Vijf filmtips voor de maand september

Filmtip 2: Stories We Tell

Releasedatum: 5 september 2013
Genre: Documentaire
Regisseur: Sarah Polley
IMDb

Plot
Documentairemaker en gelegenheidsdetective Sarah Polley tracht, gewapend met een camera, tot de kern te komen van de tegenstrijdige herinneringen die bestaan binnen een familie vol verhalenvertellers.

Verwachtingspatroon
Stories We Tell lijkt typisch een voorbeeld van een documentaire die verdergaat dan men in eerste instantie zou vermoeden op basis van het uitgangspunt. Schrijver en regisseur Sarah Polley (Away from Her) begint de documentaire over haar familie door in te gaan op een anekdote uit een ver verleden. Niet geheel onverwachts blijken de diverse leden uit haar familie dit voorval op diverse manieren te herinneren en hebben zij er ondertussen een eigen draai aangegeven. Deze orginele invalshoek zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in een aantal ongemakkelijke situaties waarbij Polley in haar dubbelrol als interviewster en familielid direct geconfronteerd wordt met deze al dan niet kloppende herinneringen.

 


Filmtip 3: Jeune et Jolie

Releasedatum: 19 september 2013
Genre: Drama
Regisseur: François Ozon
Acteurs: Marine Vacth, Charlotte Rampling en Frédéric Pierrot
IMDb

Plot
Aan de hand van vier liedjes wordt over een periode van vier seizoenen het uitzonderlijke verhaal verteld van de 17-jarige Isabelle (Marine Vacth). Gedurende de zoektocht naar haar eigen identiteit wordt zij bewust van haar seksuele gevoelens en komt zij een eerste maal in aanraking met de liefde.

Verwachtingspatroon
De Franse regisseur François Ozon (Swimming Pool) is overduidelijk iemand die zich waagt aan meerdere genres. Met weliswaar wisselend succes produceerde hij in rap tempo zowel komedies (Potiche) als drama's (Le Temps Qui Reste). Zijn nieuwste project, Jeune et Jolie, ging met succes in première tijdens het Festival van Cannes. De film heeft duidelijke raakvlakken met de klassieker Belle de Jour uit 1967, waarin Catherine Deneuve als ontevreden echtgenoot haar eerste stappen zet in een bordeel. In tegenstelling tot de film van Luis Buñuel, toont de trailer van Jeune et Jolie een meer realistische karakterstudie waarbij de onbegrepen seksuele verlangens van de jonge hoofdpersoon de boventoon zullen voeren.