Game of the Year #5: Max Payne 3

De meeste van ons gamen om je te begeven in een unieke wereld waarin je dingen doet die je normaal niet kunt doen. Draken verslaan, met tijgers vechten, voetballen met Barcelona, noem maar op. Maar in 2012 kwam er een game uit waarin je iemand speelde die gewoon een kutleven heeft gehad. We ontmoeten Max Payne weer, dit keer in Brazilië, wederom in een geweldige game.

Toen we hoorden dat Remedy niet aan deel drie van Max Payne zou gaan werken werd de game direct afgeschreven. Ook door mij. Als ik een Max Payne-game moest gaan spelen waar alleen Rockstar aan zou hebben gewerkt, een developer die niet echt bekend staat om zijn goede shooters, dan vliegt je hoop toch een beetje weg. Maar niks is minder waar, want Max Payne 3 is wellicht de beste uit de serie. Rauw, puur, hard, choquerend, maar oh zo lekker.

Het verhaal is dus dat Max een bodyguard is geworden in Brazilië. Daarbij kijkt hij ook nog eens elke dag te diep in het glaasje en is hij een all-around asshole die graag dood wil. Een setting die je bijna nooit in een game ziet, maar die uitstekend werkt. Je bent tijdens de game wel bezig met het oplossen van ontvoeringen en zulke toestanden, maar ik wilde gewoon weten hoe het met Max af zou lopen. Zou deze verbitterde lul nog iets met zichzelf doen? Het was spannend tot het eind.


Tussen de cutscenes door was het ook nog eens een sterke shooter. De game was helemaal gebaseerd op ‘duck and cover’, waardoor je a la Gears of War overal aan het schuilen was. Het schieten werkte zeer verbazend goed. De guns klonken geweldig en het voelde echt alsof je ergens mee aan het knallen was. De game switchde vaak tussen New York (verleden) en Brazilië, waardoor het nooit echt saai werd.

Max Payne 3 is geen perfecte game. Je kreeg soms echt teveel cutscenes en deze waren soms zo vaag en kort dat ze net zo goed weg konden. Ook had je vooral op het eind last van vijanden die geen last van kogels bleken te hebben. Het is vervelend om in een realistische game met een realistische setting iemand tien keer in zijn hoofd te moeten knallen. Maar toch staat Max Payne 3 hoog in het lijstje. De setting en het verhaal zijn geweldig, en de gameplay is zeer goed. Het is persoonlijk mijn favoriete game van dit jaar, maar hier op FOK!games staat die op een verdiende vijfde plek.