Runescape 3

HeaderMaar wat merkt de speler er nu van? Als eerste valt meteen de flinke toename van details op. Je kunt veel meer en verder zien en voor het eerst heeft Gielinor, de wereld van Runescape, zelfs een lucht. Bomen reflecteren in het kabbelende water, wolken drijven door de lucht en de camera is te besturen in je browser, zodat je rottige perspectiefproblemen simpel zelf oplost. Verwacht geen graphics als met de CryEngine of Unreal Engine, maar denk eerder aan engines als die andere grote MMO, World of Warcraft. En dat in een browser, zonder maar iets te hoeven installeren, is zeker niet matig te noemen. Er zijn geen laadtijden, het hele spel wordt gestreamd naar je browser. Het enige dat opvalt is dat de wereld juist door het verder kunnen zien groot lijkt, maar als je eenmaal van A naar B aan het lopen bent, het juist weer kleiner aanvoelt. Wat in de huidge Runescape een flinke reis lijkt, is in deze update straks een veel korter durende onderneming.

Runescape 3

De muziek en geluiden worden ook meteen aangepakt. De achtergrondmuziek is opgenomen door een orkest en wordt op cd-kwaliteit naar je speakers gestuurd. Een flinke taak, want de muziek die in de twaalf jaar is geschreven beslaat zo’n tweeënhalve dag aan content. Deze is een orkest allemaal aan het opnemen. Ze verwachten zelfs niet klaar te zijn als Runescape 3 uitkomt, dan is waarschijnlijk de eerste zes uur aan muziek te beluisteren. Alle content moet opnieuw ingesproken worden, dus de taak die Jagex nog heeft zal een flinke tijd duren.

Runescape 3Runescape 3

Een hele toffe nieuwe feature is de vernieuwde user interface. Echt alles is zelf in te stellen. Waar wil je je levensmeter, je spreuken, je inventory, moet het horizontaal, verticaal, moet het links, midden, rechts, boven, onder, noem het allemaal maar op. Heel erg flexibel en erg makkelijk in te stellen. Als kers op de appelmoes zijn al je instellingen te bewaren. Op deze manier kun je dus een andere lay-out hebben als je gaat vechten in PvP en weer een andere lay-out als je een gebied aan het verkennen bent.

Dat ze alle content van de afgelopen twaalf jaar af moeten gaan, is een helse klus te noemen. Maar Jagex gaat nog een stapje verder. Er komt nieuwe content aan, The Sixth Age genaamd. Het spel voor nieuwkomers is zo bizar groot dat het bijna beangstigend is. Dit wil Jagex veranderen met een nieuwe hoofdverhaallijn, waardoor iedere speler het gevoel krijgt een stukje invloed te hebben op het verloop van het nieuwe verhaal. 

Runescape 3

Guthix, de god van Balans, is gestorven en daardoor is alle bescherming die hij in de wereld geplaatst had, verdwenen. De goden die een tijdje geleden geïntroduceerd zijn in de historie van de wereld komen terug in de wereld en iedere god wil alleenheerser worden van Runescape. Jij als speler kunt je bij een god voegen en zo invloed uitoefenen op de wereld. Elke drie maanden kijkt Jagex door middel van een monitoringsysteem welke keuzes er zijn gemaakt in allerlei evenementen en gebeurtenissen in het spel en past de wereld daarop aan.

Runescape 3

Een paar vaardigheden worden aangepast. Het opvoeden van een roofdier wordt bijvoorbeeld een belangrijkere skill voor summoners. Eigenlijk dus je eigen Tamagotchi/Pokémon in Runescape, die voor je gaat vechten. Er komen ook twee nieuwe vaardigheden. De eerste vaardigheid is 'Divination'. Wat het inhoudt willen ze niet vertellen, want het heeft direct te maken met het verhaal. De tweede vaardigheid is nog geheel onbekend, maar dat moet meer met de endgame te maken hebben, vandaar dat ze geen enkele hint, zelfs de naam, niet willen prijsgeven.

Runescape 3 zorgt voor een grafische en audiokwalitatieve boost. Gielinor krijgt de metamorfose in de zomer. Het spel wordt veel meer verhalend en geeft spelers de macht om het verhaal te sturen, de user interface aan te passen en meer. Jagex luistert naar de fans en maakt de game voor de speler. Jagex hoopt dat oud-spelers de game weer een kans willen geven nu het verder geëvolueerd is. Aan content is er in ieder geval geen gebrek en nieuwkomers moeten bedenken dat ze niet alles hoeven te doen, dat is gewoon onmogelijk om twaalf jaar aan content ‘eventjes’ in te halen. Ook browsergames gaan next-gen, dat bewijst Runescape 3.