Evenement: Jägerland Tour Rotterdam

Jägerland staat bekend om een paar factoren, namelijk stampende muziek, aparte kledij en natuurlijk veel, ijskoude Jägermeister. FOK! was er bij om de sfeer en drank te proeven.

De plaats waar het festijn plaatsvond was in het Westerlijk Handelsterrein in Rotterdam, waar tussen de winkels en galeries enkele zalen zijn gereserveerd voor feesten zoals deze. In de eerste zaal was voornamelijk house, UK- en bass te vinden van de artiesten Space Dimension Controller, Bambounou en de lokale dj's Nino & Frankie en Hollywood & Vine. Vanaf ongeveer half 12 in de avond begon het terrein steeds voller te lopen met bezoekers met unieke, vrolijke, opvallende en uitgedoste outfits.

In de tweede zaal waren iets andere muziekstijlen te horen. Zo speelden Casionova, Xosar, Marsman en Pop On Acid onder meer synths, disco en chicago waar jan en alleman van kon genieten. Gebeurde dit? In een aardige mate.

Veel bezoekers die aanwezig waren leken meer voor de gezelligheid te komen dan voor de activiteiten zelf. In de gang voor de twee zalen stonden zeer veel mensen te praten, roken en drinken met elkaar. Veelal weerklonk het 'Hééé, leuk dat jij er weer bent!', waaruit blijkt dat het meer een bijeenkomst van bekenden was dan iets waar je voor de muziek naartoe ging. Niet erg verwonderlijk: de twee zalen waren niet bepaald gebouwd voor een goede akoestiek.

De zalen, die eigenlijk niet meer zijn dan een uitgerekte, stenen gang, weerkaatst de beats van de artiest zeer sterk, waardoor iedere beat enkele malen harder worden. Hierdoor zijn gesprekken op de vloer onmogelijk en is het ook minder prettig om te dansen. Dat er nauwelijks gedanst werd bleek ook na een bezoek aan de zalen. De aanwezigen kwamen niet verder dan een beetje heen en weer schuifelen en met een biertje of Jägermeister in de hand om zich heen kijken.

"Het is een prima hipsterfeestje. Ik kom hier veel bekenden tegen, aangezien ik vaker naar Jägerland ben geweest", aldus de Rotterdamse DJ Pop on Acid (echte naam: Dirk Schmidt). Zijn artiestennaam is makkelijk uit te leggen. "Mijn muziek is een combinatie van pop en acid, vandaar mijn artiestennaam. Daarnaast houd ik ontzettend veel van drugs en is de 'acid' in mijn naam ook wel toepasselijk." Maar drinken of drugs gebruiken voor zijn optreden doet hij niet. Alleen als de set begint. "Dan drink ik een dubbele wodka. Als ik dronken ben als ik optreed, dan ben je teveel zoekende en dat merkt het publiek."


Pop on Acid (Dirk Schmidt)

"Toen ze mij vroegen welke artiesten ik zou willen horen, heb ik Marsman aangedragen bij de organisatie", aldus Schmidt. Patrick Marsman, naar eigen zeggen kenner op het gebied van disco en Chicago house, is al vaker als bezoeker op Jägerland geweest. "Er komen leuke mensen op af. Als bezoeker is het wel anders dan als artiest. Het feest wordt voornamelijk door de bezoekers gemaakt."

"De bezoekers van Jägerland zijn het leukste. Ze zijn lekker openminded die van alles slikken. Je kan qua muziek erg de breedte in. Het is geen probleem als je van links naar rechts in het genre gaat", aldus Marsman. Zijn carrière als DJ'en begon voor hem als een hobby. "Maar dat is inmiddels flink uit de hand gelopen. Het is een deel van mijn leven geworden. Daarnaast heb ik ook een eigen label en daar steek ik veel tijd in. Het is erg fijn om te zien als een artiest van jouw label gewaardeerd wordt."

Buiten de zalen was de sfeer echter opperbest. Er werd gedanst, gefeest, gelachen en er werden vele foto's gemaakt, zowel binnen als buiten de activiteiten om. Zo was het mogelijk om gezellig bij een donkere kerstman op schoot te zitten, een Polaroid-foto van jezelf te posten of om jouw hoofd in een glitterbak te steken.

Al met al was Jägerland een gezellig feest, maar had het zonder de muziek ook uitstekend gekund.