Interview: Anton Jongstra (eindredacteur WIDM 2013)

Dit seizoen stond al heel vroeg in het teken van het ongeluk van Janine. Wat ging er op dat moment door je heen, toen het gebeurde?

Anton: "Dat is niet terug te voeren tot een moment. Toen zij sprong was het niet van: 'oh God, zij heeft haar rug gebroken en zij zit nu tien maanden in revalidatie'. We hadden geen idee wat er gebeurde. Dagenlang kwam er elke dag steeds slechter nieuws. Pas na vier dagen heb je echt in de gaten hoe slecht het is."

Heeft dat het seizoen getekend?

Anton: "Heel erg, maar ook in positieve zin. Ik denk dat wij allemaal - maar ik wil niet voor Janine spreken, want ik denk niet dat zij er iets positiefs uit gehaald heeft - er veel van geleerd hebben. Ik ben vooral erg trots op mijn collega's en op de kandidaten hoe zij gehandeld hebben. Toen wij terug waren van de opnames hadden wij na vijf dagen al een eerste reünie met de kandidatengroep. Dat is nog nooit gebeurd. Tijdens de samenkomst heb ik ook geroepen hoe geweldig ik het vond hoe iedereen toch ook door is gegaan."

"Ik vind dit het beste seizoen ooit, want alles viel samen. Van de voorgaande twaalf seizoenen vind ik er een paar seizoenen ook ongelooflijk goed, maar op dit moment vind ik het dertiende seizoen ons hoogtepunt."

Zijn er door het ongeluk later in het seizoen dingen aangepast?

Anton: "Eén ding weet ik in ieder geval zeker, dat was de opdracht met het roepen van woorden. Daar hingen twee kabels, waar de kandidaten over moesten lopen. Na het ongeluk hebben we een rustdag ingelast en de dag erna gingen we over de kabels lopen. Het systeem zat heel anders in elkaar, maar hoe precies weet ik niet meer. Ik weet wel dat we expres drie kandidaten over de kabels lieten lopen die dat ook echt durfden. In eerste instantie was het veel meer willekeurig geweest. Daarnaast hebben we de kabels wat strakker getrokken, zodat het makkelijker werd."

Is het lastig om na het ongeluk de draad weer op te pakken?

Anton: "Ja, daar heb ik zeker even moeite mee gehad. Toch duurde het niet lang, want de kandidaten waren heel gemotiveerd en gingen gewoon door. We hebben voortdurend updates gekregen vanuit het ziekenhuis en waarschijnlijk heeft de goede communicatie ervoor gezorgd dat iedereen toch doorging. We hadden, denk ik, allemaal hetzelfde gevoel dat we in hetzelfde schuitje zaten."

"In het hypothetische geval had het ook gekund dat de deelnemers hadden gedacht over ons dat wij klootzakken waren en dat we zouden spelen met hun levens. Dat had ik mij nog kunnen voorstellen ook. Maar het was de eerste keer dat zoiets gebeurde in dertien jaar en het is mij nog steeds een raadsel wat er precies verkeerd is gegaan. Het gaat honderdduizenden keren gewoon goed en Janine sprong ook perfect. Blijkbaar niet heel perfect, maar ze sprong kaarsrecht."

Na het nieuws van het ongeluk laaide vrijwel meteen de discussie op over ongelukken tijdens tv-programma's, terwijl er verder nog nooit iets mis is gegaan tijdens Wie is de Mol?. Irriteert jou dat?

Anton: "Nee, ik snap het wel. Volgens mij kreeg Rick Engelkes bij Fort Boyard vlak erna ook een ongeluk door ergens vanaf te vallen en uiteraard Patty Brard die bij Sterren Springen verkeerd terecht kwam. Er gebeurde toevallig een aantal dingen in die periode. We hadden net het ongeluk van Janine gehad en een aantal weken erna hoorden wij dat SBS6 een programma ging maken met BN'ers die van een duikplank springen. Ik dacht: 'zijn ze nou helemaal gek geworden? Hoe kun je dat nou doen?' Dus dan snap ik wel dat een dergelijke discussie op gang komt."

Het ongeluk was het dieptepunt van het seizoen, maar wat is jouw persoonlijk hoogtepunt?

Anton: "Het hoogtepunt is denk ik het verlengde van het dieptepunt. Dat de kandidaten en de crew toch zijn doorgegaan en het beste seizoen tot nu toe heeft opgeleverd."

Wordt het moeilijk om volgend jaar een nog beter seizoen te maken?

Anton: "Ja, dat wordt heel moeilijk. We waren tijdens de afleveringen al op researchreis voor komend seizoen en dan krijg je steeds de kijkcijfers en de reacties van de kijkers door. Het is dan heel moeilijk om je te concentreren op seizoen 14, terwijl seizoen 13 zo ongelooflijk leeft."

Dus tijdens het uitzenden van het ene seizoen zijn jullie al bezig met het komende seizoen?

Anton: "Ja, elk jaar. Tijdens de uitzendingen ben ik altijd twee weken weg."

Extra beelden opdracht drive-inbioscoop (aflevering 8)

Wat was jouw favoriete opdracht van dit jaar?

Anton: "Uiteindelijk vond ik de opdracht in de drive-inbioscoop van aflevering 8 geweldig. Je kunt het geloven of niet, maar heel vaak komt het in een opdracht op de laatste minuten of zelfs seconden aan. Mensen denken al gauw dat we het spannender willen maken in de montage, maar dat doen we niet. Bij de opdracht in de bioscoop staat de resterende tijd op het bioscoopscherm, dus dan kun je precies zien dat het geen montagetruc was dat de kandidaten nog weinig tijd over hadden."

Welke opdracht viel achteraf een beetje tegen?

Anton: (na lang nadenken) "Wat tegenviel is dat wij geen leeuw gezien hebben tijdens de opnames. Dat was wel een beetje een domper. Bijvoorbeeld de opdracht met de kooien, die stonden middenin het wildpark. Daar lopen normaal gesproken neushoorns, olifanten en leeuwen. Tijdens de researchreis zijn wij daar ook langsgelopen met een gids, die regelmatig stil stond om goed te luisteren. Maar hij kwam er al snel achter dat het slechts de wind was. Je staat dan angstig achter de gids in afwachting welk dier er vlakbij is. Als je daar rondloopt met de gedachte dat er ook een leeuw zou kunnen zitten, dan krijg je een onbeschrijflijk gevoel. Dat gevoel hadden de kandidaten ook tijdens de opdracht. Maar diezelfde ochtend hebben wij die kooien daar neer gezet met pickuptrucks en dus waren alle dieren waarschijnlijk gevlucht voor het geluid van auto's. Dat vond ik wel een teleurstelling. Het liefst had ik gehad dat er bijvoorbeeld een olifant vlakbij zou zijn."

Bij de opdracht met de trein toont Kees als Mol initiatief door naar de barman te stappen en hem geld te geven, dat hij op zijn beurt aan de kandidaten moest geven na het beantwoorden van een vraag. Dit was geld uit de eigen pot, waardoor er minder geld verdiend werd dan gedacht. Was dit het idee van Kees?

Anton: "Nee, dit hebben wij wel tegen hem gezegd."


Kees en de barman in de treinopdracht

In de opdracht in de supermarkt wist Kees op briljante wijze twee kokers te verduisteren. De cameraman heeft daar een perfect shot van. Weten zij wie de Mol is?

Anton: "Laten we beginnen na de kooienopdracht, wanneer Kees een koker pakt uit de kontzak van Tim. Ik liep op dat moment achter de camera en de regisseur wijst de cameraman erop dat hij de kokers moet filmen. Precies op dat moment grijpt Kees een van de kokers uit Tims zak om in zijn rugtas te stoppen. Ik was de enige die dat toen gezien heeft. Wanneer Tim doorheeft dat er een koker mist is hij nog gaan zoeken, samen met de regisseur en de cameraman. Het was een geweldige actie, maar totaal niet van tevoren bedacht. Dit is puur toeval dat we dit hadden, want niet alle cameramannen weten wie de Mol is."

"Hetzelfde geldt voor de supermarkt. Kees wist echt niet waar de kokers lagen, maar hij wist wel dat ze er waren. Vervolgens is hij degene die de kokers ziet, maar ondertussen ook precies op het moment dat de cameraman diezelfde kokers filmt. Dat is wederom puur toeval. Achteraf dacht ik dat we dat van tevoren hadden moeten bedenken, want dan heb je het in ieder geval. Nadeel daarvan is wel dat als je het regisseert, het al snel nep wordt. Ook wordt iedereen er zenuwachtig van, ook de Mol. Dit was gewoon geweldig."

Hoeveel kokers lagen er eigenlijk in de supermarkt?

Anton: "Twee. De kokers die in beeld zijn gebracht, waren ook meteen de enige twee. De ene ging weer het spel in en de andere hield Kees."

Was het Kees zijn idee om een koker weer terug het spel in te nemen?

Anton: "Ja. Het feit dat het mooier voor televisie was als een stuk fotopapier (uit de kokers, red.) zou lukken, heeft niets te maken met het terugbrengen van de koker in het spel. Achteraf ben ik daar heel blij mee, maar het is niet iets wat wij aan hem doorgeven. Wat dat betreft was Kees een hele initiatiefrijke Mol die veel goede dingen deed, ook voor ons."

Zijn de kandidaten voor seizoen 14 al bekend?

Anton: "Nee."

Staat de locatie van het land wel al vast?

Anton: "Ja."

Ook bevestigd voor seizoen 14 is Art Rooijakkers als presentator. Is hij misschien de reden dat er steeds meer jongere kijkers bijkomen?

Anton: "Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat het programma erg interessant is voor mensen van eind lagere school, begin middelbare school. Er komt elk jaar een nieuwe generatie bij en ze steken elkaar aan. We hebben heel veel aanwas aan de onderkant. Het zou kunnen dat Art er iets mee te maken heeft, maar daar heb ik nooit zo over nagedacht."

Lees op de volgende pagina verder over onder andere Moltalk, het nieuwe Net5-programma Sabotage en de Gouden Televizier-Ring.