PC Master Race

 

Vroeger wenste je onboard audio toe aan mensen die je niet mocht. Het was altijd minder, met minder uitgangen, minder features, eigenlijk was het een pauperoplossing. Nu heb ik altijd mijn bedenkingen bij gouden uitgangen en andere Monster-kabels-achtige praktijken, dus die PR-praat van MSI over hun onboard audio-oplossing laat ik lekker langszij gaan. Op zoek naar de chip die de audio moet regelen op het moederbord vind ik iets erg verrassends achter een afgeschild stuk. Wat blijkt, het is geen simpel onboard audiochipsetje dat de geluid regelt, ze hebben een complete geluidskaart op het moederbord gesoldeerd. Dus aparte DAC's, een koptelefoonversterker en meer. Oké, dan weet je in ieder geval zeker dat de fabrikant niet al te zuinig heeft gedaan.

MSI is een samenwerking aangegaan met Nahimic Software. Deze maken software die vooral voor games erg interessant is. Allereerst is er een virtuele surround sound, die je ook door je stereo speakers of koptelefoon kunt horen. Nu heb ik een stereo Shure-koptelefoon dus dat is eenvoudig uitproberen. Echt overdonderd ben ik niet. Het klinkt allemaal wat ingetogen, waarschijnlijk ook omdat er heel veel aan de audio wordt gesleuteld voordat het jouw oren in gaat. Natuurlijk, er gaat niets boven een echte surround-set, maar voor mensen die geen geldboom hebben is dit een oplossing. Verwacht echter geen virtuele wonderen. Fijn is wel dat je eigen stemopnames een stuk zuiverder klinken. De software filtert veel meer achtergrondgeluid uit en zorg ervoor dat je stem duidelijk te horen is, ook als de actie in de game zelf luider wordt. Tijdens de potjes Star Wars Battlefront altijd handig. Maar ook als je zelf aan het live-streamen bent.

Star Wars Battlefront

Genoeg techniek: gamen, daar gaat het uiteindelijk om. Star Wars Battlefront speel ik al op PlayStation 4, dus een prima kandidaat om te vergelijken op pc. Eens kijken of de master race me stijl achterover laat vallen. Ik mis een DVD-speler, dus dat wordt donwloaden via Origin. Geen probleem, het is net zo ‘snel’ binnen als een digitaal spel via PlayStation Network. Alleen tig keer groter, maar dat heeft vast met de grotere textures te maken. Voordat ik start wil ik natuurlijk wel alles uit de kast halen met dit pc-monster. De meegeleverde Geforce Experience is een verademing. De software detecteert welke spellen je geïnstalleerd hebt en gaat op zoek naar de beste settings voor jouw Nvidia GPU. Niet geheel verrassend komen alle settings op Ultra. Beginnen maar.

Op Full HD haal ik met gemak honderd frames per seconde, met maar heel soms een dip net onder de honderd. Het is een heerlijke openbaring om echt nooit slowdown te ervaren. Op een console is het onmogelijk, simpel zat. Het speelt heerlijk soepel, en zeker in combinatie met toetsenbord en muis is het genieten geblazen voor deze console-peasant. Ik kan het gewoon niet, snel mikken met een joystick. Star Wars Battlefront op PlayStation 4 heeft dan ook een veel makkelijkere aim-assist, maar die heb je hier simpelweg niet nodig, want de muis verplettert een joystick. Maar wat pc-gaming tegenwoordig zo veel beter maakt zijn mods. We hebben de beelden gezien, de SweetFX-mod maakt Star Wars Battlefront om te watertanden. De mod gebruikt allerlei after-processing zoals een betere anti-aliasing, sterkere depth of field en andere kleurinstellingen om het spel helemaal realistisch te maken. Installeren gaat best gemakkelijk, en presets zijn zo te downloaden. Ja, die graphics maken pc de master race. Wel vraag ik me af hoe soepel het loopt op minder bedeelde pc’s.