Vijf gametips voor de maand december

2. Xenoblade Chronicles X

Al jaren kijken fans uit naar Xenoblade Chronicles X. De game werd in januari 2013 aangekondigd en komt dus pas volgende maand uit in het Westen. De game belooft een grootse wereld en erg diepgaande RPG-elementen. Na de populariteit van Xenoblade Chronicles voor Wii zijn de verwachtingen hoog.

Xenoblade Chronicles X gamescom (Foto: Nintendo)

In Xenoblade Chronicles X vindt er een grote oorlog plaats op aarde, die de wereld uiteindelijk gaat vernietigen. Om de mensheid veilig te stellen, activeert de samengestelde overheid 'Project Exodus', een project om diverse ruimteschepen nieuwe leefwerelden te laten zoeken. Uiteraard ben jij één van de overlevenden die terechtkomt op één van de nieuwe planeten, in dit geval Mira. 

De wereld van Xenoblade Chronicles X is groot, erg groot. Gelukkig hoef je dit niet allemaal te doorlopen, maar kun je ook gebruikmaken van zogeheten Dolls, of Skells. Dit zijn een soort exo-skeletten (denk Gundam), die je in staat stellen om bijvoorbeeld te vliegen en uiteraard om in te vechten. Voornamelijk tegen grotere vijanden zal dit een bonus kunnen zijn. Deze zijn, net als jouw personage, aan te passen en er zijn verschillende types in te vinden, elk met zijn eigen sterkes en zwaktes. 

Screenshots van Xenoblade Chronicles X

De gameplay is ongeveer gelijk aan Xenoblade Chronicles. Het zijn real-time gevechten, waarin jouw positie belangrijk is. Sommige vaardigheden doen meer schade van de zijkant, terwijl andere juist voor recht van voren gebruikt (moeten) worden. Al deze vaardigheden vind je onderin beeld en werken, na een korte wenperiode, natuurlijk. Je bestuurt één personage, maar kunt vrij wisselen met je teamgenoten tijdens het vechten. 

Grafisch kan het voor sommigen teleurstellen. Van een afstand ziet alles er schitterend uit, de tijd verstrijkt en elk gebied is dus in dag en in nacht te bewonderen, en de wereld voelt levend aan. Van dichtbij valt echter op dat bijvoorbeeld gezichtsmodellen er niet geweldig uitzien en de textures niet allemaal prettig zijn om naar te kijken. Kun je hier echter doorheen kijken, wacht er een epische wereld op je en als de game enigszins in de buurt komt van het niveau van Xenoblade Chronicles komt het allemaal wel goed met de game.

Xenoblade Chronicles X lanceert op 4 december exclusief voor Nintendo Wii U.