James Bond special - De opmerkelijkste Bondschurken

 


Dr. No
Het eerste criminele meesterbrein dat zijn opwachting maakt in de filmserie. Hoewel hij pas laat in de film te zien zal zijn, heeft Joseph Wiseman aan een paar scènes genoeg om een van die typische Bondschurken neer te zetten. Briljant, onbegrepen en zonder een universeel geaccepteerd moreel besef.

Film:
Dr. No: Joseph Wiseman 
 


Oddjob
Voor de derde Bondfilm werd er eens niet uit het SPECTRE vaatje getapt. Dit keer mag James het opnemen tegen Goldfinger en zijn persoonlijke bodyguard Oddjob. Het Aziatische blok beton dat niet alleen fysiek superieur is aan Bond, maar ook nog een geweldig wapen heeft met zijn dodelijke hoed.

Film:
Goldfinger: Harold Sakata
 


Xenia Onatopp
Extravagant personage dat het dood en verderf zaaien bijna als seksuele voldoening ervaart. Onze eigen Famke Janssen heeft opzichtig plezier in het proberen dood te knuffelen van Bond zonder dat het allemaal te over-the-top wordt voor Brosnans debuutfilm.

Film:
GoldenEye: Famke Janssen
 


Jaws
De filmserie heeft een enorm lange lijst aan opmerkelijke schurkenhulpjes en de bekendste en wellicht meest geliefde hiervan is Jaws. De fysiek van Richard Kiel alleen is al opvallend, maar zijn bijbehorende metalen gebit zal waarschijnlijk niemand meer vergeten. Nagenoeg onverslaanbaar zal Bond vele malen tegenover Jaws staan in de twee films waar Jaws mag opdraven.

Films:
The Spy Who Loved Me: Richard Kiel
Moonraker: Richard Kiel 
 


Ernst Stavro Blofeld
Er zal geen twijfel over mogelijk zijn wie de bekendste en de meest tot de verbeelding sprekende Bondschurk is. Ernst Stavro Blofeld mag in totaal in zeven films komen opdraven. In de eerste twee Bondfilms weet hij als baas van SPECTRE vooral op te vallen door de manier waarop hij getoond wordt. In From Russia with Love zien we alleen de achterkant van zijn stoel, zijn arm en zijn geliefde witte kat. Een kenmerkend beeld dat ter inspiratie diende voor Inspector Gadgets Dr. Claw en M.A.D. Cat. Ook in Thunderball zullen we nooit zijn gezicht zien. In de overige films op For Your Eyes Only na, zijn het vooral de acteurs die Blofeld tot leven brengen. Donald Pleasence' performance in You Only Live Twice is hiervan misschien wel het beste voorbeeld. Dr. Evil uit Austin Powers is bijvoorbeeld voor een groot deel gebaseerd op Pleasence' rol. Het enige smetje op de optredens van Blofeld is dat hij zijn zwakke einde waarschijnlijk vooral heeft te danken aan een rechtenkwestie...

Films:
From Russia With Love: Anthony Dawson (lichaam)/Eric Pohlmann (stem)
Thunderball: Anthony Dawson (lichaam)/Eric Pohlmann (stem)
You Only Live Twice: Donald Pleasence
On Her Majesty's Secret Service: Telly Savalas
Diamonds Are Forever: Charles Gray
For Your Eyes Only: John Hollis (lichaam)/Robert Rietty (stem)
Never Say Never Again: Max von Sydow

 

Uiteraard zijn er meer personages die hier wellicht niet hadden misstaan. Misschien had Christopher Walkens Max Zorin ook wel een plekje verdiend, of onze eigen Jeroen Krabbé als generaal Georgi Koskov.

Welke Bond-tegenstander vind jij om welke reden dan ook onvergetelijk?