Vijf gametips voor de maand augustus

Game: The Bureau: XCOM Declassified
Platform: PlayStation 3, Xbox 360, pc
Ontwikkelaar: 2K Marin
Uitgever: 2K Games
Releasedatum: 23 augustus 2013
Genre: Strategie
Preview

We spelen als William Carter, een FBI-agent met een leuke staat van dienst voordat door een gebeurtenis de stoppen wat doorsloegen en hij zijn dagen verslijt achter zijn bureau. Hij wordt op een missie gestuurd naar een geheime basis in een berg en daar gaat er wel meer mis. Het is zover: buitenaardse wezens vallen aan en natuurlijk net op de berg waar Carter vertoeft. Hij ontsnapt en wordt op de hoogte gebracht van het XCOM-project.

Oorspronkelijk was het project bedoeld tegen de Russen, mochten zij ooit Amerika overmeesteren. In een geheime basis worden elite agenten getraind om in die situatie de communisten het land uit te mieteren. Helaas, geen rood gevaar, maar een buitenaardse invasie. Een probleem: het spel speelt zich af in de jaren zestig en de technologie is nog verre van geavanceerd.

Waarom gaat deze game slagen?
Een heel frisse wind door XCOM kan juist zorgen voor veel meer geïnteresseerden. Het realtime third-person is veel geliefder en met de moeilijkheidsgraad van XCOM erbij is dit een potentiele topper. De sfeer is in ieder geval aanwezig, met dat typische jaren zestig-filmeffect en overal verwijzingen naar gebeurtenissen en personen uit die tijd.

Waar kan het misgaan?
Omdat je twee computergestuurde agenten bij je hebt, moet de AI wel ondersteunend zijn en niet zorgen dat je constant bezig bent hen te redden door domme acties. En natuurlijk, als de moeilijkheidsgraad tegenvalt komen er kamervragen.