McLaren, een kijkje in de rijke historie

Afgelopen weekend streek het Formule 1-circus neer in Monza, het snelste circuit op de kalender. Heel Italië zag Ferrari tweede en vierde worden en Red Bull Racing zegevieren, maar er was nog een team dat wat te vieren had. McLaren bestaat 50 jaar en heeft dit op eigen wijze laten weten.

McLaren werd in 1963 opgericht door de Nieuw-Zeelander Bruce McLaren die niet alleen vier Formule 1-races en Le Mans won, maar ook een begenadigd constructeur was. Zijn ontwerpen waren misschien minder vooruitstrevend dan van anderen, maar de betrouwbaarheid zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat de McLarens goed presteren. Zelf behaalde McLaren in 1968 in België zijn enige zege in een door zijn eigen team gebouwde bolide. Hij kwam in 1970 op 32-jarige leeftijd om toen hij op het circuit Goodwood crashte toen hij een eigengebouwde Can Am-auto aan het testen was.

De McLaren M8D van hetzelfde type als de bolide waarmee Bruce McLaren om het leven kwam

Het bedrijf McLaren is al sinds de oprichting gevestigd in het Engelse Woking. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot de McLaren Group dat bijna 5300 werknemers telt en een omzet van 2,9 miljard euro heeft. Hij bedrijf telt zeven dochterbedrijven en is daarnaast eigenaar van McLaren Automotive dat voornamelijk straatauto's ontwerpt. Aan het hoofd van beide bedrijven staat Ron Dennis die in het verleden ook teambaas van de Formule 1-afdeling was. Zijn taak daar is inmiddels overgenomen door Martin Whitmarsh.

Onder leiding van Ron Dennis, hier links naast Formule 1-baas Bernie Ecclestone, is McLaren uitgegroeid tot meer dan een raceteam (Foto: Pro Shots)

Het racen blijft het belangrijkste onderdeel van McLaren, waarbij er in het verleden in de Formule 1 acht constructeurstitels en twaalf coureurstitels behaald werden. Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen en Lewis Hamilton wisten de individuele titels te veroveren. Momenteel zijn Jenson Button en Sergio Perez de coureurs die de kastanjes uit het vuur moeten halen.

Het McLarencomplex in Woking met links het Technologie Centre en rechts de productiefaciliteiten


Hetzelfde complex van de andere zijde bekeken

In het complex is een gedeelte ingericht waarin de rijke historie van McLaren uitgebreid getoond wordt. Zo staan er oude bolides, zijn er trofeeën en helmen van oud-kampioenen te bewonderen.


Linksboven een trofee en helm van James Hunt, onder de helm van John Watson, in het midden een trofee en helm van Bruce McLaren, rechtsboven een trofee en helm van Ayrton Senna en rechtsonder een helm van Emerson Fittipaldi


De helmen van John Watson (links) en Bruce McLaren (rechts)


De werknemers van McLaren kregen een fraaie show van de geschiedenis van het bedrijf voorgeschoteld


Via een weg langs het water kwamen de bolides het Technologiecentrum binnengereden


De M23 waarmee Fittipaldi in 1974 kampioen werd was van de partij


De meest succesvolle auto was de MP4/4 uit 1988 waarmee Senna en Prost vijftien van de zestien races wonnen en Senna kampioen werd


Eén van de races die dat jaar door Senna gewonnen werd was die op een nat Monaco (Foto: Pro Shots)


Het meest recente racesucces stamt uit 2008 toen Hamilton in extremis met de MP4-23 de wereldtitel pakte


Op Monza werd voor de hospitalityunit het raceteam op de foto gezet


Ook met straatauto's is McLaren inmiddels succesvol. Eerst was er de McLaren F1 en inmiddels is de MP4-12C een superauto waarmee het merk goed voor de dag kan komen


Ook op YouTube is het team actief, zoals met Tooned. Het kanaal is de moeite van het kijken meer dan waard met allerlei fimpjes uit het heden en vooral over het rijke verleden