Foto's: Coheed and Cambria in Tivoli

Op zaterdag 3 november trakteerde Coheed and Cambria de bezoekers van Tivoli in Utrecht op een denderend optreden. Ingetogen tijdens de akoestische set en explosief bij het elektrische deel; Coheed and Cambria bleef de hele avond boeien.

De eer was aan de Noord-Ierse band Fighting With Wire om de avond te openen. Ondergetekende had nog niet eerder van de band gehoord, maar het geheel deed denken aan At the Drive-In met een iets fijner op het gehoor liggende stem van zanger/gitarist Cahir O’Doherty. Samen met de uitvoering van interessante gitaarloopjes blijkt zijn kunde als muzikant. Het publiek kijkt geïntrigeerd naar de voorstelling van dit sympathieke trio, die aan het einde van hun show de bezoekers uitnodigt om bij de merchandise stand een biertje te komen drinken.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Fighting With Wire

Het publiek heeft twintig minuten om te relaxen en dat is wel even nodig. Coheed and Cambria’s frontman Claudio Sanchez betreedt stipt op tijd de bühne om hun akoestische set in zijn eentje te openen met Pearl of the Stars. Hierna betreden de overige drie heren het podium en schreeuwt er iemand “Welcome back, Josh!” Na een afwezigheid van vijf jaar voegde drummer Josh Eppard zich weer bij de band, tot groot genoegen van het publiek. De intieme sfeer van deze akoestische set met soms blues-achtige uitvoeringen van een viertal nummers, wordt helaas vaak genoeg overstemd door te enthousiast meezingende fans. Deze kunnen dan ook rekenen op afkeurende blikken van het medepubliek.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Coheed and Cambria

Nadat het podium is omgebouwd is het tijd voor een normale set van deze progrockers uit New York. No World for Tomorrow wordt ingezet en het is duidelijk waar men voor is gekomen: gitaargeweld, post-apocalyptisch gedreun en de hoge tonen van zanger Claudio die als een rock ’n roll Wookie de band aanvoert. De nummers zijn zeer strak uitgevoerd en de set is gebalanceerd. Ondanks dat Coheed and Cambria vorige maand hun nieuwste album The Afterman: Ascension heeft uitgebracht, steunt deze show vooral op hun eerdere werk. Een goede keus, aangezien het nieuwere werk aanzienlijk complexer is. Het gevoel die Josh Eppard overbrengt komt dit alleen maar ten goede en op dit soort momenten besef je pas wat de band in zijn afwezigheid heeft gemist. Bassist Zach Cooper vult hem aan maar houdt zich vooral op de achtergrond.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Coheed and Cambria

Wanneer het epische In Keeping Secrets wordt gespeeld komt het publiek pas echt los en moeten de vriendjes van de dames vooraan echt hun beschermende rol op zich nemen. Gemoedelijk geschuif verandert in een mosh-pit vol energieke ‘bromance.’

Er wordt afgesloten met Welcome Home. Indrukwekkend gitaarspel van Travis Stever en Claudio sleept het publiek mee en alsof dat nog niet genoeg is, biedt laatstgenoemde nog even de gitaar aan de mensen aan. De mensen vooraan laten de kans niet liggen om de gitaar te laten janken: een waardige afsluiting van een bijna anderhalf uur durende show.

Setlist Coheed and Cambria

Akoestisch
Pearl of the Stars
A Favor House Atlantic
Mother Superior
Wake Up

Electrisch
No World for Tomorrow
Gravemakers and Gunslingers
Everything Evil
Holly Wood the Cracked
Ten Speed (of God’s Blood and Burial)
The Afterman
The Suffering
Blood Red Summer
Goodnight Fair Lady
In Keeping Secrets of Silent Earth: 3

Toegift
Domino the Destitute
A Favor House Atlantic
Welcome Home

FOK!fotograaf Jimmy Israel was er bij en maakte deze reportage. (Klik op de foto's voor grotere versies)

Foto's Fighting With Wire

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

Foto's Coheed and Cambria

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel