Vijf gametips voor de maand december

4. Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. is de vijfde game in de Mario & Luigi-serie en betekent een crossover met Paper Mario. De werelden komen samen en dit moet leiden tot hilarische situaties. Denk aan twee Bowsers die met elkaar bekvechten, wie wil dat nou niet zien?

Mario & Luigi: Paper Jam (Foto: Nintendo)

Dat beide universums samenkomen is de schuld van niemand minder dan Luigi. Hij gooit een boek omver, waardoor de wereld van Paper Mario verschijnt in de wereld van Mario & Luigi. Het duurt niet lang voordat Paper Bower en Bowser Peach en Paper Peach ontvoeren en Mario en Luigi samen gaan werken met Paper Mario om ze te redden.

Volg je het nog? Mooi. De gameplay verandert hier natuurlijk ook door. Waar je in Mario & Luigi doorgaans Mario en Luigi bestuurt en ze apart input geeft, komt daar in Paper Jam Bros. nog een derde input bij voor Paper Mario. Je moet nu dus drie personages in de gaten houden, wat het geheel iets gecompliceerder maakt dan voorheen. Daarnaast zijn er door het lichaam van Paper Mario nieuwe puzzels mogelijk. Zo kan hij zich platmaken en door gaten in de muur lopen of in een papieren vliegtuig veranderen en over grote gaten heenvliegen. Dit zijn vaardigheden die we eerder al zagen in Paper Mario: The Thousand Year Door en daar in ieder geval prima werkten.

Mario & Luigi: Paper Jam (Foto: Nintendo)

Ook in gevechten zijn er nieuwe mechanismen. Zo kunnen de drie Bros. samen sterkere vaardigheden gebruiken, maar kan Paper Mario zich ook vermenigvuldigen en meer schade doen of juist meerdere vijanden in één keer aanvallen. Daarnaast heb je gevechten die gebruik maken van Papercraft, waarin je als een gigantische papieren Mario-figuur de strijd aangaat met vijanden. Het is niet lastig om te zien dat de toevoeging van Paper Mario de gameplay en insteek van de game vernieuwt, iets waar de Mario & Luigi-serie wel aan toe was.

De vraag is alleen of het genoeg is. De game maakt gebruik van de Mario & Luigi: Dream Team Bros.-engine en dat is niet de favoriete game uit de serie. Sterker nog, menig fan heeft een hekel aan de game vanwege de tragere gameplay en gekozen artstijl. Het is dus maar de vraag of Paper Jam Bros. zich hierin verbetert. Ook moet de gimmick van de gekoppelde universums niet te snel vervelen, want dan sterft de game een snelle dood.

Laten we hopen dat het allemaal goedkomt. Mario & Luigi: Paper Jam Bros. lanceert 4 december exclusief voor Nintendo 3DS.