iemand die alles met iedereen wil delen. Er zijn dingen in mijn leven waarvan ik niet de behoefte heb dat iemand daar commentaar op levert. Ik ben wel bezig om wat persoonlijker te worden. Achter de schermen, dat soort dingen. Maar ik ben wel vooral bezig met muziek, dus wat je online ziet is veel muziek.

Glee en acteren
Noah heeft in het laatste seizoen van Glee de rol van Roderick Meeks vertolkt. Tijdens het optreden in Deventer had hij al verteld dat hij de rol aangeboden heeft gekregen naar aanleiding van een YouTube filmpje dat één van de casting mensen had gezien. Dr.Mikey wilde graag weten hoe Noah het vond om gecast te worden als ‘new kid’ en dan toch zo’n kleine rol te krijgen.

Noah: “Ik zit in bijna alle afleveringen en heb iets van zes solonummers gezongen. Een kleine rol aangezien het een nieuw karakter was, dat ontwikkeld moest worden.
Ian: “In het laatste seizoen van de show.
Noah: “Ik vind het helemaal geen kleine rol. Volgens mij heb een een behoorlijke hoeveelheid screentime gehad. Het is ook een show die zes seizoenen draaide, met een cast van zes seizoenen. Die karakters waren wel ontwikkeld. De focus lag meer op het afronden van de verhalen van de hoofdpersonen, aangezien zij de hoofdpersonen zijn. Ik denk dat mijn rol een eerlijke behandeling heeft gekregen. Als iemand vindt dat ik een te kleine rol had, vat ik dat op als een compliment. Blijkbaar wilde die persoon meer van mij zien.

Hoewel Noah aangeeft wel interesse te hebben in andere acteerklussen, is hij momenteel niet actief op zoek naar andere rollen. Als er rol langskomt die hem ligt, zal hij geen nee zeggen.

Carrière en toekomst
Noah en Ian spelen momenteel nog relatief kleine zalen. Desondanks gaven ze aan dat ze precies doen wat ze altijd al hebben willen doen. Uiteraard willen ze, zowel muzikaal als qua zalen, doorgroeien. De toekomstplannen voor de korte termijn richten zich vooral op het uitbrengen van nieuwe muziek.

Zijn jullie actief bezig met jezelf promoten?
Ian: “Er is constante promotie. We hebben het gevoel dat er meer en minder effectieve manieren zijn om jezelf te promoten.
Noah: “Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan wie je bent en wat jou uniek maakt. Ik heb een heel team dat mij helpt om mijn ‘merk’ te vinden en te marketen.

Noah vertelde dat, voor hem, social media de voornaamste manier is om zichzelf en zijn muziek te promoten.

In april wordt zijn nieuwe EP verwacht. Voor de lange termijn hebben ze geen concrete plannen, volgens beide heren.