[OS 2012] De stadions deel 5

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In meerdere delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten. De vorige drie maanden verschenen er reeds specials over de stadions (deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4). Deze week is het tijd voor deel vier waarin we stadions voorbij laten komen waarin het voetbaltoernooi zal plaatsvinden. Eén daarvan bespraken we al in deel 4, namelijk het niet nieuwe Wembley. Hieronder volgen de resterende vijf:

Stadion: City of Coventry Stadium
Capaciteit: 32.500 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: voetbal

Dit relatief nieuwe stadion heet normaal gesproken het Ricoh Stadium. Maar omdat gesponsorde namen niet mogen bij de Olympische Spelen heeft het voor de Spelen van dit jaar tijdelijk een andere naam. Het stadion werd in 2005 in gebruik genomen, maar al in 1997 waren er plannen voor een nieuw stadion. In de oorspronkelijke plannen zou er een hypermoderne arena verrijzen met schuifdak en verrijdbaar veld. De degradatie van Coventry gooide echter roet in het eten. Na het afhaken van diverse investeerders werd er gekozen voor een kleiner en simpeler stadion.

Wat niet wil zeggen dat het City of Coventry Stadium alleen voor voetbal gebruikt wordt. Het complex bevat onder andere tevens een grote beurshal, een hotel en een casino. Naast voetbal wordt het veld ook gebruikt voor concerten en rugbywedstrijden. In 2015 zullen hier ook wedstrijden voor het wereldkampioenschap rugby plaatsvinden.

City of Coventry Stadium

City of Coventry Stadium (WikiCommons/Tam)

Stadion: Old Trafford
Capaciteit: 76.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: voetbal

Sinds 1910 is dit stadion de vaste speelplaats van Manchester United. Alleen nadat in 1941 het stadion beschadigd raakte door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog moest de club acht jaar uitwijken. In die tijd speelde United in het stadion van aartsrivaal Manchester City, Maine Road stadium. De thuishaven van de Mancunians dankt zijn naam aan het gebied waar het ligt, Old Trafford. Door de jaren heen is het altijd een van de grotere stadions van Engeland geweest. Begin jaren '90 werden de laatste staantribunes vervangen waarna de capaciteit zakte tot 44.000 toeschouwers.

Door de groeiende populariteit van United was er behoefte aan een groter stadion. Vanaf midden jaren '90 werd het stadion in verschillende fases uitgebreid tot de capaciteit die het nu heeft. Er zijn plannen om de laatste tribune die nog niet op het niveau is van de andere drie ook op te trekken, wat de capaciteit zou vergroten naar 95.000 toeschouwers. Hiermee zou het Theatre of Dreams, zoals Bobby Charlton het stadion noemde, het grootste voetbalstadion van Engeland worden.

Naast de moderniseringen is er rond het stadion ook veel historie te vinden. Zo staat er een standbeeld van Sir Matt Busby en is er een plaquette ter nagedachtenis aan de vliegtuigramp in München in 1958 waarbij een groot deel van de selectie van Manchester United omkwam. En in 2008 werd er standbeeld van de drie grootheden, George Best, Denis Law en Bobby Charlton onthuld ter herinnering aan de eerste Europacupwinst 40 jaar eerder.

Old Trafford

Old Trafford (WikiCommons/Steve Garry)

Stadion: Hampden Park
Capaciteit: 52.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: voetbal

Hampden Park in Glasgow is het nationale stadion van het Schotse voetbal. Toen het in 1903 werd geopend was het met een capaciteit van 100.000 toeschouwers het grootste stadion ter wereld. Dit werd tussen de wereldoorlogen nog vergroot naar 150.000 toeschouwers. Vanwege veiligheidseisen werd de capaciteit in fases teruggebracht naar het huidige aantal.

Naast het nationale voetbal van Schotland heeft het stadion één vaste bespeler, Queens Park FC. Deze amateurclub die uitkomt in de third division van het Schotse voetbal speelde voor het op deze locatie terechtkwam al eerder in twee stadions die Hampden Park heetten. Maar in het begin van de twintigste eeuw streken ze neer op de plek waar het stadion nu nog staat. In het verleden was Hampden Park ook het thuisstadion voor een speedwayteam en een American Football team.

Hampden Park

Hampden Park (foto: Pro Shots)

Stadion: St James Park
Capaciteit: 52.409 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: voetbal

St James Park is het oudste voetbalstadion van Noordoost-Engeland, de eerste wedstrijd werd er in 1880 gespeeld. In 1892 werd het de thuishaven van Newcastle United. Aan het einde van die eeuw werd de capaciteit van 30.000 naar 60.000 toeschouwers verdubbeld. In de decennia daarna waren er vele plannen voor verdere aanpassingen aan het stadion maar die kwamen geen van allen van de grond. Daardoor maakte St James Park ook geen deel uit van het wereldkampioenschap voetbal in 1966. Op een gegeven moment ontstonden er zelfs plannen voor een gezamenlijk stadion met aartsrivaal Sunderland. Echter begin jaren 70 kwamen de plannen dan toch eindelijk rond voor aanpassing van dit historische stadion. In 1987 werd de laatste vernieuwde tribune geopend.

In 1995 kwamen de eerste plannen naar buiten voor de bouw van een nieuw stadion op een steenworp afstand van het huidige, maar na veel weerstand van de omwonenden moesten die plannen afgeblazen worden. Hierna werden in 1998 nieuwe plannen ontwikkeld voor uitbreiding van het bestaande stadion. Deze werden wel goedgekeurd en in 2000 werd het vernieuwde St James Park geopend. Twee tribunes kregen een grote tweede ring waardoor de capaciteit groeide naar het huidige aantal. Deze uitbreiding heeft het stadion ook het typische uiterlijk gegeven van twee grote tribunes en twee veel kleinere.

St James Park

St James Park (WikiCommons/Donald Brydon)

Stadion: Millennium Stadium
Capaciteit: 74.600 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: voetbal

De plek waar nu het hypermoderne Millennium Stadium ligt is al meer dan een eeuw de plek voor de belangrijkste sporten van Wales. Lange tijd lagen hier het National stadium (de thuishaven voor de nationale rugbyploeg) en de cricket ground. Die laatste moest in 1967 plaatsmaken voor Cardiff rugby ground. Hierna werd het startschot gegeven voor de totale verbouwing van het National stadium. De verbouwing in fases werd uiteindelijk voltooid in 1984. Tien jaar later werd al duidelijk dat het vernieuwde stadion te klein was. Cardiff zou gastheer zijn van wedstrijden voor het wereldkampioenschap rugby en de capaciteit van 53.000 toeschouwers was daarvoor te klein.

Uiteindelijk werd er besloten een nieuw modern stadion te bouwen. De nieuwbouw kreeg als derde stadion in Europa een schuifbaar dak (na de Amsterdam Arena en het Gelredome). De capaciteit van het nieuwe complex zou vergroot worden naar 74.600 toeschouwers. De bouw werd afgerond in 1999 en kostte in totaal 121 miljoen pond. Gedurende de bouw van het Millennium stadium week de rugbybond van Wales uit met haar interlands naar het oorspronkelijke Wembley stadion. Toen Wembley zelf verbouwd werd week de Engelse voetbalbond met haar finales uit naar het Millennium Stadium.

Millennium Stadium

Millennium Stadium (WikiCommons/Nick Richards)