Sjoelen voor gevorderden

Op dit moment kun je Disky downloaden uit de App Store. Een actiespel vol snelle strategieën, exclusief voor ons Nederlanders de komende tijd. Disky bevat een Nintendo-achtige gameplay, die nodig is om het doel van het spel te verwezenlijken.

In het spel Disky, dat is gebaseerd op een houten speelbordversie, strijden twee spelers tegen elkaar met razendsnelle strategieën. Het doel van het spel is om elkaars gekleurde schijfjes van het digitale bord af te krijgen. Je speelt met twee man op één iPad, dus je hebt ruimte zat om allerlei kanten op te gaan. Hoe je moet spelen krijg je binnen vijf minuten onder de knie; om beter te worden moet je echter veel langer spelen. Een beetje Nintendo-achtig: gemakkelijk te leren, moeilijk te beheersen.

Nederland
Het komt niet vaak voor dat een internationaal bedrijf de lokale markt van Nederland kiest om te kijken hoe die gemeenschap op een spel reageert. Zelfs Nederlandse spelontwikkelaars pakken liever Amerika of 'de rest van de wereld', omdat dat nou eenmaal meer geld oplevert. Immers geldt het dat wanneer je in de Verenigde Staten bent doorgebroken met je product, je erop kunt rekenen dat het iets in zich heeft om ook elders op aarde succesvol te zijn.

Playful Shark, de ontwikkelaar van Disky, is wat bedrijfsstrategie dus best een vreemde eend in de bijt. Maar het komt niet helemaal uit de lucht gegrepen. Studiobaas Goldy legt namelijk keurig uit waarom hij ervan overtuigd is dat Nederland, en niet Israël, waar hij vandaan komt, de meest geschikte markt is. "Nederland lijkt best op ons land: verbondenheid met de Westerse cultuur, adaptief als het om nieuwe technologieën draait en behoorlijk eigenwijs met z'n taal."

Proef
"Om overduidelijke reden willen zo klaar als mogelijk zijn wanneer we Disky wereldwijd uitbrengen", legt Goldy verder uit. "We hebben een proefland nodig om erachter te komen hoe mensen reageren op de verschillende gamemodi, de manier waarop er geld uitgegeven kan worden en hoe we het maximale uit het spel kun halen wat behoud en winsten betreft." Noord-Amerika valt af, omdat dat al de grootste markt is. Daar wil je alleen op uitkomen wanneer je er klaar voor bent.

De Israëlische markt ook, omdat Goldy daar met zijn studio te veel invloed zou kunnen uitoefenen op de media. Dus Europa leek de meest logische keuze. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland vallen af, want daar kennen ze Disky al. De houten speelbordversie is daar immens populair. "De volgende in de rij is Nederland en dat is best handig. De populatie is ongeveer gelijk, dus we weten hoe we met zo'n grote groep moeten omgaan. En we gaan er graag op vakantie", zegt Goldy lachend.

Ouderwets
Hoewel het spel pas echt tot zijn recht komt tijdens een stevig potje één-tegen-één-multiplayer, bevat Disky ook een singleplayer. Het principe is daar ook heel duidelijk: hoe verder je komt, hoe moeilijker de uitdaging wordt. Waar je het allemaal voor doet? Voor de ouderwetse gedachte van wie de beste highscore behaalt. Of om weddenschappen mee te beslissen, aldus Goldy. "Snel even ongepland Disky erbij pakken, zo haal je als speler het beste uit het spel."

Disky is nu te downloaden uit de App Store. Er zijn ook plannen om de game over te zetten naar Android, omdat het vanwege Cocos 2D-framework best gemakkelijk is om dat te doen. Voor consoles zal het spel niet uitkomen, aangezien Disky gemaakt is voor touchscreenapparaten. Het spel is gratis, maar bevat wel vijf speciale power-ups die voor 79 cent te koop zijn.