Interview met Insurrection

Het leuke van het schrijven van reviews voor FOK! zijn de muzikale verrassingen die zo nu en dan op je deurmat vallen. Van die bands waarbij je meteen het gevoel krijgt dat deze het nog wel een ver zouden kunnen gaan schoppen in de muziekwereld. Een goed voorbeeld daarvan is de Friese metalband Insurrection, waarvan eerder dit jaar een spetterende debuut-EP getiteld Catatonic verscheen. Hoog tijd om de mannen dus eens wat vragen te gaan stellen. Dekatophetspek had namens FOK! een gesprek met drummer Douwe Talma.

Insurrection (Foto: Froukje Venema)
Insurrection (Foto: Froukje Venema)

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende vraag. Wanneer, waar en door wie is de band Insurrection opgericht?
Insurrection is in 2008 in Groningen door gitarist Marten Hutten (en voormalig zanger/bassist Sander Blok) opgericht onder de naam Deathwish.

Hoe kwamen jullie op het idee om de band Insurrection te noemen?
In 2010 traden gitarist Armand Venema en ik (drummer Douwe) tot de band toe. We vonden de naam Deathwish niet echt geschikt meer en ook een beetje kinderachtig. Nadat een aantal nieuwe bandnamen de revue waren gepasseerd kozen we voor Insurrection, aangezien de betekenis (opstand) goed bij onze rebelse houding en onze teksten past. De naam hebben we overigens van één van de songtitels van de zweedse deathmetal band Eucharist.

Volgens mij zijn de bandleden van Insurrection bepaald geen nieuwkomers in de scene. Klopt dat?
Dat klopt. Armand speelde voor hij zich bij ons aansloot al een aantal jaren in Crushing Jackhammer, Pieter speelde eerder in Corda en ik speelde eerder in Mortuary IOD, Existence Denied en speel daarnaast nog steeds (en al jaren) in Enraged.

In februari van dit jaar verscheen jullie debuut in de vorm van de EP Catatonic, waarvan ook op FOK! een recensie te lezen was. Waarom duurde het zo'n 5 jaar voordat deze verscheen?
Sorry... Voornaamste reden is dat we niet echt snel zijn met nieuw materiaal schrijven. Verder waren we niet tevreden over oud materiaal en hebben we er 2 jaar over gedaan voordat we de opnames voor Catatonic af konden ronden.


Kun je wat meer over die EP vertellen?
Catatonic is een 6-track EP, duurt iets minder dan een half uur en is voor het grootste gedeelte opgenomen en gemixt in de Audioshape Studio van Tjaard Walstra te Leeuwarden. We hebben de MCD uitgebracht via Big Bad Wolf Records en daar is inmiddels de helft al van verkocht, omdat we veel cd's verkopen bij onze shows (en we spelen vrij regelmatig live).

Hoeveel eigen nummers hebben jullie naast de tracks van Catatonic op jullie setlist staan momenteel?
We spelen de laatste tijd nog maar een paar nummers van Catatonic live. Niet omdat we ze niet vet vinden, maar omdat we in de tussentijd al weer een stapel nieuwe nummers hebben geschreven die het live goed doen (en waar we bovendien zelf ook zeer over te spreken zijn). We spelen meestal 45 minuten live en van die set staan er dan meestal 3 of 4 nummers van Catatonic op het programma en toch ook al 4 nieuwe nummers.

Hoe was het om in Duitsland te touren?
We hebben dit jaar inderdaad eindelijk een aantal keren in Duitsland gespeeld en dat was te gek! Het publiek gaat daar volledig uit hun dak en komt massaal op metalshows af. En, ook niet geheel onbelangrijk, men koopt daar je cd en merchandise nog veelvuldig. We hebben de (Duitse) smaak flink te pakken en gelukkig staan er volgend jaar ook al weer een aantal Duitse shows op het programma.

Wie zien jullie als de grootste inspiratiebron(nen) voor het geluid van Insurrection?
Death, Carcass, Symphony X, At The Gates en Lamb Of God.

Wanneer kunnen we jullie eerste volledige album verwachten? De EP smaakt namelijk naar meer.
Dank je! Dat is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. We zijn druk aan het schrijven aan nieuw materiaal, hebben nu zo'n 6 nummers klaar. Pas als we een stuk of 9 of 10 nieuwe tracks hebben, zijn we er klaar voor. Ik verwacht dat we pas eind 2016 of begin 2017 weer de studio in gaan.

Insurrection 2 (Foto: Froukje Venema)
Insurrection (Foto: Froukje Venema)

Waar kan men de komende tijd terecht om een optreden van Insurrection bij te wonen?
Er staan al weer een flink aantal nieuwe shows op het programma, maar morgenavond (vrijdag de 13e) spelen we samen met het Duitse Torturebitch (punk/thrash) en Rages Of Sin (melodeath) uit Den Haag in Rockcafe Mukkes in Leeuwarden. Aanvang is om 20.30 uur en de toegang is maar 5 euro! Mocht Friesland te ver weg zijn voor je dan kun je een dag later ook terecht in Rockcafe Lazaru's in Leiden, waar we eveneens met Rages Of Sin en Torturebitch zullen optreden. Kom dus zeker langs als je dit leest!