Road to the Oscars - FOK! voorspelt: Beste Regie

Op zondag 22 februari worden in Hollywood weer de meest prestigieuze filmprijzen van het jaar uitgereikt: de Academy Awards, oftewel de Oscars. FOK! doet hier de komende tijd uitgebreid verslag van. Welke film komt wereldwijd in de schijnwerpers te staan? Wie verliest er onverwacht op het laatste moment de prijs? En welke bloopers maken de sterren tijdens de awards show? Je leest het hier!

In de opmaat richting Oscarnacht vindt je hier de komende twee weken onze voorspellingen betreffende de belangrijkste categorieën: Beste Regie, Beste Actrice, Beste Acteur en uiteraard Beste Film. We trappen deze 'Road to the Oscars'-reeks af met een categorie waar veel over te zeggen valt: Beste Regie.

In de categorie Beste Regie zijn vijf regisseurs met hun film genomineerd:

Alejandro González Iñárritu, Birdman
Richard Linklater, Boyhood
Bennett Miller, Foxcatcher
Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel
Morten Tyldum, The Imitation Game

Een interessante categorie daar er geen hele duidelijke voorloper is. De strijd gaat echter tussen twee hele verschillende films: aan de ene kant is daar het visueel interessante Birdman en aan de andere kant het ambitieuze Boyhood. Onze redactieleden geven dit ook aan, maar hebben geen duidelijk beeld wie nu de winnaar zal worden.

Redactielid dekatophetspek heeft er het volgende over te melden:

Voorspelling: Richard Linklater (Boyhood)
Zou moeten winnen: Richard Linklater (Boyhood)

Boyhood Beste Regie

Boyhood van Richard Linklater is van de genomineerden verreweg mijn favoriet voor deze filmprijs. Als je zo'n 12 jaar slechts 45 dagen aan een film werkt en dan zo'n sterk eindproduct weet neer te zetten ben je een cineast die deze prijs verdient. De regisseur, die eerder pareltjes maakte zoals Dazed and Confused en A Scanner Darkly, bewees met Boyhood dat het maken van een mooie film niet altijd afhankelijk is van torenhoge budgetten en adembenemende CGI. Ook bij de Critics' Choice Awards, een prima graadmeter voor de Academy Awards, mocht Richard Linklater de prijs voor Beste Regie mee naar huis nemen. Doorgaans heb ik de nodige twijfels om een (terechte) winnaar bij de Oscars te benoemen, maar dit lijkt mij een gestreden strijd.

Daartegenover vinden we daan1601 die denkt dat de prijs onterecht wordt toebedeeld.

Voorspelling: Richard Linklater (Boyhood)
Zou moeten winnen: Alejandro González Iñárritu (Birdman)

Boyhood Beste Regie 2

Iñarritu heeft met Birdman een pareltje van een film afgeleverd die in eigenlijk alle opzichten perfect was. Dat Linklater gaat winnen, staat echter al als een paal boven water. Alhoewel ik graag zou zien dat de Mexicaanse regisseur er met het felbegeerde beeldje vandoor gaat en voor een verrassing zorgt, zoals Argo dat wist te doen in 2013 voor Beste Film, lijkt het toch een veilige voorspelling om voor Boyhood te gaan, met aan het roer Linklater. Zijn werk mag dan ook zeker bekroond worden met de hoogste onderscheiding, ik zal er in ieder geval geen traantje om laten.

Roberto_BOZ denkt dan weer precies het tegenovergestelde.

Voorspelling: Alejandro González Iñárritu (Birdman)
Zou moeten winnen: Richard Linklater (Boyhood)

Birdman Beste Regie 2

Tot gisteren had ik ook voorspeld dat Richard Linklater er met deze prijs vandoor zou gaan. Echter zijn afgelopen nacht de Director's Guild Awards uitgereikt en is de prijs hier naar Iñárritu gegaan. Ook bij de Producer's Guild Awards heeft Iñárritu de prijs mee naar huis mogen nemen. Bovendien lijkt het de laatste paar jaar een trend binnen de Academy om in het geval van twee favorieten de prijzen te verdelen. De film die visueel het meest interessant is mag het beeldje voor Beste Regie mee naar huis nemen (zie ook Life of Pi en vorig jaar Gravity) zodat de prijs voor Beste Film naar de andere film kan. Linklater zal tijdens de Oscarnacht dus iets langer moeten wachten op zijn prijs hoewel hij eigenlijk de prijs voor Beste Regie ook verdient.

Het is volgens onze redactie dus 2-1 in het voordeel van Boyhood. De Academy kan af en toe zo onvoorspelbaar als wat zijn. Na de Oscarnacht zullen we met de hele redactie terugkijken op onze voorspellingen en kijken wie het bij het rechte eind had.