Vijf gametips voor de maand december

3. Just Cause 3

Just Cause 3 biedt spelers vrijheid, heel veel vrijheid. Vrijheid en actie en ontploffingen. Micheal Bay zou trots zijn op de over-the-top actie in deze game, die plaatsvindt op een aantal eilanden. 

Just Cause 3 (Foto: Square Enix)

De game vindt een aantal jaar na de gebeurtenissen van Just Cause 2 plaats. Je speelt als Rico Rodriguez, die terugkeer naar Medici (een fictief Mediterraans eiland). Dit eiland is onder de macht van dictator 'Di Ravello'. Een eiland is voor Di Ravello niet genoeg, want hij oogt op werelddominantie. Uiteraard mag dat niet of zint dat je niet, dus het is tijd om een stokje voor zijn plannen te steken.

Ontwikkelaar Avalanche Studios geeft ons meer vrijheid dan in Just Cause 2. De wereld is van vergelijkbare grootte, zo'n 1000 vierkante kilometer, maar geeft ons meer verticale actie. Het doorzoeken van grotten en beklimmen van gebouwen en bergen werkt realistischer en beter, waardoor het geheel natuurlijker aan moet voelen. Uiteraard keren de bekende parachute en grappling hook weer terug en heeft de speler in deel drie permanent een 'wingsuit' aan, waar je heerlijk mee kunt rondvliegen.

Just Cause 3 (Foto: Square Enix)

Ook zet de ontwikkelaar in op meer chaos. Zo heb je in deel drie een oneindige voorraad aan C4-explosieven, kun je meerdere voorwerpen aan elkaar 'vastplakken' met je grappling hook (met... chaos als resultaat) en kun je diverse gebouwen en andere constructies op meerdere manieren kapot maken. Neem dit alles samen met de verbeterde graphics en je hebt een mooie ervaring als resultaat. Zeker fans van deel twee zijn ongetwijfeld blij met de kans terug te keren in de wereld van Just Cause.

De vraag is echter of dit genoeg is. Ja, het is leuk om dingen te vernietigen en mensen te vermoorden op de meest bizarre wijzen. Ja, vrijheid is geweldig en een grote wereld ook. Maar is dit een gimmick die lang genoeg leuk blijft of mist de game iets van diepgang? Als je dan ook nagaat dat de eerste berichten melding maken van framedrops en andere glitches, kan dit de ervaring een beetje teniet doen.

We gaan het meemaken wanneer Just Cause lanceert op 1 december. Tenminste, als je de game niet al hebt gekocht, aangezien hij op sommige plaatsen al een week te koop is.