Eerste ervaring met Xbox Smartglass

Een van de grootste aankondigingen deze E3 voor Microsoft was Xbox Smartglass. Het kwam er op neer dat je met je tablet/telefoon/laptop connectie kon maken met je Xbox en hiermee iets kon doen. Wat het precies zou doen was lang niet duidelijk. Vandaag is de update voor iOS uitgekomen, dus nu is het tijd voor een eerste kijk op Xbox Smartglass.

Smartglass is vooral een hulpmiddel dat je gebruikt tijdens het gamen. In de twee games die ik speelde die gebruikmaakten van de app (uiteraard zijn dit first party-titels) werkte het goed. Het gaat hier om Forza Horizon en Dance Central 3.

Forza Horizon
In Microsofts nieuwste racegame werkt Xbox Smartglass als een externe map. Je hoeft niet meer steeds op start te drukken om je map te openen en te bepalen waar je heen gaat. Je drukt (in mijn geval op de iPad) gewoon waar je heen wil gaan, en binnen een halve seconde verschijnt dit ook op je tv. Dit werkt precies zoals je zou verwachten. Waar ik wel onder de indruk van ben is dat er ook een GPS inzit. Als je begint te rijden in de game zie je dat bijna direct terugkomen op je app. Hier zit bijzonder weinig vertraging in en dat over een matig WiFi-netwerk… Ik was onder de indruk. De map weergeven is wel het enige wat de app doet, maar je moet het ook meer als hulpmiddel zien, en in dat geval werkt het bijzonder goed.

smartglass smartglass

Dance Central 3
In dit dansspel werkt het helaas alleen in de ‘Start the Party’-mode. Helaas kun je dus niet gewoon een liedje aantikken en daar direct op dansen, deze modus gaat vooral om korte liedjes die je met meerdere mensen speelt. Het werkt wel soepel. Je kunt liedjes makkelijk selecteren voor een playlist en de daarbij behorende opties staan er direct onder, denk dan aan of je een lang liedje wil spelen of een kort liedje (van een minuut). Ook houdt de app nog in de gaten hoeveel calorieën je verbrandt met het dansen en laat het zien hoeveel challenges je hebt gedaan in de game. Wat het doet, doet het goed, maar het is jammer dat dit niet werkt tijdens de singleplayer.

dance smartglass

Al met al ben ik op het eerste gezicht onder de indruk van de game. Het is echt wachten tot andere bedrijven hier ook mee gaan spelen. Een game als Assassin's Creed III, of eigenlijk elke game met een grote map, profiteert enorm van een tweede scherm. Het is heerlijk om onderuit in je stoel een plek te markeren op je tablet en dat dat dan direct verschijnt op je tv. Het is natuurlijk hetzelfde als wat de Wii U gaat doen met hun tabletcontroller, maar het is goed om te zien dat Microsoft niet stil zit en met deze goedwerkende app komt.