Wegwerpkonijnen

Dieren zijn gebruiksvoorwerpen. Flappie het konijn was vorig jaar nog een leuk verjaardagskadootje voor de kleine, maar het suffe beest zit nu alleen nog maar stil in zijn kleine hok. Aaien is er ook niet meer bij, want hij gromt en bijt. Dag konijn, ga maar lekker in het park wonen, we sturen je wel een kaartje als we met de sleurhut in Frankrijk zijn aangekomen. Oud-redactielid Asta richt haar pijlen op het leed dat 'wegwerpkonijnen' heet.

Het is vakantieperiode en Nederland dumpt massaal huisdieren. Over het hek bij een kinderboerderij, in het park of bos en langs de kant van de weg. 'Lekker de natuur in' denkt men, het geweten sussend. Flappie heeft alleen nooit geleerd wat wel en niet slim is en maakt  een wandelingetje over de snelweg of eet een lekker giftig bloemetje.

Nou en? Er zijn toch veel grotere problemen op de wereld? Economische crisis, hongerende weesjes in Verweggistan, politieke turbulentie, kanker... en bovendien heb je 's avonds ook een stukje vlees op je bord dus wat een gezeik met die suffe konijnen. Helemaal waar, alleen zijn die grote problemen iets lastiger om er zelf wat aan te doen. Dus, daarom hier op FOK! wat aandacht voor de pluizige nijntjes ter leering ende vermaeck.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom mensen konijnen dumpen. Iris, eigenaar van konijnenpension Joy en vrijwilliger bij knaagdiercentrum Aa & Hunze, zegt: "Konijnen zijn 'makkelijke' huisdieren die ook makkelijk aangeschaft kunnen worden. Op den duur valt dit dan toch tegen, zeker als de vakantie voor de deur staat. Lastig om een oppas voor zo'n beestje te moeten zoeken en je kunt hem natuurlijk ook niet zomaar achterlaten. Helaas hebben veel mensen het idee dat het goed en leuk is voor het konijn om hem in het bos, park of in een hertenkamp of bij een kinderboerderij achter te laten. Zeker als er nog andere konijntjes rondlopen."

Ondanks dat in Nederland konijnen met tientallen per dag worden 'vrijgelaten' lijken de meeste baasjes toch wel te beseffen dat het niet helemaal okay is. "Aan de andere kant, het gebeurt zelden dat men midden op de dag met hun konijn het park in loopt, het mandje openzet en ervandoor gaat. Ik denk dus dat mensen best inzien dat het niet helemaal klopt. Iets dat zo geweldig is doe je niet stiekem."

Dat onze tamme Flappies het niet goed doen in de schoot van moeder natuur blijkt wel uit de verhalen van de mensen die de beestjes vangen en oplappen. Veronica van konijnenopvang BunnyBin vertelt: "Wij in de opvang krijgen de arme dieren binnen die gedumpt zijn. Ze zijn sterk vermagerd, zitten onder de wonden en vlooien en de voedsters (vrouwtjes, red.) zijn vaak zwanger van wilde konijnen. Dit brengt in de opvang weer problemen met zich mee omdat deze dieren wild bloed hebben en er voor veel mensen niet zo schattig uitzien als andere jonge konijntjes."

Snorremans

Snorremans werd gevonden in een hertenkampje waar hij was gedumpt. Niet geaccepteerd door de wilde konijnen, niet in staat om zelf een schuilplek te graven, winterse kou en verwondingen die geen aandacht kregen.  Hij werd gevangen en naar een opvang gebracht, op de foto is Snorremans er net aangekomen. Helaas was het al te laat en heeft hij de infectie niet overleefd. (credit Iris)

Bruiloftskonijn

Dit konijntje is als 'grappig' bruiloftskado gebruikt. Het bruidspaar wilde geen konijn en heeft hem gelukkig naar de opvang gebracht in plaats van te dumpen. Hij heeft inmiddels een fijn nieuw thuis en zal langzaam weer een normale kleur krijgen (credit Brutus Konijnenopvang).

Gelukkig komen veel gedumpte konijnen met veel liefde en zorg er wel weer bovenop als ze eenmaal in de opvang zitten. Veronica: "Pas nog drie Lotharingers, vrij grote konijnen, gevangen in een metershoog braam- en brandnetelgewas. De drie voedsters waren zwaar vermagerd en hadden honderden vlooien over het arme lijf lopen. Nu zitten ze veilig in pleeggezinnen bij te komen en krijgen ze alles wat ze nodig hebben om weer te herstellen. Zo zal iedere opvang je hier voorbeelden van kunnen laten zien."

Springer

Zo kan het ook! Konijnen bewegen net zo graag als andere huisdieren en willen graag de ruimte, zoals hier in deze grote omheinde tuin! (credit Iris)

Dan rijst echter de vraag waarom iemand een 'tweedehands' konijn wil als er massa's jonkies gratis op internet worden aangeboden. Iris: "Gratis dieren zijn meestal erg duur. Wat voor een kat uit het asiel geldt, geldt ook voor een konijn. Je betaalt een bedrag dat, vergeleken met bijvoorbeeld een dierenwinkel, nog best fors is. Maar het is wel een bedrag waar je normaal gezien geen konijn voor kan kopen, castreren én vaccineren. Denk bovendien aan de service die je krijgt. Bij het gemiddelde konijn op Marktplaats is het garantie tot aan de deur, geen of verkeerde voorlichting, geen ondersteuning. Daarbij is het een groot misverstand dat er in asielen en opvangen alleen oude konijnen zitten. Zeker de helft van de konijnen is (vermoedelijk) nog geen twee jaar oud. Sommige konijnen worden zelfs in de opvang geboren."

Schattig

Geboren in de opvang, net als vele honderden andere konijntjes waarvan de moeders gedumpt zijn. (credit Iris).

Een konijn uit de opvang halen is dus in vele opzichten aan te raden boven een diertje uit de winkel. Dat huisdieren kosten met zich meebrengen, zeker in deze economisch lastigere tijden, is daarbij goed om in gedachten te houden. Al in 2009 bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de kosten voor huisdieren sterker toenemen dan de inflatie. Flappie wordt in verhouding steeds duurder. De vrijwilligers van de konijnenopvangs bieden ook graag advies over huisvesting. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, waarbij de beste combinatie een gecastreerd mannetje is met een vrouwtje. Als ze genoeg ruimte hebben om te rennen en springen, zullen ze niet snel chagrijnig en bijterig worden.

Flapoor

Konijnen kunnen ook prima binnengehouden worden mits kabels en dergelijke veilig zijn weggewerkt. Hier twee broertjes die het bij uitzondering goed kunnen vinden, waarschijnlijk omdat ze beiden door een aangeboren handicap slechtziend zijn, daardoor heel hecht zijn en goed voor elkaar zorgen. Deze twee zijn op dit moment wegens omstandigheden ook op zoek naar een nieuw huis! (credit 'ladybunny')

Eigenlijk is het zo simpel: informeren, verantwoordelijkheid nemen en daarna genieten van ontzettend leuke huisdieren! Het verandert misschien niet de wereld, maar wel de wereld van dat konijn.

Linkjes

Wil je meer informatie over konijnen? Hier is een lijst met konijnenasiels in Nederland te vinden. Bedenk wel goed of je een konijn wilt en kunt verzorgen. Voor meer over de vereisten en bijkomende kosten kan je hier klikken. Natuurlijk is er ook een website van de dierenbescherming te vinden. Op deze pagina wordt er voornamelijk gekeken naar konijnen in de opvang. Om verder over konijnen te praten kun je terecht in het centrale topic in Flora en Fauna.