Sportjaar 2015: januari & februari

14. Welke sporters ontvielen ons?

Wim Ruska (74)

Judolegende Wim Ruska overleed op 74-jarige leeftijd. Ruska, winnaar twee keer Olympisch goud in 1972, was al geruime tijd ziek. Hij won op de Olympische Spelen van München goud in het zwaargewicht en de open klasse. De Amsterdammer werd bovendien in 1967 en 1971 wereldkampioen.

Zijn succes in München verdween naar de achtergrond door de gewelddadige dood van elf Israëlische sporters. Hij bleef mede daardoor altijd in de schaduw van Anton Geesink staan. Na zijn carrière als judoka is hij actief in het judo gebleven als clubcoach en een korte tijd als bondscoach. Ruska, die ook zeven Europese titels in de wacht sleepte, werd in 2001 getroffen door een hersenbloeding. Zijn spraakvermogen werd aangetast en raakte deels verlamd.

Willem Ruska pakte twee keer goud tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. (Bron: YouTube)


Henk Faanhof (92)

Oud-wielrenner Henk Faanhof overleed op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Faanhof was tot dinsdag de oudste nog levende Nederlander die de Ronde van Frankrijk uitreed. Hij vierde zijn grootste succes in de Tour van 1954. Na een etappe van 350 kilometer was hij de snelste op de wielerbaan van Bordeaux.

Faanhof nam in 1948 deel aan de Olympische Spelen van Londen. Het jaar daarna veroverde hij de wereldtitel op de weg bij de amateurs. Hij reed de Tour twee keer uit, in 1952 en 1954.

Faanhof was na zijn actieve carrière jarenlang voorzitter van de Amsterdamse wielerclub Olympia. Hij was ook ieder jaar eregast op het wielergala, dat hij traditioneel afsloot met een vertolking van Frank Sinatras My Way.

Gerrit Voorting (92)

Oud-wielrenner Gerrit Voorting overleed thuis in Heemskerk op 92-jarige leeftijd. Voorting won zilver bij de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van Londen 1948. Ook droeg hij twee keer de gele trui en won hij twee ritten in de Ronde van Frankrijk. Voorting was tot late leeftijd nog actief als toerfietser. "Bij tochten op Mallorca ging hij op zijn tachtigste nog rustig in de aanval", herinnert Tacx zich. "Hij was een ijzersterke kerel, maar door een ongeluk op een gewone fiets liep hij de laatste jaren niet goed meer."

Voorting was weduwnaar. Hij laat twee dochters achter.

Claude Criquielion (58)

De Belgische oud-wielrenner Claude Criquielion overleed 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij won onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Clásica San Sebastian, de Waalse Pijl (twee keer) en Brabantse Pijl. Hij veroverde in 1984 de wereldtitel op de weg. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij vijfmaal in de top tien.