Game of the Year #1: Far Cry 3

Het moge duidelijk zijn dat er veel goede games zijn uitgekomen dit jaar. Goede games die ik ruim van tevoren zag aankomen (zoals Assassin's Creed III) en games die mij persoonlijk totaal verrast hebben (zoals Dishonored en Sleeping Dogs). Maar dé game van 2012 was voor mij Far Cry 3. Ik had de eerste twee games maar mondjesmaat gespeeld. Een enkele sessie, weer eens opnieuw beginnen of een paar keer meekijken bij vrienden. De games waren wel aardig maar hebben mij nooit zo kunnen bekoren. Dus het was niet vreemd dat ik niet zo gehyped was voor deze game. Totdat de game werd gereviewd door onze eigen wc-eend. Een game die een 10 krijgt? Dat betekent dat ik hem moet spelen! En wat ben ik blij dat ik hem gekocht heb. 

Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom deze game op de nummer één plek hoort te staan. Het eerste dat opvalt is natuurlijk de jungle. De jungle voelt als een levend organisme; overal waar je loopt zijn interessante bezigheden te vinden. Planten die je kunt oogsten, dieren die op elkaar jagen, kleine plasjes water waar een krokodil op je zit te wachten. Je merkt tijdens het spelen dat je niet alleen maar bang bent voor de menselijke vijanden in het bos, maar net zo goed voor de dieren.

Als je op een boot zit en je wilt zwemmen naar een andere boot, duik je voorzichtig het water in om te controleren of er geen haaien te vinden zijn. Als je op een kamp afgaat en deze stealthy wilt afmaken, ging ik eerst het gebied rondom het kamp af om alle aanwezige komodovaranen om te leggen. Het is namelijk meer dan eens gebeurd dat ik bezig was met steentjes te gooien om vijanden weg te lokken waarna ik vanachter werd gebeten door zo'n rotbeest. Of dat ik een meertje over wilde zwemmen en mijn onderbroek volscheet omdat ik plots werd aangevallen door een krokodil.

FarCry3-krokodil

Als je het beu bent om constant aangevallen te worden door het aanwezige wild, dan biedt het spel een mogelijkheid om wraak te nemen. Je kunt dieren namelijk doden en hun huid stropen. Deze kun je later gebruiken om een extra pouch te maken voor je ammo, of je portemonnee groter te maken zodat je meer geld mee kunt nemen, of om meer pijlen te kunnen dragen. En niet alleen dat, de game biedt genoeg overige content aan om je even zoet te houden. Je kunt relics gaan zoeken à la Nathan Drake, je kunt dode Japanners vinden met brieven voor geliefdes, er zijn extra quests waarbij je bepaalde dieren moet doden met een specifiek wapen of een groepje mensen moet vermoorden.

Bij de meeste games voelt dit een beetje aan als een overkill. 'We moeten de mensen bezig houden, dus laten we ze zoeken naar 200 veertjes.' 'Goh, hoe zorgen we dat we mensen deze game langer blijven spelen? Laten we overal in de game duiven verstoppen die ze moeten neerschieten.' Maar bij Far Cry 3 vind je het totaal niet erg om dat soort activiteiten te ondernemen. Ik moet op zoek gaan naar 120 relics? No problemo, ik zal op weg naar de relics nog even wat dieren vermoorden, just for the fun of it. Drie beren doden met een pijl en boog? Waarom niet? Kan ik even oefenen! Als je je dan nog steeds verveelt, kun je ook doen wat ik het liefst deed. Met een car repair tool het gras in de fik zetten en kijken hoeveel hectare bos opgaat in vlammen.

FarCry3-Fire

Ik kan nog een hele lijst geven waarom Far Cry 3 dé game van 2012 is geworden. Het feit dat je ontzettend gave tattoo's gaat zien, lekker kunt rondscheuren in je auto of op een jetski, de boobies van een lekker wijf gaat masseren, vijanden in de val kunt lokken met mijnen en explosive arrows of gewoon rustig genieten van het uitzicht op hogere locaties. Het maakt allemaal niet uit, want er is één reden waarom deze game minimaal in de top-10 hoort te staan: Vaas Fucking Montenegro.

Deze dude maakt de game tot de topper die het is geworden. Bij de eerste cutscene al merk je dat er iets niet klopt met Vaas. Moodswings als een vrouw tijdens 'de tijd van de maand', een cool litteken geheel in foute-jaren-80-B-actie-film-stijl en een zus waar je moorden voor zou plegen. Als er een Quote of the Year-award was, zou hij hem ook winnen met zijn hele 'Do you know the definition of insanity'-speech. Gedurende het spel blijft Vaas je grote vijand maar stiekem hoopte ik dat Vaas zou winnen. Stiekem hoopte ik dat die krankzinnigheid die leeft in dat geschoren koppie sterker zou zijn dan de slimheid van jou als speler. Stiekem hoopte ik dat er één plan van hem zou werken en hij de grote winnaar zou worden in plaats van Brody, de hoofdrolspeler. 

Alles opgesteld kunnen we concluderen dat er maar één terechte winnaar is voor de Game Of The Year van 2012 en dat is Far Cry 3. Heb je de game nog niet en twijfel je of je hem wel moet kopen, dan ga als de wiedeweerga naar de dichtsbijzijnde gamewinkel en koop dit spel. Je zult niet teleurgesteld raken.

FarCry3-vaas