[Foto] [Historie] Verdwenen stadions, deel 3

Ook dit jaar zullen we regelmatig de fotoarchieven induiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. De komende maanden duiken we in de rijke geschiedenis van de stadions. Vele sportfans krijgen een warm gevoel van oude stadions, die inmiddels zijn verdwenen of in onbruik zijn geraakt. Vorige maanden verschenen reeds deel 1 en deel 2, vandaag kun je genieten van de volgende vier stadions.

Astrodome

In 1965 werd het eerste geheel overkoepelde sportstadion ter wereld geopend. Het Astrodome was het eerste multifunctionele sportstadion ter wereld. Voor 35 miljoen dollar werd er een complex gebouwd met een koepel van 216 meter in doorsnee en een hoogte van 63 meter. Ondanks het speciale ontwerp van het dak kreeg men het gras in het Astromedome niet aan het groeien. Daarom kreeg het stadion in 1966 als eerste voorname sportcomplex ter wereld een kunstgrasveld (WikiCommons/Jet Low)
In 1965 werd het eerste geheel overkoepelde sportstadion ter wereld geopend. Het Astrodome was het eerste multifunctionele sportstadion ter wereld. Voor 35 miljoen dollar werd er een complex gebouwd met een koepel van 216 meter in doorsnee en een hoogte van 63 meter. Ondanks het speciale ontwerp van het dak kreeg men het gras in het Astrodome niet aan het groeien. Daarom kreeg het stadion in 1966 als eerste voorname sportcomplex ter wereld een kunstgrasveld (WikiCommons/Jet Low)

Het Astrodome was de thuisbasis voor de american football-, honkbal- en voetbalclubs uit Houston. Ook vonden er diverse grote worstelevenementen plaats. Er werd zelfs ooit een tenniswedstrijd tussen een man en een vrouw gehouden. De groots aangekondigde 'The Battle of the Sexes tennis match' tussen Billie Jean King en Bobby Riggs werd in drie sets beslist in het voordeel van de dame (WikiCommons/Carol M. Highsmith)
Het Astrodome was de thuisbasis voor de American football-, honkbal- en voetbalclubs uit Houston. Ook vonden er diverse grote worstelevenementen plaats. Er werd zelfs ooit een tenniswedstrijd tussen een man en een vrouw gehouden. De groots aangekondigde 'The Battle of the Sexes tennis match' tussen Billie Jean King en Bobby Riggs werd in drie sets beslist in het voordeel van de dame. (WikiCommons/Carol M. Highsmith)

In 2005 deed het Astrodome zelfs dienst als opvangcentrum voor slachtoffers van de orkaan Kartina. Ondanks diverse verbouwingen door de jaren heen voldeed het stadion in 2008 definitief niet meer als sportstadion. Naast het bijzondere complex verrees een nieuw stadion met een schuifdak voor de nieuwe American Footballclub van Houston. Wat er met Astrodome zal gaan gebeuren is nog onduidelijk, diverse plannen werden door de bevolking verworpen in referenda (WikiCommons/Andrea Booher/FEMA)
In 2005 diende het Astrodome zelfs als opvangcentrum voor slachtoffers van de orkaan Katrina. Ondanks diverse verbouwingen door de jaren heen voldeed het stadion in 2008 definitief niet meer als sportstadion. Naast het bijzondere complex verrees een nieuw stadion met een schuifdak voor de nieuwe American Footballclub van Houston. Wat er met Astrodome zal gaan gebeuren is nog onduidelijk, diverse plannen werden door de bevolking verworpen in referenda. (WikiCommons/Andrea Booher/FEMA)

Zuiderparkstadion

In 1925 speelde ADO Den Haag zijn eerste wedstrijd in het Zuiderparkstadion. Het stadion was één van de mooist gelegen voetbaltempels van Nederland. Het complex van de Haagse voetbalclub lag aan de rand van het Zuiderpark midden in Den Haag (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
In 1925 speelde ADO Den Haag zijn eerste wedstrijd in het Zuiderparkstadion. Het stadion was één van de mooist gelegen voetbaltempels van Nederland. Het complex van de Haagse voetbalclub lag aan de rand van het Zuiderpark, midden in Den Haag. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

De bijzondere entreepartij van het complex van ADO Den Haag (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)
De bijzondere entreepartij van het complex van ADO Den Haag. (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)

ADO Den Haag speelde zijn laatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion op 22 april 2007 tegen FC Groningen. De wedstrijd bezegelde het lot van de Haagse club die zou degraderen naar de Eerste Divisie. De wedstrijd werd niet uitgespeeld doordat supporters alvast begonnen met de sloop van het stadion en van alles op het veld gooiden. Na de verhuizing naar het Kyocera Stadion deed het Zuiderpakstadion nog dienst als trainingsveld (PRO SHOTS/Willem Vernes)
ADO Den Haag speelde zijn laatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion op 22 april 2007 tegen FC Groningen. De wedstrijd bezegelde het lot van de Haagse club, die zou degraderen naar de Eerste Divisie. De wedstrijd werd niet uitgespeeld doordat supporters alvast begonnen met de sloop van het stadion en van alles op het veld gooiden. Na de verhuizing naar het Kyocera Stadion deed het Zuiderparkstadion nog dienst als trainingsveld. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Ali Sami Yen Stadion

In 1936 kreeg Galatasaray het recht om een stadion te bouwen op een stuk land wat het van overheid huurde. De club kreeg de beschikking over het land voor een symbolisch bedrag van 1 lira per jaar. In ruil daarvoor verplichte de club zich tot het bouwen van het stadion. Door diverse omstandigheden, zoals het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, vlotte de bouw echter niet. Ook bezat de club uiteindelijk niet de financiële middelen om het gewenste stadion te bouwen in die tijd. In 1959 begon dan toch eindelijk de bouw van het Ali Sami Yen Stadion. Vijf jaar later, in 1964, werd het stadion geopend met een wedstrijd tussen Turkije en Bulgarije. (WikiCommons/QWL)
In 1936 kreeg Galatasaray het recht om een stadion te bouwen op een stuk land wat het van overheid huurde. De club kreeg de beschikking over het land voor een symbolisch bedrag van 1 lira per jaar. In ruil daarvoor verplichtte de club zich tot het bouwen van het stadion. Door diverse omstandigheden, zoals het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, vlotte de bouw echter niet. Ook bezat de club uiteindelijk niet de financiële middelen om het gewenste stadion te bouwen in die tijd. In 1959 begon dan toch eindelijk de bouw van het Ali Sami Yen Stadion. Vijf jaar later, in 1964, werd het stadion geopend met een wedstrijd tussen Turkije en Bulgarije. (WikiCommons/QWL)

Befaamd is het stadion vanwege zijn intimiderende sfeer. De Kapalı-tribune die je hierboven ziet was het domein van de fanatiekste supporters. Er werd ook veelvuldig vuurwerk afgestoken op de tribunes van het Ali Sami Yen Stadion. De sfeer in het stadion, waar op het hoogtepunt zo'n 35.000 supporters in konden, leverde het complex de bijnaam 'Hell' op. (WikiCommons/Avrupa)
Befaamd is het stadion vanwege zijn intimiderende sfeer. De Kapalı-tribune die je hierboven ziet, was het domein van de fanatiekste supporters. Er werd ook veelvuldig vuurwerk afgestoken op de tribunes van het Ali Sami Yen Stadion. De sfeer in het stadion, waar op het hoogtepunt zo'n 35.000 supporters in konden, leverde het complex de bijnaam 'Hell' op. (WikiCommons/Avrupa)

In de loop van de decennia is het stadion dat is vernoemd naar een van de oprichters van Galatasaray diverse keren gerenoveerd en verbouwd. Na de aardbeving van 1999 werd er ook één van de tribunes vervangen. In 1997 startte reeds de aanloop naar een nieuw stadion. Ook dit proces ging net als de bouw van het Ali Sami Yen Stadion moeizaam. Uiteindelijke verhuisde Galatasaray in 2011 naar het nieuwe stadion (WikiCommons/Qwl)
In de loop van de afgelopen decennia is het stadion, dat is vernoemd naar een van de oprichters van Galatasaray, diverse keren gerenoveerd en verbouwd. Na de aardbeving van 1999 werd ook één van de tribunes vervangen. In 1997 startte reeds de aanloop naar een nieuw stadion. Ook dit proces ging net als de bouw van het Ali Sami Yen Stadion moeizaam. Uiteindelijke verhuisde Galatasaray in 2011 naar het nieuwe stadion. (WikiCommons/Qwl)

Stadion Oosterpark

In het Oosterpark Stadion werd 3 februari 1935 de wedstrijd gespeeld. Het stadion was toen nog de thuishaven van FC Groningen-voorlopen GVAV (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)
In het Oosterpark Stadion werd 3 februari 1935 de eerste wedstrijd gespeeld. Het stadion was toen nog de thuishaven van FC Groningen-voorlopen GVAV (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)

Hier zie je de ouderwetse toiletgebouwen onder de tribune. Vroeger, toen er nog voornamelijk staantribunes waren konden er ongeveer 20.000 toeschouwers in het Oosterpark. Later werd de capaciteit door het ombouwen van een deel van het stadion tot zittribunes teruggebracht tot 12.500 toeschouwers (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)
Hier zie je de ouderwetse toiletgebouwen onder de tribune. Vroeger, toen er nog voornamelijk staantribunes waren, konden er ongeveer 20.000 toeschouwers in het Oosterpark. Later werd de capaciteit door het ombouwen van een deel van het stadion tot zittribunes teruggebracht tot 12.500 toeschouwers. (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)

Op 22 december 2005 vond de laatste wedstrijd plaats in het stadion. FC Groningen won met 3-0 van N.E.C. Nijmegen in de KNVB beker, na afloop namen de supporters met veel vuurwerk afscheid van het stadion. Tot en met 1 november 2006 trainde de ploeg nog in het oude stadion (PRO SHOTS/Jan Kanning)
Op 22 december 2005 vond de laatste wedstrijd plaats in het stadion. FC Groningen won met 3-0 van N.E.C. Nijmegen in de strijd om de KNVB beker, na afloop namen de supporters met veel vuurwerk afscheid van het stadion. Tot en met 1 november 2006 trainde de ploeg nog in het oude stadion (PRO SHOTS/Jan Kanning)

Heb je nog mooie herinneringen aan één van deze stadions, dan lezen we ze graag hieronder in de reacties. Ook als je nog tips hebt voor stadions die echt niet mogen ontbreken in deze specialserie, lezen we ze graag in de reacties.