Bob Marley van A tot Z

African Herbsman
Nadat Bob Marley in 1973 Catch A Fire had uitgebracht, zijn eerste album voor het grote label Island, verscheen er op Trojan Records de verzamelelpee African Herbsman met daarop opnames die The Wailers van 1970 tot 1971 hadden gemaakt met producer Lee Perry. Op het album kwamen we een groot aantal liedjes aan die alleen op single waren uitgebracht op Jamaica. 'African Herbsman' was een prachtige uitvoering van een liedje van Richie Havens en zou in 1972 door Upsetter Records op single worden uitgebracht als B-kant van de single 'Keep On Moving'. In 1980 zou het liedje ook te vinden zijn op de achterkant van de Spaanse single 'Lively Up Yourself'.

 

African Herbsman 1

African Herbsman

Buffalo Soldier
'Buffalo Soldier' was een liedje dat Marley tijdens zijn laatste opnamesessie opnam in 1980. Het liedje zou pas in 1983 worden uitgebracht op het posthume album Confrontation en werd daarna één van de bekendste liedjes van de muzikant. Marley inspireerde zijn liedje op een Afro-Amerikaanse legereenheid die vanaf 1866 de strijd aan mochten gaan met de Amerikaanse indianen.

Concrete Jungle
In 1973 verscheen de single 'Concrete Jungle' van The Wailers in de Nederlandse Top 40. Het was de tweede single die werd uitgebracht van het album Catch A Fire. Van 1973 tot 1979 zou het liedje maar liefst 52 maal op de setlijst van de groep te vinden zijn.

Concrete Jungle

Don't Rock My Boat
In 1971 verscheen de single 'Sugar, Sugar' met op de B-kant het liedje 'Don't Rock My Boat'. Het liedje, dat oorspronkelijk alleen op single werd uitgebracht, is ook terug te vinden op de verzamelelpee African Herbsman.

Don't Rock My Boat

Bob Marley and the Wailers in The Old Grey Whistle Test.

Exodus
'Exodus' was een liedje van de gelijknamige elpee uit 1977. Terwijl het liedje in de Amerikaanse Billboard Top 200 niet verder kwam dan plaats 103, haalde de single in het Verenigd Koninkrijk de 14e plaats in de Britse hitlijst. In Nederland zou het liedje de Top 40 niet halen. 'Exodus' werd in Nederland in twee verschillende uitvoeringen uitgebracht. Zo had de eerste single op Island Records op de B-kant een dub-versie van het nummer staan. Op een later datzelfde jaar uitgebrachte single op Ariole is de B-kant vervangen door het nummer 'Punky Reggae Party'. In 1992 zou het liedje nogmaals in Nederland op single worden uitgebracht. Ditmaal bleef de single 7 weken in de Top 100 staan en haalde zelfs de 45e plaats. Ook op het album Babylon By Bus staat een spetterende uitvoering van deze klassieker.

Exodus

Exodus 1