Game of the Year 2013 #1 - Grand Theft Auto V

Dit jaar wist Rockstar alle verkooprecords te verbreken met de launch van Grand Theft Auto V, maar liefst zeven Guinness World Records gingen eraan. Vijf jaar lang hebben fans op de game moeten wachten, maar dat resulteerde in de beste GTA game die Rockstar ooit heeft afgeleverd.

Header

Hoewel Grand Theft Auto V korte tijd voor al het next-gen geweld uitkwam, wist het toch hoge ogen te gooien met ouderwets ijzersterke gameplay. Een van de sterkste vernieuwingen wat dat betreft was wellicht het wisselen tussen de drie hoofdpersonages die de game te bieden heeft. Daarmee werden saaie stukken overgeslagen en kon je als speler op elk moment in de actie springen. Er was wel een goed script nodig om deze mechaniek goed uit de verf te laten komen, maar gelukkig stelde schrijver Dan Houser niet teleur.

Overigens zijn de drie hoofdpersonages, of beter gezegd de wisselwerking tussen hen, de beste die ik ooit in een game heb gezien. Het feit dat er echte acteurs achter de personages zaten die zowel de motioncapturing als de stemmen voor hun rekening namen doet gewoon zo ontzettend veel. Ik heb me gedurende de gehele singleplayer constant in een deuk gelegen (met name om Trevor), en ook dat is iets wat nog geen enkele game bij mij heeft weten te presteren.

Tevens was ook de afwerking van Grand Theft Auto V voor mij een hoogtepunt. De talloze kleine details die in de game verwerkt zitten alsmede de parodieën op hedendaagse technologie als Facebook zorgen samen voor het werkelijk tot leven brengen van Los Santos. Het feit dat dit vrijwel bugvrij wordt gepresenteerd is een prestatie die ik nu nog nauwelijks kan bevatten.

Nadat ik klaar was met de lekker lange singleplayer, dezer dagen een zeldzaamheid, kon ik verder met GTA Online. Hoewel dat nog steeds in de kinderschoenen staat en in het begin niet werkte, heb ik me ook daar ontzettend mee vermaakt. In tegenstelling tot de meeste online modi van actiegames transformeerde GTA Online de game tot een soort grandioze sandbox MMORPG waar je veel mogelijkheden hebt en waar je samen met je maten helemaal los kunt gaan.

Al met al heeft Rockstar echt een klassieker weten neer te zetten. Er is voor de FOK!games-redactie geen enkele andere titel die  zoveel plain good old funte bieden had in 2013.