Genomineerden Gehandicapte Sporter van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de gehandicapte sporter van het jaar.

Marlou van Rhijn
Sinds de Paralympische Spelen van Londen 2012 is 'Blade Babe' Marlou van Rhijn toch wel een beetje het gezicht geworden van de Nederlandse paralympische sport. Na haar gouden en zilveren medaille op de 200 en 100 meter in Londen stonden dit jaar de wereldkampioenschappen in het Franse Lyon op haar te wachten. Hier werd zij twee keer wereldkampioen, weer op de 100 en 200 meter. Daarnaast won ze dit jaar ook de Gouden Spike, de hoofdprijs van een dag topatletiek in Alphen aan den Rijn. De 21-jarige Van Rhijn won vorig jaar al de prijs voor 'Gehandicapte Sporter van het Jaar.'

Van Rhijn is begonnen als zwemster. Al vanaf haar dertiende zat ze in de nationale paralympische zwemploeg, maar op haar achttiende stopte ze ermee. Na een jaar gaat ze het sporten toch weer missen en op dat moment wordt Van Rhijn gebeld door bondscoach Guido Bonsen met de mededeling dat Marlou de perfecte handicap heeft voor atletiek. Van Rhijn besluit het atletiek een kans te geven en een paralympisch kampioene is geboren.

Marlou mist sinds haar geboorte beide onderbenen tot onder de knie. "Mensen vragen daar altijd naar. Dat is best vervelend af en toe, want ik vind dat helemaal geen interessant verhaal", zegt ze zelf. "Het gaat mij om de sport, niet om mijn handicap. Ik sport ook niet op hoog niveau omdat ik het gevoel heb dat ik iets moet bewijzen. Ik vind sporten gewoon heel erg leuk." Van Rhijn komt uit in de klasse T43, wat een dubbele onderbeen amputatie betekent. In wedstrijden loopt deze klasse samen met T44, de klasse waarin atleten een enkele onderbeen amputatie hebben. Van Rhijn is wereldrecordhoudster in haar klasse op de 100, 200 en 400 meter.

Marlou van Rhijn
Marlou van Rhijn tijdens de WK in Lyon (Bron: Pro Shots)

Lisette Teunissen
Het was een topjaar voor Lisette Teunissen, die dit jaar tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in het Canadese Montréal vijf medailles wist te pakken. Op het nummer waar ze in 2012 al paralympisch kampioen werd, de 50 meter rugslag, pakte ze nu ook de wereldtitel. Daarnaast greep ze ook nog naar het zilver op de 150 meter wisselslag, 100 en 200 meter vrijeslag en naar het brons op de 50 meter vrijeslag. Sinds 2011 is ze wereldrecordhoudster op de 50 en 100 meter rugslag en de 50, 100 en 200 meter vrijeslag. 

De 27-jarige zwemster heeft de spierziekte genaamd HMSN type II. Dit betekent dat de kracht in haar spieren zullen afnemen omdat de signalen vanuit haar hersenen en ruggenmerg haar spieren niet meer kunnen bereiken. Teunissen komt in het zwemmen uit in de klasse S4. 

Teunissen zwemt al vanaf 2000 bij de nationale paralympische zwemploeg. In 2006 zwom ze haar eerste grote toernooi, de wereldkampioenschappen in Durban, Zuid-Afrika. In 2008 werd ze tijdens de Paralympische Spelen in Beijing vierde op de 50 meter rugslag en vijfde op de 200 meter vrijeslag. In 2012 werd ze Paralympisch kampioen op de 50 meter rugslag.

Lisette Teunissen
Lisette Teunissen tijdens de Paralympische Spelen in Londen 2012 (Bron: Pro Shots)

Kenny van Weeghel
Hij is al actief sinds de Paralympische Spelen van Sydney in 2000 waar hij als vijfde en zesde eindigde op de 100 en 200 meter en strandde in de halve finales van de 400 meter. Wheeler Van Weeghel, die dankzij de topsportregeling bij de politie alle ruimte krijgt om te trainen, is inmiddels niet meer weg te denken uit de atletiek. Hij komt uit in de klasse T54, wat de klasse is voor mensen die een verlamming hebben aan beide zijden van het onderlichaam met een goede rompfunctie. In 2004 won Van Weeghel al de prijs 'Gehandicapte Sporter van het Jaar' vanwege zijn gouden, zilveren en bronzen medaille tijdens de Paralympische Spelen in Athene. 

Na de minder succesvolle Spelen in Beijing in 2008 wilde Van Weeghel zich in Londen revancheren. Helaas liep dat net wat anders. "Na Beijing had ik besloten om weer vol voor de 100 en 200 meter te gaan, maar toen werd er in 2011 besloten om de 200 meter op de Spelen in de T54-klasse te schrappen. Dat was voor mij wel een behoorlijke domper, want daar was mijn kans op een gouden medaille waarschijnlijk het grootst." Hij moest zich daarom weer gaan richten op de langste sprintafstand. Dit deed hij met succes, want Van Weeghel kwam terug met een zilveren medaille op de 400 meter in een nieuw PR van 47,12. Dat hij die finale bereikte was op zich al een wonder, aangezien hij in de series aanvankelijk werd gediskwalificeerd. Pas nadat de beelden opnieuw waren bekeken en de diskwalificatie werd opgeheven, mocht Van Weeghel als derde naar de finale. 

Dit jaar won Van Weeghel drie medailles tijdens de WK in Lyon. Brons was er voor hem op de 400 meter, zilver op de 100 meter en hij pakte de wereldtitel op de 200 meter.

Kenny van Weeghel
Kenny van Weeghel (Bron: Pro Shots)