FOK!games Wishlist 2015

 

Xenoblade Chronicles X (Kensuke)
Xenoblade was misschien wel de beste JRPG van de vorige generatie. Het was als Wii-game niet moeders mooiste, maar de gigantische wereld vol avontuur maakte grote indruk. Deze Wii U-sequel belooft meer van hetzelfde, maar doet er wel een schepje bovenop: mechs!

Gameplaybeelden hebben al verklapt dat je in de game in een mech kunt vliegen en vechten. Dat vechten ziet er overigens wederom goed uit. Xenoblade maakt gebruik van een MMO-achtig vechtsysteem. Het is er wel eentje waar de positionering van je mannetje enorm belangrijk is, dus je staat niet zomaar stil icoontjes in te drukken.

Xenoblade Chronicles X zou al bijna af zijn. Hopelijk hoeven we daarom niet lang te wachten op de Europese release. Wij staan in ieder geval te popelen om weer meer dan honderd uur in een epische JRPG te steken.

Quantum Break (2dope)
Het aantal Xbox One-exclusieve games is sinds de release van Microsofts nieuwste console op één hand te tellen. Vooruit, twee handen dan. Het zijn er namelijk een stuk of negen. Gelukkig heeft 2015 een aantal zeer veelbelovende titels in petto, waar Quantum Break er zeker een van is.

Quantum Break speelt zich af in en rondom een fictieve universiteit in Noord-Amerika, alwaar een tijdreisexperiment misgegaan is. Het resultaat hiervan is dat de twee protagonisten, Jack Joyce en Beth Wilder, krachten hebben verkregen om tijd te manipuleren. Deze nieuwe vaardigheden betreffen onder andere in de toekomst kunnen kijken en het stopzetten van de tijd. Overigens is het ook mogelijk om als de bad guy, Paul Serene, te spelen. Paul was vroeger beste vrienden met Jack en beschikt sinds het incident op de universiteit eveneens over tijd-manipulerende krachten. Serene is daarnaast de oprichter van de schurkenorganisatie Monarch Solutions, een bedrijf dat zich specialiseert in tijdreistechnologie.

We kennen de ontwikkelaar, Remedy Entertainment, voornamelijk van de eerste twee Max Payne-titels. Een wat recenter voorbeeld van een topgame afkomstig van deze studio is Alan Wake. In Alan Wake zat een opmerkelijk gameplay-element, namelijk het gebruik van een (in-game) televisieprogramma dat verweven is met de verhaallijn. Dit element keert terug in Quantum Break, maar dan nog een stuk uitgebreider. De TV-show informeert de speler namelijk over de game, en de keuzes die je tijdens het spelen maakt beïnvloeden de TV-show.

Een noemenswaardig detail van Quantum Break is dat Remedy voor de game een wetenschapper in de arm heeft genomen die voor CERN gewerkt heeft. Op die manier probeert Remedy het plot zo geloofwaardig mogelijk te laten lijken op het gebied van theoretische natuurkunde en kwantummechanica. Quantum Break moet in Q2 van 2015 op de markt komen.

The Witcher 3: Wild Hunt (2dope)
Geralt of Rivia, de witharige, monsterjagende Witcher keert in 2015 terug op Xbox One, PlayStation 4 en pc. En hoe! Volgens Marcin Momot, community manager bij ontwikkelaar CD Project RED, wordt de game ten opzichte van zijn (geroemde) voorganger op ieder detail een verbetering. Even wat feiten (lees: beloftes) op een rij.

Een open wereld, twintig procent groter dan Skyrim, oftewel vijfendertig keer groter dan The Witcher 2. Quests die het verloop van de verhaallijn beïnvloeden. Een nóg beter, vloeiender combatsysteem. Een overvloed aan mogelijkheden om quests te voltooien. Een geschatte speelduur van 100 uur om uit te spelen, waarvan 50 voor de main quest en 50 voor de sidequests. Unieke quests, dus geen uitgekauwde herhaling van zetten. Dynamisch dag/nachtsysteem, welke ook invloed uitoefent op (de kracht van) vijanden. Gevechten te paard. Onderwater-gameplay. Witcher sense, een beetje á la Batman's detective mode. En de belangrijkste: ledematen afhakken!

Goed, als de heren van CD Projekt RED hun uitermate ambitieuze beloftes nakomen inzake hun nieuwste Witcher-game, dan gaat dat een dijk van een game worden. De vele beelden die reeds zijn uitgebracht liegen er niet om en bieden goede hoop voor een potentiële klassieker. Daar komen nog enkele zaken bij, zoals de belofte van de ontwikkelaar dat alle eventuele DLC gratis wordt. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat je niet gemakkelijk in de game kunt stappen zonder de voorgaande delen te hebben gespeeld. De game wordt namelijk geleverd met een compendium, een handboek met alle benodigde informatie over de wereld, de helden, de locaties en de politiek. Bovendien is Wild Hunt een 'standalone experience' en heeft dus geen directe connectie met gebeurtenissen uit vorige delen.