Preview en interview: Sharknado 3: Oh Hell No!

De Sharknado-filmserie - ja, het is nu een serie - is er eentje waar met gemengde gevoelens naar gekeken wordt. Het zijn in de eerste plaats knotsgekke films over tornado's die zo krachtig zijn dat ze legers met haaien meezuigen en uitspugen op het land. Dat resulteert in een hoop leuke actie en spektakel. Maar tegelijkertijd zijn het films die, geheel zelfbewust, bol staan van de belachelijke ideeën, uitspraken en gebeurtenissen, waardoor het kijken naar de films een gezonde irritatie opwekt voor de wat meer kwalitatief ingestelde kijker. Of juist genot voor de pulpliefhebber.

Maar het feit is dat de films een succes zijn. Het nu jaarlijks terugkerende evenement, dat te zien is op internationale versies van de tv-zender SyFy, maakt altijd heel wat tongen los op social media, vol met reacties van kijkers die het hoge "zo slecht dat het weer goed wordt"-gehalte enorm kunnen waarderen. En dus is er nu een derde Sharknado, die volgens scenarioschrijver Thunder Levin "drie keer zo veel haaien, drie keer zo veel nado's en 100% meer Hoff" heeft.

Sharknado 3: Ian Ziering

We spraken met Levin tijdens Comic-Con International, waar hij samen met regisseur Anthony C. Ferrante en sterren Ian Ziering en Tara Reid aanwezig was om de film te promoten. "Dat is trouwens de enige zin die ik voorbereid heb," grapt de schrijver over zijn oneliner. Hij vertelt dat de Hoff, voor niet-ingewijden beter bekend als Knight Rider- en Baywatch-acteur David Hasselhoff, de rol van Fin Shepards (Ziering) vader speelt. "Hij werkt voor NASA, en hij helpt Fin de boel te redden." Volgens Levin is Hasselhoff de ideale keuze voor de rol van Zierings personage vanwege de iconische popcultuur-status van de Hoff.

"Wat een geweldige gast," reageert Ian Ziering op Hasselhoffs naam. "Ik was altijd zo'n fan van hem, sinds Knight Rider, en daarna Baywatch. Om de kans te krijgen met de Hoff te werken is heel spannend. En toen hij op de set kwam, maakte hij zo'n goede indruk. Heel professioneel. We konden onze scènes een beetje reperteren, en omdat hij mijn vader speelt, hadden we een paar gevoelige momenten die we echt geloofwaardig wilden maken en dat was echt mooi. Hij heeft een goed gevoel voor humor, en hij is een echte pro."

De derde Sharknado heeft aan heel wat verwachtingen te voldoen. De eerdere films speelden zich af in respectievelijk Los Angeles en New York, maar één stad was voor het derde deel niet genoeg. "We hebben opnames gedaan in Orlando, in New York, in Washington, DC, en in nog een staat die ik niet mag noemen," aldus regisseur Anthony Ferrante. De opnames in Orlando vonden plaats in Universal Studios, waar scènes zijn opgenomen zonder het park stil te leggen. "We hebben op zeven plaatsen in het park zeven scènes opgenomen in een periode van twaalf uur, in één dag. En veel scènes waren geïmproviseerd." Volgens Ferrante is de gehele film opgenomen in achttien dagen, en heeft het team van februari tot eind juni nodig gehad alle digitale effecten toe te voegen. "Er zijn 300 visual effects shots in de film, het is knotsgek," aldus Ferrante. Knotsgek is ook het verhaal, dat zich dus over diverse plaatsen in het land verspreidt, waaronder in het Witte Huis. "Er is een scène met een object dat te maken heeft met een belangrijke president, dat één van mijn favoriete 'shark kills' uit de film is," plaagt hij over wat kijkers kunnen verwachten.

Sharknado 3: Ian Ziering

Vechten met haaien is natuurlijk een groot deel van de actie in deze films, die fysiek veel van de acteurs vragen. "Het vraagt veel van je. Het is een behoorlijk zware rol. Maar iedereen doet wat-ie kan. Ik doe zoveel mogelijk stunts, als ze dat toelaten," verklaart Ziering. "Maar ik blijf gewoon goed in vorm. Veel bewegen, een goed dieet is belangrijk om in vorm te blijven." Medespeler Tara Reid voegt toe: "Het is heel fysiek, maar wel een hoop lol. Maar het zijn geen echte haaien, ze zijn allemaal nep, dus het is helemaal niet zo eng als het lijkt." Omdat haar personage in de tweede film een hand verloor heeft ze in dit deel een aantal leuke tools om de haaien te verslaan; als een ware Ash Williams kan ze objecten aan haar hand bevestigen en ermee tegen haaien vechten. "Thunder Levin heeft een behoorlijke fantasie. Je weet nooit wat hij allemaal bedenkt."

Mocht Levins fantasie inderdaad nog niet op zijn, dan kan hij zo door voor een vierde deel. De aanwezigen lijken er wel voor in te zijn om het verhaal nog groter te maken. "Je moet altijd een stapje verder gaan," vindt Ferrante. "Als we lui worden, moeten we ermee stoppen." Volgende films kunnen mogelijk over de landsgrenzen gaan en andere delen van de wereld opzoeken. "Internationaal gaan is waarschijnlijk een logische volgende stap," geeft Ferrante toe. "Maar we gaan gewoon kijken wat we willen doen met Fin, en in welke steden, en dan bekijken we wat er mogelijk is. Ik denk steeds dat er niets meer te bedenken is, maar dan vinden we toch weer iets." Dat is ook hoe Levin erover denkt: "We moeten gewoon doorgaan, steeds meer bizarre ideeën krijgen. Soms denk je wel eens 'dat gaat te ver', maar dan realiseer je je dat het Sharknado heet en ga je gewoon door."

Sharknado 3: Oh Hell No! is donderdagavond om 23.00 uur te zien op SyFy.