Ice Cube over Ride Along 2: 'alles wat ik doe is gangsta'

In 2014 nam Ice Cube, in de rol van politierechercheur James Payton, zijn aanstaande zwager, Ben Barber (Kevin Hart), mee op een 'ride along', een ritje op patrouille. Het leverde een succesvolle buddy-actiecomedy op, die zes keer zijn budget terugverdiende. Een vervolg is in zo'n geval onvermijdelijk, en dus gaan Kevin Hart en Ice Cube in Ride Along 2 nog een keer samen op pad.

De eerste Ride Along was succesvol, zij het niet overmatig positief ontvangen en internationaal trok de film beduidend minder publiek dan in de Verenigde Staten. Genoeg reden dus om het vervolg overzees een beetje extra aan de man te brengen. Voor de promotie van Ride Along 2 deden Ice Cube en Kevin Hart ook Amsterdam aan. Ze spraken met de pers en organiseerden een speciale voorpremière, waarbij ze zelf ook even langs wipten om contact te maken met de fans. FOK! was erbij en maakte even een praatje met Ice Cube.

Ice Cube in interview voor Ride Along 2

Hoe was het vanmiddag om de film te presenteren aan de fans?

Het was cool. Er was een hoop enthousiasme. Ik zou willen dat we meer tijd met de fans konden doorbrengen, dat we elke handtekening konden zetten en op alle foto's konden gaan, maar ze hebben ons op een strak schema, omdat we de hele wereld over gaan met deze film. Dus het was leuk om een glimp van de fans op te vangen. Hopelijk waren ze ook blij ons te zien, zodat ze zien hoeveel we om deze film geven.

Is dat ook waarom je vandaag aan het filmen was met Periscope, zodat er meer fans mee kunnen kijken?

Ja. Ik wil mensen laten weten wat we doen. Mensen die de film willen zien, of hem al gezien hebben, die willen met ons rondhangen, en dit is een beetje de manier waarop ze dat kunnen doen. Een beetje onze vibe meekrijgen, zien wat we doen. Dat zijn geweldige manieren om contact te hebben met de fans. Ik heb veel geleerd van Kevin, als het gaat om mee doen met je fans en ze laten weten dat ze iets voor je betekenen.

Tijdens het evenement vanmiddag hebben jullie even in speelgoedautootjes geracet. Ben je niet een beetje te gangsta voor speelgoedauto's?

Nee, man. Een gangsta doet wat hij wil doen. Hij doet niet wat jij vindt dat hij moet doen, hij doet wat-ie zelf wil. Dus alles wat ik leuk vind om te doen is gangsta.

De eerste film was een succes. Was het werk aan het vervolg al begonnen toen je die uitbracht?

Nee, zo verwaand zijn we niet. Je moet wel wachten tot je weet dat sowieso de eerste film werkt voordat je aan nummer 2 gaat denken. Maar we wisten dat we een geweldige film in onze zak hadden, dus we hadden er wel vertrouwen in dat de opbrengst, zeker met de kosten die gemaakt zijn, ons in een goede positie voor nummer 2 zouden brengen.

Ride Along 2: Ice Cube en Kevin Hart

Hoe zorg je dat een tweede film werkt als een vervolg, maar ook wel iets nieuws biedt aan de kijker?

Dat is de sleutel, dat je het nieuw maakt. Een film die op zichzelf kan staan. Als je Ride Along 1 niet hebt gezien, kun je nog steeds Ride Along 2 gaan zien, het verhaal volgen, ervan genieten, begrijpen waar het over gaat. Je wilt een film maken die op zichzelf kan staan, zonder dat je alle grappen uit de eerste steelt. Je kunt wel hinten, een paar dingen lenen, je wilt natuurlijk een paar dingen hebben die terugverwijzen, weet je, hij slaat me in de eerste film, dus hij slaat me ook in de tweede. Dat is cool. Maar weet je, je wil wel zeker weten dat mensen niet de eerste gezien te hoeven hebben om ervan te genieten.

Ride Along en vergelijkbare films worden wel eens omschreven als 'zwarte films'. Hoe kijk je daar tegenaan? Mag je Ride Along zo noemen, of is het gewoon iets dat voor een breed publiek werkt?

Het is beide. Voor zover je kunt spreken van 'zwarte film', weet je, het is een vermakelijke film. Ik weet niet of alle zwarte films vermakelijk zijn. Net als dat niet alle blanke films dat zijn. Deze is grappig, deze is leuk om te zien. Als je van lachen houdt, en lachen kent geen kleur, dan ga je ons geweldig vinden. En kom gewoon kijken. We hebben een geweldige film die erg breed is, gemaakt voor een breed publiek, en ik denk dat we iets hebben dat zwart, en blank, en geel en rood en alle andere kleuren is, bruin, groen voor de aliens, we hebben het allemaal.

Naast Hart en Ice Cube zijn in Ride Along 2 ook opnieuw Tika Sumpter en Bruce McGill te zien, aangevuld met Olivia Munn, Ken Jeong en Benjamin Bratt. Ride Along 2 draait vanaf deze donderdag in de bioscoop.