FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6


Martijn van Veen

"Dit was echt supervet", "Wat een motherfucker." en "Fuck everybody". Zomaar wat quotes van de afvaller van deze week. De verbaal sterke Daniël Boissevain. Met zijn fanatisme en enthousiasme kon hij eigenlijk de Mol niet zijn, waardoor hij tegelijkertijd wel weer een goede Mol zou zijn. Verwarrend. Helaas moeten we vroegtijdig afscheid nemen van deze potentiële winnaar. Er zijn nog maar vier (4!) deelnemers over, waarvan één Mol. Wiens identiteit inmiddels bekend is bij alle tien de kandidaten, aangezien de laatste aflevering al opgenomen is.

Maar eerst aflevering 7, waarin we eindelijk zekerheid kregen over de inhoud van de kokers. De kandidaten moesten in de eerste opdracht op zoek naar materiaal om een kamer te verduisteren. In een supermarkt kregen ze van Art de hint mee dat niet alles op ooghoogte ligt. Al snel vindt Kees een dichte koker ergens in een mand, maar er worden verder geen kokers meer gevonden. In de donkere kamer werden uiteindelijk de zes fotopapiertjes uit de overgebleven kokers ontwikkeld, maar slechts één lukte.

Zarayda bleek de kokers al opengemaakt te hebben met Tania. Verdacht, maar mocht ze de Mol zijn, waarom wordt dat stukje dan laten zien in de aflevering? Het feit dat Kees een koker vindt, spreekt tegen voor hem als Mol. Hiermee verdient hij namelijk 500 euro, terwijl hij gemakkelijk (mits Mol) de koker had kunnen laten liggen.

In de tweede opdracht kon er een vrijstelling voor de finale worden verdiend. Op een ronddraaiende tafel lagen gekleurde partjes onder kommen. Opdracht was simpel: de eerste met een gekleurd geheel, wint de vrijstelling. Had je geen partje en draaide je een lege kom om, dan mocht je niet meer mee doen.

De conclusie is simpel, als mollenspeurders kunnen wij hier weinig mee, net als vorig jaar met het kwartetten. Dit is een kandidatenopdracht en afhankelijk van geluk. Verdachte dingen zien is dus ook nutteloos, aangezien het lot bepaalt. Daniël won uiteindelijk de vrijstelling, maar had hier weinig aan.

In de laatste opdracht moest hij deze verdiende vrijstelling (vreemd genoeg) verdedigen. Hij mocht in een "supervette motherfucking" helikopter vliegen met een "motherfucking" lasergun. De overige kandidaten renden door een veld heen om de bekende gekleurde partjes te verzamelen. Wanneer ze vier partjes van verschillende kleuren hadden verzameld, wonnen ze 2000 euro en verloor Daniël de vrijstelling.

Zarayda was al snel afgeschoten door Daniël en lag uit het spel. Paulien maakte zich nogmaals verdacht door geen zin te hebben in het spel en liet zich eigenlijk afschieten, luie mollenactie dus. Kees en Carolien moesten het vuile werk opknappen en kwamen dichtbij. Heel dichtbij, want na Kees werd Carolien afgeschoten zo'n twintig meter voor het eindpunt (door in het open veld te rennen). Daniël mocht zijn vrijstelling houden, maar tevergeefs.

Het knappe van het programma is dat ze matige en simpele opdrachten ontzettend goed weten te monteren, zodat het toch spannend wordt. Ook deze keer was er geen ontzettend spectaculaire en originele opdracht. Daarnaast wordt het spel ook te lief gespeeld en worden er zelfs mollenboekjes overgeschreven, het lijkt alsof niemand echt wil winnen. Gelukkig hebben we nog drie afleveringen te gaan. Er is nog hoop. Niet dat ik veel ben opgeschoten, maar ik blijf bij Paulien met Kees op een tweede plek.


Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.