Amiibo's van Nintendo

Als je tegenwoordig een speelgoedwinkel inloopt, vind je naast het rek met Skylanders- en Disney Infinity-poppetjes tegenwoordig ook zogenaamde Amiibo’s van Nintendo. De Amiibo’s zijn vorig jaar eind november gelanceerd en eind januari werd bekend dat er al 5,7 miljoen Amiibo’s waren verkocht. Een succes dus. Maar wat zijn die Amiibo’s en wat kun je ermee?

Nintendo moet het succes van de hierboven genoemde concurrerende franchises ook gezien hebben. En met bekende figuren die al decennia meedraaien in de gameswereld is het dan ook niet heel raar dat ze hun eigen lijn van figuurtjes bedacht hebben om de verzamelaar het hoofd op hol te doen slaan. Mario, Zelda, Link, Samus Aran, Fox, Captain Falcon en vele andere bekende Nintendo-personages zijn omgetoverd tot een Amiibo. Het is een poppetje met een NFC-chip in de voet, waarmee het met Wii U en de New 3DS communiceert en zo de poppetjes ‘tot leven brengt’ in een spel. Er komt binnenkort nog een aparte NFC-adapter voor de oudere 3DS’en, maar Nintendo is er nog stil over wanneer precies en wat het moet gaan kosten.

Amiibo

Goed, een Amiibo communiceert dus met Nintendo-spellen. Tenminste, het spel in kwestie moet wel ondersteuning bieden om bijvoorbeeld data in de Amiibo op te slaan. De eerste game die dat doet is Super Smash Bros. voor Wii U en sinds kort New 3DS. Je tikt de Amiibo even op de Wii U Gamepad of New 3DS en het spel herkent het figuurtje. Hierdoor kun je ertegen vechten, en zo zorgen dat het steeds beter wordt en het dus lastiger voor jou of voor je andere tegenstanders wordt om te verslaan. Het in-game figuurtje leert van de tactieken van tegenstanders: hoe erop te reageren, maar ook wanneer hij ze zelf kan gebruiken. Je kunt er zelf niet mee, maar tegen vechten. Als je meerdere Amiibo’s hebt, kun je ze ook tegen elkaar laten vechten, waardoor ze zelfs nog sneller leren. Je kunt de Amiibo ook meenemen naar iemand anders en in hun spel laden, ook dit geeft een bonus aan de snelheid van het leren. Je poppetje kun je in-game items geven, zodat ze sneller, krachtiger of verdedigend beter worden. Elke in-game Amiibo is uniek door de items en ook de vaardigheden die je ze aanleert en die het zichzelf aanleert. Ben je klaar met spelen, dan zet je de Amiibo weer op de GamePad en worden het geleerde en de bijbehorende gegeven items opgeslagen in het fysieke poppetje door middel van de NFC-chip. Op die manier heb je de volgende keer bij het inladen de laatste status weer paraat.

Amiibo

Er zijn nog enkele spellen, zoals Mario Kart 8 en Hyrule Warriors, die alleen maar lezen van een Amiibo. In Mario Kart 8 levert je dat extra kostuums op, in Hyrule Warriors vooral items. Mocht je Link hebben als Amiibo, dan krijg je een geheel nieuw wapen in het spel tot je beschikking als je die de eerste keer gebruikt op de GamePad. Dat is de enige manier om de spinner uit Twilight Princes te krijgen. Eenmaal geünlockt kan in principe elke Amiibo een variant van dit wapen geven. Je kunt maar vijf verschillende Amiibo's per dag in het spel uitlezen, zodat je geen items kunt blijven krijgen zonder te spelen. De overige Zelda-Amiibo’s unlocken wapens die drie of meer sterren als kwaliteit hebben en de andere Amiibo’s geven per dag een wapen van drie sterren of lager, rupees of andere resources die je kunt gebruiken om je in-game personages te verbeteren. Deze games schrijven niets naar de Amiibo, dus die kun je in Super Smash Bros. blijven gebruiken. Dit is dus een voorbeeld van lezen, en de mogelijkheid van ontwikkelaars om iets Amiibo-specifiek te maken: sommige features werken alleen als je een bepaalde Amiibo hebt.

Een van de nadelen van Amiibo’s is dat je maar de data van één spel kunt opslaan. Dus ben je een groot Mario-fan en wil je eigenlijk alleen die Amiibo hebben, dan heb je een probleem. Er komen binnenkort meer spellen die data opslaan in de Amiibo, zoals Mario Party 10. Dan zul je of een tweede Mario moeten kopen, of toch je loodgieter-fetish moeten overwinnen en eens een ander figuurtje de kans moeten geven. Nu komt deze maand, gelijktijdig met de release van Mario Party 10, nog een tweede Mario-Amiibo uit, zodat je toch een net andere Mario-Amiibo hebt, maar als er meer games komen die data willen opslaan zul je toch in de problemen komen. In ieder geval zul je meerdere Amiibo’s moeten kopen om er gebruik van te kunnen maken.

Amiibo

Het tweede nadeel is de beschikbaarheid van enkele van de Amiibo’s. Nintendo heeft besloten om de figuurtjes in ‘waves’ uit te brengen. De eerste wave leverde twaalf Amiibo-figuurtjes op, waarvan twee figuurtjes wat lastiger te krijgen zijn. Zelf heb ik ze nog genoeg gezien voor een normale prijs, maar deze kopen in een fysieke winkel wordt ietsje meer zoeken. Maar het wordt erger, want van wave 2 is bijvoorbeeld Little Mac, de bokser uit Punch Out, amper te krijgen en levert een zoektocht op e-Bay en co. al snel een prijs van 70 euro op, terwijl alle Amiibo’s in de winkel 15 euro kosten.

Het gerucht dat enkele Amiibo’s maar eenmalig gemaakt zouden worden en dan uit de winkel zouden verdwijnen hielp niet mee en de twee waves die volgen worden een regelrechte ramp. Mensen leken wel alles te preorderen door de angst de poppetjes niet te kunnen bemachtigen als ze niet meer gemaakt zouden worden. Rosalina, Toon Link, King DeDeDe, MetaKnight en Shulk: het leek wel alsof ze niet geleverd waren hier in Nederland. En dat terwijl er een Kirby- en een Xenoblade-spel uitkomen die gebruikmaken van alleen die figuurtjes, de andere Amiibo’s worden niet ondersteund in die spellen. Zogenaamde scalpers, mensen die zo vriendelijk zijn om meteen de (online) winkel leeg te kopen als ze toch verkrijgbaar waren, zetten die Amiibo’s voor bizarre prijzen op het internet te koop. De aankomende wave is niet eens meer te pre-orderen bij veel Nederlandse winkels; ze durven het blijkbaar niet meer aan. Dat wordt nog lachen, aangezien daar weer figuren in zitten die gebruikt worden in aankomende games en waarschijnlijk meteen niet meer te krijgen zijn, in ieder geval zal het even duren mochten ze alsnog wel gemaakt worden.

Amiibo

Nintendo heeft niet duidelijk gereageerd op het gerucht dat er Amiibo’s zullen zijn die daadwerkelijk niet meer verkrijgbaar gaan zijn. Voor de gamer die alleen Shulk zou willen hebben voor Xenoblade of de binnenkort uit te komen Robin of Lucina voor Codename S.T.E.A.M. is het te hopen dat er meer gemaakt gaan worden, anders is het jammer maar helaas. Verzamelaars die alles compleet willen hebben, zullen het helemaal lastig krijgen. Maar ja, dat hoort ook een beetje bij: de kick als je een zeldzame Amiibo alsnog voor een schappelijke prijs hebt kunnen bemachtigen. De zilveren en gouden Amiibo’s van Mario zijn in Amerika in een noodtempo uitverkocht, en voor Europa weten we niet eens of deze echt one-time wave nog aangeboden gaan worden, laat staan hoe je ze kunt bemachtigen. En met de mensen in Amerika die vast mee gaan F5’en in de Europese online shops, mocht het zover zijn, hebben de verzamelaars hier een groot continent erbij als concurrentie.

Eigenlijk is het ironisch: het grootste probleem van de communicerende figuurtjes is dat Nintendo en retailers heel slecht (of niet) communiceren over de levering van Amiibo’s. Door die onzekerheid lijkt elke verzamelaar door te slaan en alles zo snel mogelijk te bestellen en stad en land af te struinen. Het screenshot hierboven is al treffend: het duurt nog anderhalve maand voor de Amiibo uitkomt, en een spel dat onder andere deze Amiibo ondersteunt duurt nog een maand langer. Maar toch: een vrij onbekend Amiibo-figuur is gewoonweg al uitverkocht, niet eens om Super Smash Bros. waar deze ook te gebruiken is. Raar is dat ze heel gewild zijn, zonder dat er nog veel spellen zijn die er gebruik van maken. Dat laatste wordt vanzelf opgelost door Nintendo. Voor de 3DS-handheld komen binnenkort Xenoxblade Chronicles 3D en Codename S.T.E.A.M. uit. Wii U-eigenaren in Europa wachten nog op de nieuwe Kirby, die al uit is in Noord-Amerika en Japan. Daarnaast komen er Mario Party 10 en Yoshi’s Woolly World nog uit. En met de E3 in juni verwachten we minimaal de nieuwe Starfox en The Legend of Zelda met Amiibo-ondersteuning. En wie weet heeft Nintendo nog een Amiibo-verrassing voor ons in de vorm van een echt compleet Amiibo-spel.