[Foto's] Tour in beeld: deel 1

Morgen wordt de 100e editie van de Tour de France in Parijs afgesloten. Het was een ronde waarin veel gebeurd is en er tot op de voorlaatste dag strijd was tussen de vele wielrenners. In het eerste van een driedelige fotospecial blikken we terug op de eerste zeven etappes.

De koers begon voor de eerste maal in de historie op Corsica. Het peloton zou drie dagen lang op het Franse eiland actief zijn.

De wedstrijd begon in Porto-Vecchio, waarna de renners naar Bastia reden (Foto: Pro Shots)


Onder de deelnemers was ook weer Wout Poels die vorig jaar in de zesde etappe zwaar ten val kwam en vele verwondingen opliep. Hij zou uiteindelijk een redelijke ronde rijden en 28e worden in het eindklassement. Hij trok enkele malen ten aanval (Foto: Pro Shots)


De eerste zege van de Tour was voor Argos-Shimano-renner Marcel Kittel die de chaos en valpartijen in de laatste kilometers van de eerste etappe overleefde en eenvoudig naar de zege kon rijden. Een dag later mocht de Duitse sprinter in het geel starten (Foto: Pro Shots)


De zege moest gevierd worden en bij Argos vloeide de champagne na de eerste dag dan ook rijkelijk (Foto: Pro Shots)


De tweede etappe ging van Bastia naar Ajaccio over heuvelachtige wegen. Jan Bakelants (of was het nou toch Irizar) kan niet geloven dat hij na een ontsnappingspoging in de slotfase de aanstormende eerste groep voor is gebleven. De renner van RadioShack nam de gele trui over van Kittel die op grote achterstand finishte (Foto: Pro Shots)


Ook de derde etappe van Ajaccio naar Calvi ging door heuvelachtig gebied. Tom Dumoulin probeerde het in de slotfase, maar hij werd op 500 meter voor de streep gegrepen door een aanstormende eerste groep (Foto Pro Shots)


Simon Gerrans (links) bleek uiteindelijk de snelste te zijn in de sprint. Jan Bakelants behield het geel (Foto: Pro Shots)


De vierde etappe was een ploegentijdrit in en rond Nice. De Belkins stonden geconcentreerd aan de start, maar konden net als de andere Nederlandse ploegen geen potten breken (Foto: Pro Shots)


De zege ging naar Orica-GreenEdge dat op de laatste meters nog Omega Pharma-Quick-Step aftroefde. De winnaar van de derde etappe Gerrans werd de nieuwe drager van de gele trui. (Foto: Pro Shots)


Pas na vijf etappes kon Mark Cavendish de handen in de lucht steken. In Marseille deed zich in de laatste 500 meter een zware valpartij voor, waarbij de Belgische klassementsrenner Jurgen van den Broeck het grootste slachtoffer was. Hij moest opgeven, iets waar Cavendish op het moment van zijn sprint geen weet van had (Foto: Pro Shots)


Ondertussen zat bij Orica-GreenEdge de stemming er goed in. De Australische formatie vermaakte het publiek met hun (lucht)gitaren (Foto: Pro Shots)


Na topsprinters Kittel en Cavendish mocht in Montpellier nu André Greipel zijn handen in de lucht steken (Foto: Pro Shots)


Gerrans liet de sprint in de zesde etappe lopen, waardoor zijn ploeggenoot Daryl Impey de gele trui over kon nemen. De Zuid-Afrikaan zorgde voor een unicum door de eerste Afrikaan in het geel te worden (Foto: Pro Shots)


Van de topsprinters was Peter Sagan de enige die nog geen etappe had gewonnen. De Slowaak had grote plannen en zette zijn Cannondale-ploeg al vroeg in de etappe naar Albi op de Col de la Croix de Mounis op kop. Het doel was om de topsprinters overboord te gooien, iets wat na een lange ploegentijdrit slaagde (Foto: Pro Shots)


Groene trui-drager Sagan moest het nog wel afmaken, maar de Slowaak had in de sprint uiteindelijk weinig problemen met John Degenkolb en Daniele Bennati, de enige andere overgebleven snelle mannen in het eerste peloton (Foto: Pro Shots)

Morgen volgen de achtste tot en met veertiende etappe.