Historische albums: Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town (1978)

Darkness on the Edge of Town was het eerste album van Springsteen dat uitkwam na alle ellende die de muzikant had gehad met zijn voormalige manager Mike Appel. Appel was vanaf Springsteens debuutalbum manager voor de artiest geweest, die in 1975 zijn internationale doorbraak had gemaakt met Born To Run. Het jaar daarop had Springsteen echter besloten om verder te gaan met Jon Landau als zijn manager. Het gevolg was een jarenlange afmattende rechtzaak die uiteindelijk buiten de rechtzaal om opgelost zou worden. Net als Appel was ook Landau naast manager ook producer voor Springsteen en zijn band.

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town

They're still racing out at the Trestles.
But that blood it never burned in her veins.
Now I hear she's got a house up in Fairview.
And a style she's trying to maintain.
Well if she wants to see me.
You can tell her that I'm easily found.
Tell her there's a spot out 'neath Abram's Bridge.
And tell her there's a darkness on the edge of town.
('Darkness on the Edge of Town')

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town (Spanje)
De Spaanse audio-cassette

Van 12 oktober 1977 tot 19 maart 1978 was Bruce Springsteen samen met zijn E Street Band in de Record Plant Studios bezig met de opnames voor de opvolger van zijn drie jaar eerder verschenen succesalbum Born To Run. Door alle ruzies met zijn vorige manager zat de muzikant vol stress en verwerkte dat in zijn nieuwe nummers. Eigenlijk waren de opnames voor het nieuwe album al in juni 1977 in de Atlantic Studios in New York begonnen maar Springsteen was niet tevreden over de resultaten daar. Na twee weken wist Springsteen dat American Madness, zoals het album in eerste instantie zou gaan heten, daar niet opgenomen zou gaan worden.

Waar Springsteen bij Born To Run de liedjes vooraf had geschreven was hij nu in de Record Plant studio bezig met de ontwikkeling van nieuwe nummers, die ter plekke met de band werden opgenomen. Naast Springsteen bestond de band uit Roy Bittan (piano, keyboards), Clarence Clemons (saxofoon, achtergrondzang en percussie), Danny Federici (orgel, accordeon, xylofoon en piano), Garry Tallent (basgitaar en percussie), Steven Van Zandt (gitaar en achtergrondzang) en Max Weinberg (drums). Volgens technicus Jimmy Iovine nam Springsteen tijdens de 'Darkness'-sessies meer dan 50 liedjes op waarvan slechts tien de uiteindelijke elpee zouden halen. Een aantal van de onuitgebrachte liedjes zouden later hits worden voor andere artiesten zoals Patti Smith ('Because the Night'), de Pointer Sisters ('Fire') en Gary U.S. Bonds ('This Little Girl').

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town (8-Track)

In the summer that I was baptized my father held me to his side.
As they put me to the water he said how on that day I cried.
We were prisoners of love a love in chains.
He was standin' in the door I was standin' in the rain.
With the same hot blood burning in our veins.
Adam raised a Cain.
('Adam raised a Cain')

De opnamesessies voor Darkness on the Edge of Town werden begin januari 1978 afgerond. Vanaf dat moment tot halverwege april werd er gewerkt aan het afmixen van de opnames. Steve Van Zandt en Max Weinberg waren ondertussen in de nabijgelegen Secret Sound Studios aan het werk met de opnames voor Southside Johnny’s album Hearts Of Stone, waar ook een tweetal ongebruikte Springsteen-composities waren te vinden. Van de 52 door Springsteen opgenomen nummers, zouden uiteindelijk 33 op één of andere wijze worden worden uitgebracht. Nummers als 'Independence Day', 'Point Blank', 'The Ties That Bind' en 'Sherry Darling' zouden op het album The River verschijnen.

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town A

Op 1 juni 1978 verscheen Darkness on the Edge of Town in de platenwinkels. Op de elpee troffen we de volgende liedjes aan:

Kant 1:
Badlands – 4:01
Adam Raised a Cain – 4:32
Something in the Night – 5:11
Candy's Room – 2:51
Racing in the Street – 6:53

Kant 2:
The Promised Land – 4:33
Factory – 2:17
Streets of Fire – 4:09
Prove It All Night – 3:56
Darkness on the Edge of Town – 4:30

Zowel 'Prove It All Night' als 'Badlands' zouden op single worden uitgebracht, maar behaalden niet het succes van het vorige album. Toch zou Darkness on the Edge of Town in totaal bijna 100 weken in de albumhitlijsten blijven staan.

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town B

On a rattlesnake speedway in the Utah Desert
I pick up my money and head back into town
Driving across the Waynesboro County Line
I've got the radio on and I'm just killing time

Working all day in my daddy's garage
Driving all night chasing some mirage
Pretty soon, little girl, I'm gonna take charge

Well the dogs on Main Street howl cause they understand
If I could take one moment into my hands
Mister I ain't a boy, no I'm a man
And I believe in a promised land
('The Promised Land')

Bruce Springsteen - Darkness On The Edge Of Town (Picture Disc)

Op 15 november 2010 verscheen een prachtige verzamelbox getiteld The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story. The Promise bestaat in totaal uit 3 cd's en 3 dvd's. Naast het geremasterde album vinden we een tweetal cd's met in totaal 22 onuitgebrachte opnames, opgenomen tijdens de sessies voor Darkness on the Edge of Town. Daarnaast is er een dvd met de documentaire The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town en een tweetal dvd's met opnames van een concert in Houston in 1978, de Thrill Hill Vault (privé-opnames uit de periode 1976 tot 1978) en een concert in Ashbury Park, waar het volledige album integraal werd gespeeld. Ook bevat de box een prachtig boek van 80 pagina's die eruit ziet als het nototieblok dat Springsteen in de tijd van de albumopnames gebruikte om aantekeningen in te maken.

Met Darkness on the Edge of Town bracht Springsteen een album uit, dat in de Rolling Stone Top 500 van de beste albums aller tijden in 2003 de 151e plaats zou behalen.