Back to the Future Day: Het is 2015!

Vandaag is dan echt de dag: Back to the Future Day. In 1989 (1985 filmtijd) reisden Marty McFly samen met Doc Emmett L. Brown en zijn vriendin Jennifer naar het jaar 2015. Er moest iets gedaan worden aan hun kinderen. Maar "Roads? Where we're going we don't need roads!". Wat voorspelde de filmmakers allemaal goed en waar gingen ze schaamteloos de mist mee in? 

Lijkt het een beetje op het straatbeeld?Lijkt het een beetje op het straatbeeld?

Allereerst valt natuurlijk één ding op aan het einde van de eerste film en het begin van de tweede film en dat is de vliegende auto met zijn geüpdatete Mr. Fusion-compartiment. Vandaag de dag hebben we die nog niet en zeker niet in de hoeveelheden die in de film te zien zijn. Er wordt echter wel aan gewerkt; de eerste zelfrijdende auto's zijn een feit en worden over een aantal jaar in de verkoop verwacht. Google is koploper op dat gebied en heeft wel meer snufjes ontwikkeld die te zien zijn in de film. Zo is er ook te zien dat al het belverkeer in de film zich focust op grote schermen, waarop te zien is wie er belt, waarvandaan hij/zij belt en wat zijn/haar hobby's en interesses zijn. Dit doet toch wel erg denken aan het videobellen dat tegenwoordig op alle Apple- en Android-toestellen mogelijk is en voornamelijk ook via Skype. Zeer inventief gevonden dus door de filmmakers.

Alhoewel het tweede deel zeker een vervolg was, neemt het dit feit ook op de hak. Zo is er een advertentie te zien voor het negentiende deel van Jaws. Het is in 2015 een feit dat de sequels, prequels en reboots niet meer weg te denken zijn uit het televisietijdperk. De Fast & Furious-franchiseteller staat momenteel op zeven films en er staan nog drie films gepland. Ook zijn dit jaar sequels als Jurassic World, Terminator: Genisys en Mad Max uitgebracht. En al is er nog geen negentiende deel van de haaienfilm verschenen, het is een mooie parodie op onze sequelcultuur. Over de schermen waarop die advertenties getoond worden kan ook iets gezegd worden. Marty schrikt zich helemaal te pletter van de haaihologram die hem tegemoetkomt. En misschien is dit voor ons ook nog een tijdje toekomstmuziek, er wordt wel degelijk aan hologramtechniek gewerkt en het werd vorig jaar al een aantal keer ingezet bij verschillende popoptredens.

Een echt haaihologram zit er nog niet inEen echt haaihologram zit er nog niet in

Er is nog een voorwerp dat een grote rol speelt in het tweede deel, en dat is het hoverboard. Verschillende verhalen kwamen naar buiten over het voorwerp in de tijd van uitgave van de film. Zo zou wel degelijk een echt hoverboard gemaakt worden, maar werd Mattel verboden het concept verder te ontwikkelen nadat er een klacht ingediend was door een groep bezorgde ouders. Die zagen het niet zitten dat hun kinderen rond zouden gaan vliegen op zo'n board. De ouders trekken in het ''echte'' 2015 toch echt aan het kortste eind want een werkend conceptmodel van het hoverboard is inmiddels in beperkte productie genomen. Het is overigens nog geen alledaags product; de eerste prijzen liggen rond de duizenden dollars.

Maar waar gingen de filmmakers hun fantasie toch echt voorbij of is simpelweg nog niet de ruimte voor in ons 2015? Dat is voornamelijk de multifunctionele Hydrator van Black & Decker. Die modernere versie van de magnetron wist een piepklein pizzaatje om te toveren tot een exemplaar waar het gehele gezin van kan eten. Jammer genoeg is deze uitvinding nog niet waargemaakt en hebben we nog steeds kokend water nodig om gedehydrateerd voedsel te kunnen eten. Het apparaat werd trouwens met de stem van oma Lorraine in werking gesteld. Dat is dan weer wel een uitvinding die in het echte 2015 is geïntegreerd in het leven. Iedereen is tegenwoordig bekend met Apples virtuele hulp Siri en ook Android-toestellen kunnen met de stem gebruikt worden. Ook komt het voedsel jammer genoeg nog steeds niet uit het plafond, maar moet er gewoon voor naar de kast gelopen worden.

Fox en Lloyd in hun futuristische outfitFox en Lloyd in hun futuristische outfit

Tot slot is de kleding nog een interessant punt. Zo is er compleet verkeerd voorspeld wat we zouden gaan dragen in de toekomst. Alhoewel de pet die McFly draagt zich veelvuldig laat zien tijdens fanevenementen voor de films, is het er niet van gekomen dat het hippe jack dat hij draagt en de opvallende bril (die misschien wel iets wegheeft van het Google Glass-apparaat) van de Doc zich in het straatbeeld hebben weten te vestigen. Hoopvol puntje is dan weer wel dat Nike dan echt patent heeft op en bezig is met het ontwerpen van de zelfstrikkende veters. Binnenkort hoeven we dat dus ook niet meer zelf te doen, het leven wordt steeds makkelijker! Een replica van het paar dat gebruikt werd in de film werd trouwens een aantal jaar terug geveild voor bijna 3000 dollar.

Zelfstrikkende veters én een hoverboardZelfstrikkende veters én een hoverboard

Dat een social network (zouden ze het woord ooit bedacht kunnen hebben in 1989?) zich zo in ons leven vergroeid zou hebben, hadden de makers ook niet kunnen dromen. Logisch, want toen de film gemaakt werd, was Mark Zuckerberg nog steeds bezig met het bouwen van een zandkasteel. Het concept is in zijn geheel niet terug te vinden in de film. Misschien gingen de makers er van uit dat we gewoon nog aan echte communicatie zouden doen in 2015. De steeds groter wordende schermen aan de muur en de afhankelijkheid van de kleine schermpjes in onze broekzak was ook iets dat niet geraden had kunnen worden.

Een hoop opvallend juiste gokjes en een aantal flinke missers. Het is mooi om terug te kijken naar de visie die de makers hadden van onze toekomst, zeker op zo'n speciale dag. Dan kan geconcludeerd worden dat ze er misschien helemaal niet zo erg naast zaten. Al is er wel een ding zeker: we zullen nog even moeten wachten op de vliegende files, hoverboardongelukjes en te strak gestrikte veters. Rustig afwachten en gewoon nogmaals de films opzetten. Vanavond in de bioscoop of gewoon nog een keertje thuis, zoals al vele malen is gedaan door liefhebbers over de hele wereld.