Karmaflow in Concert

Karmaflow begon als een zeer ambitieus afstudeerproject van Ivo van Dijk. Het is een multidisciplinair avontuur geworden waar erg goed op de details is gelet. Omdat er duidelijk een aantal perfectionisten aan het werk zijn, heeft het project een beetje vertraging opgelopen. Het spel is twee keer zo groot geworden en wordt in twee delen uitgebracht. Het eerste deel is nu verkrijgbaar via Steam, het tweede deel en de soundtrack zijn in april helemaal af.

Het spel
In Karmaflow speel je de Karmakeeper, de beheerder van karma. Je reist door vijf werelden waar het niet goed gaat. De Beschermers (Guardians) van de werelden komen naar je toe en zingen hun problemen. Jij trekt vervolgens door de wereld om uit te vinden wat er werkelijk aan de hand is en of het beeld dat de Beschermer schetst wel correspondeert met hoe jij de wereld ziet. Je luistert dus ook naar de tegenstanders van de Beschermer en jij beslist uiteindelijk wat er precies gebeurt. Je bent een soort Rijdende Rechter.

De Rock Opera
Naast het spel is er ook een interactieve Rock Opera ontwikkeld: Karmaflow in Concert. De begeleiding wordt verzorgd door het Metropole Orkest en bandleden van onder andere After Forever. De zangers in het theater wisselen tussen Mariangela Demurtas (Tristania), Daniel de Jongh (Textures), Mark Jansen (Epica), Alissa White-Gluz (Arch Enemy) en zo veel mogelijk originele muzikanten van het spel.

Het orkest

De locatie
Zondag 18 januari was het dan zover: Karmaflow in Concert werd voor het eerst opgevoerd in Theater aan de Parade in ’s Hertogenbosch. Samen met FOK!ker trigo ging ik genieten van het spektakel.

Theater aan de Parade is een leuke setting. Er was genoeg personeel en dat zorgde voor een hele positieve indruk. De bediening was snel, enthousiast en gemotiveerd, waardoor je nooit lang hoefde te wachten ondanks de drukte. Karmaflow in Concert was volledig uitverkocht, dus het was dan ook druk. Wat opviel was het gemêleerde publiek: jong, oud, rocker en geek, alles liep door elkaar. Een aantal mensen hadden zich voor de gelegenheid uitgedost. Er waren zachte stoelen met genoeg beenruimte, ook voor lange mensen.

De zaal

De interactieve app
De voorstelling had ook een app, waardoor het publiek mee kon beslissen over wat er gebeurde op het podium. De Karmakeeper neemt namelijk constant belangrijke beslissingen die het verhaal beïnvloeden. Helaas werkte de app niet op ieder toestel. Op een iPhone konden wij het niet downloaden en op een HTC kregen wij het interactieve gedeelte niet aan de praat. De app draaide daarentegen heel soepel op een Samsung Note 3.

De app

De app was een hele goede aanvulling op de voorstelling. Je kreeg aan het begin van elke scene een korte introductie en sfeerschets mee. Voordat een zanger opkwam werd kort weergegeven hoe deze heette en welke rol deze speelde. Dat maakte het makkelijker hen later op te zoeken in het prachtige programmaboekje. Met de app kon je dus ook beslissingen nemen. Helaas had je maar één stem en de rest van het publiek was het niet altijd met ons eens. Maar ja, dat is nu eenmaal democratie.

Keuze in de app

De show
De voorstelling was adembenemend. Op de voorgrond stonden de acteurs/zangers. Achter hen een groot half doorzichtig scherm waarop (bewegende) beelden werden geprojecteerd. Achter het scherm, dat vaak opgehaald werd, speelden het Metropole Orkest en de metalmuzikanten.

Het scherm

De zangpartijen waren van grote klasse. Het is moeilijk te beschrijven hoe je grunten in een opera melodieus laat samengaan met een batterij violen. Gelukkig zijn er opnames gemaakt, ook met professionele camera’s. Omroep Brabant heeft een aantal mooie beelden. Daarnaast hebben trigo en ik ons best gedaan de sfeer te pakken.

 

De cast had prachtige kostuums. Wat mij opviel was dat de dames geen uitdagende kledij hadden die zou kunnen afleiden van hun zang en spel. Dat was passend bij de sfeer en de stijl van het spel.

Moon Sister

Indrukwekkend
Het verhaal is erg diep. Elke wereld heeft zijn eigen achtergrond en sores. Het lijkt mij sterk dat iedereen in de zaal alles heeft kunnen volgen. De meeste mensen zaten, net als wij, met open mond te genieten van het audiovisuele geweld. Ik was op een moment zo meegevoerd door de muziek dat ik vergat te stemmen voor een beslissing.

Scene

Het was alles bij elkaar een hele mooie ontroerende voorstelling. De cast kreeg na afloop een staande ovatie. Vervolgens nam Ivo van Wijk het woord en bedankte iedereen. En toen vroeg hij voor het publiek zijn vriendin ter huwelijk! Dat was een mooie en leuke verrassing, met name omdat ze zijn aanzoek accepteerde.

Slot

Epiloog
Zeer binnenkort komt de volledige review van het spel Karmaflow op FOK!. Mijn eerste indruk na een uurtje spelen is positief. Het is een mooie game, maar wel met een paar kleine bugs.