Vijf gametips voor de maand september

Zoals Gerard Cox ooit zong: "Het is weer voorbij die mooie zomer." Dat betekent dat veel gamers binnen zitten en zich afvragen wat zij zullen gaan aanschaffen om de komende herfst- en winterperiode door te komen. FOK!games heeft ook deze maand weer vijf titels voor je op een rij gezet die misschien minder bekend bij je zijn, maar daarom niet minder de moeite waard.

Game: Dead or Alive 5

Platform: Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar: Team Ninja
Uitgever: Tecmo Koei
Releasedatum: 28 september 2012
Genre: Fighting

Na meer dan zes jaar absentie is er dan eindelijk weer een échte nieuwe Dead or Alive-game. Bij nummer vijf draait het gewoon weer om waar het altijd om gaat: toffe combo's, counters, de bekende vechters en voor sommigen ook nog om de vrouwelijke vormen in de game. Want naast dit spel er geweldig uitziet zijn alle DoA-games gameplaytechnisch ook altijd top. 

Deel vijf belooft hier ook weer in verder te gaan. Alle vechters uit eerdere delen zijn terug en er zitten ook een paar nieuwe bij, de levels die zijn getoond zijn nog gekker dan gek (denk aan een circus met loslopende tijgers) en visueel is Dead or Alive 5 een plaatje. Ik steek niet onder stoelen of banken dat dit mijn persoonlijke favoriete vechtgame is, maar dat is niet zonder reden. Dead or Alive is een vechtgame die hartstikke leuk is om tegen vrienden te spelen, je leert het snel en het is niet zo competitief als bijvoorbeeld de Street Fighter-games.

Waarom gaat deze game slagen:
Brad Wong zit erin.

Waar kan het misgaan:
Is Ryu nu wel gebalanceerd? Ook hopen wij dat er nog wel iets is veranderd waardoor het niet teveel op zijn voorganger lijkt. 

Game: The Testament of Sherlock Holmes

Platform: Xbox 360, PlayStation 3, Windows
Ontwikkelaar: Frogwares
Uitgever: Focus Home Interactive
Releasedatum: 25 september 2012
Genre: Adventure

Sherlock Holmes is terug van weggeweest. Het wordt 's werelds beste detective dit keer niet makkelijk gemaakt. Waar Holmes denkt een zaak te hebben opgelost blijkt het tegendeel en Holmes wordt ervan beschuldigd een duur juweel te hebben gestolen. Als daar dan ook nog eens een verdenking van moord bijkomt moeten Holmes en Watson alles uit de kast trekken om Holmes' onschuld te bewijzen. Spanning en vooral veel intrige is verzekerd.

The Testament of Sherlock Holmes wordt een open wereld adventuregame. Als speler sta je voor een open onderzoek waarbij je onder andere verschillende aanwijzingen moet nalopen, misdaden moet reconstrueren en mensen moet ondervragen.

Waarom gaat deze game slagen:
De verhalen van Sherlock Holmes hebben al decennia een speciale aantrekkingskracht. Dit gecombineerd met Victoriaans Engeland en een open wereld waarin je zelf bepaalt wat je doet staat voor een prima spel.

Waar kan het misgaan:
Met het uiteindelijke doel de onschuld van Holmes te bewijzen is het de vraag of de verhaallijn niet al te lineair gaat worden. De mate van spelerinvloed op het verhaal zal grotendeels de mate van succes gaan bepalen.

Game: LittleBigPlanet Vita

Platform: PlayStation Vita
Ontwikkelaar: Tarsier Studios/Double Eleven/Sony XDev
Uitgever: Sony Computer Entertainment
Releasedatum: 19 september 2012
Genre: Platform

Sackboy is terug in een nieuw avontuur, geheel voor PlayStation Vita. De schattige personage die eerder te zien was op PlayStation 3 en PSP krijgt een geheel nieuw avontuur in de wereld van Carnivalia. De wereld wordt geteisterd door Puppeteer, vroeger de grootste entertainer van Carnivalia, en zijn handlangers. Tegenwoordig bestaat er alleen nog maar angst en frustratie in de wereld van Carnivalia en is het aan Sackboy om de wereld te redden.

LittleBigPlanet is zoals zijn voorgangers een platformer waarin je daarnaast eigens levels kunt creëren. Als speler help je Sackboy in diverse levels waarin dit keer nuttig gebruikgemaakt wordt van de diverse mogelijkheden die PlayStation Vita te bieden heeft.

Waarom gaat deze game slagen:
De game speelt, ziet en voelt net zo goed als de games op PlayStation 3. Daarnaast is LittleBigPlanet eindelijk een titel die echt gebruikmaakt van de mogelijkheden die je hebt op PlayStation Vita. Naast het verhaal bevat de game ook enorm veel mini-games, plus is het mogelijk om je eigen levels te creëren en te delen. Dit alles moet ongetwijfeld zorgen voor een frisse ervaring op PlayStation Vita.

Waar kan het misgaan:
Het gebruik van het touchscreen moet nog een klein beetje gefinetuned worden. Af en toe reageert de game niet goed op de handelingen die worden uitgevoerd. Gezien de game hier veel gebruik van maakt is het enorm van belang dat dit in de volledige game goed werkt.

Game: Marvel vs. Capcom Origins

Platform: Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom
Releasedatum: september 2012
Genre: Fighting

Vechten is altijd al een geliefd genre geweest en vooral een genre waar grote en vooral langlopende series in bestaan. De franchise Marvel vs. Capcom brengt met Marvel vs. Capcom: Origins een nieuw deel in één van die langlopende series.

Terug naar de basis lijkt het idee te zijn van dit spel, want heel nieuw is het niet. Het is namelijk een compilatie van Marvel Super Heroes uit 1995 en Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes uit 1998. Beide spellen hebben een grafische update gekregen en bevatten een online multiplayermodus en ingame-beloningen.

Waarom gaat deze game slagen:
Het spel brengt voor de oudere gamers jeugdherinneringen terug in een vernieuwd jasje en laat jongere gamers zien hoe het er vroeger uitzag. Beide zijn recepten voor veel speelplezier.

Waar kan het misgaan:
Er zijn al veel remakes gemaakt van oude spellen en veel ervan hebben niet gebracht wat men ervan verwachtte. Hedendaagse graphics alleen zijn niet genoeg om een oud spel aantrekkelijk te maken. De gameplaystandaard is in de loop der jaren ook een stuk hoger geworden.

Game: Rocksmith

Platform: Xbox 360, PlayStation 3, Windows
Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Releasedatum: 28 september 2012
Genre: Muziek

Muziek en games. Het is al jaren een geslaagde combinatie. Of het nu een vette soundtrack is in een even vet spel of als een lid van de Jostiband kleurtjes volgen in Guitar Hero; het heeft een aantrekkingskracht op veel gamers. Ubisoft brengt dit genre naar een volgend niveau met Rocksmith.

Rocksmith biedt gamers namelijk een unieke feature waarbij je een echte gitaar kunt inpluggen. Met echte snaren kun je samen met oude en nieuwe rockers spelen dat het een lieve lust is. Naast speelplezier zorgt Rocksmith er ook nog eens voor dat je gitaarskills naar een ongekend niveau worden getild. De tracklist van het spel is in ieder geval uitstekend, dus daar kan het niet aan liggen.

Waarom gaat deze game slagen:
In een uitgekauwd genre biedt Rocksmith iets werkelijk unieks. Mensen die gitaar willen leren spelen kunnen dit doen met behulp van hun console en doorgewinterde rockers kunnen hun skills testen via dit spel. Zeg nou zelf, een mooiere combinatie is er toch bijna niet?

Waar kan het misgaan:
Gamers zijn er genoeg. Gitaristen ook. Het is echter de vraag hoe groot de groep is die aan beide vereisten voldoet. Je moet wel een hele grote portemonnee hebben wil je met dit spel ook nog eens een gitaar aanschaffen om het te gaan spelen.