Sportjaar 2015: januari & februari

10. Mathieu van der Poel jongste wereldkampioen ooit in het veldrijden

Mathieu van der Poel is voor het eerst in zijn carriere wereldkampioen veldrijden geworden. De Nederlander ging in het Tsjechische Tabor vanaf de eerste ronde in de aanval en sloeg in de tweede ronde het beslissende gat. Het zilver ging naar de onfortuinlijke Belg Wout Van Aert, die Lars van der Haar naar de bronzen plak verwees.

In het begin van de koers was Van der Poel al actief bezig en wilde direct het blok Belgen onder druk zetten. Het zag er naar uit dat hij een duel met zijn sterke leeftijdsgenoot Wout van Aert zou gaan uitvechten, ware het niet dat de Belg viel en tot twee keer toe problemen met zijn ketting kreeg en plotsklaps uitgeschakeld leek te zijn voor de wereldtitel.

Van dan Poel bouwde al een redelijke voorsprong op Kevin Pauwels en landgenoot Lars van der Haar, die als blok aan het been hing van de Belg. Het verschil bleef lang rond de acht seconden hangen, maar een foutje van Pauwels halverwege zorgde ervoor dat de voorsprong richting de twintig seconden liep. Een klein slippertje van de koploper zorgde dat die voorsprong weer iets terugliep.

Die werd verder gereduceerd toen Van der Haar een poging deed om Pauwels af te schudden om zelf nog een kans te houden op de wereldtitel. Hij wist het verschil binnen de tien seconden te brengen, maar verder dan dat kwam hij niet. Pauwels moest Van der Haar laten gaan en zag zijn landgenoot Van Aert plots weer in het wiel komen. De jonge Belg was aan een sterke fase bezig en lag alweer op de derde plek. Hij mocht zelfs nog hopen op meer, omdat Van der Haar iets terrein verloor op zijn leidende landgenoot.

Bij het ingaan van de slotronde was het verschil tussen de Nederlanders elf seconden, terwijl Van Aert tien seconden achter Van der Haar lag. Van der Poel ging het laatste rondje vol gas en stelde daarmee de wereldtitel zeker. Het werd zo de eerste Nederlandse wereldtitel bij de profs sinds Lars Boom in 2008.

De strijd om de tweede plaats bleef spannend tot het einde. Van Aert liep beetje bij beetje in op Van der Haar en vlak voor het einde wist de Belg de aansluiting te maken bij Van der Haar en hem in de sprint af te schudden. Dat was ver achter Van der Poel, die met zijn 20 jaar de jongste wereldkampioen ooit werd.

Van der Poel passeert juichend de finish (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Van der Poel passeert juichend de finish (Pro Shots / Zuma Sports Wire)


Bij de beloften ging de wereldtitel naar Michael Vanthourenhout. De 22-jarige Belg reed halverwege de koers weg bij de rest en kwam solo over de finish in het Tsjechische Tabor. Het zilver was voor zijn landgenoot Laurens Sweeck, terwijl het brons voor de Nederlander Stan Godrie was.

Pauline Ferrand Prevot onttroonde Marianne Vos na zes opeenvolgende wereldtitels als wereldkampioene veldrijden. De Francaise klopte in het Tsjechische Tabor de Belgische Sanne Cant in de sprint. De met een hamstringblessure kampende Vos werd ondanks haar fysieke malheur nog knap derde.

Het podium bij de dames (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Het podium bij de dames (Pro Shots / Zuma Sports Wire)