E3: Nintendo, de samenvatting

E3 Nintendo

Nintendo trapte af met een speciale pre-E3 presentatie die zich focuste op de nieuwe Wii U en dan met name de bijbehorende hardware, gevolgd door een tweetal persconferenties waarin veel games voor de Wii U en de 3DS getoond werden. Voor Wii hoeven we van Nintendo zelf vrij weinig meer te verwachten, maar van zijn opvolger des te meer.

Wii U-hardware

De Wii U zal rond de feestdagen van 2012 in de winkels komen te liggen. Het apparaat bestaat uit een console die HD-beelden kan produceren. Het apparaat ondersteunt SD memory cards en heeft een USB-slot. Op het apparaat kun je uiteraard de nieuwe Wii U-games spelen, maar ook de oudere Wii-games werken gewoon. De belangrijkste vernieuwing aan het apparaat is echter de Wii U GamePad. De GamePad is een combinatie van een touchscreen en een gewone controller. De controller bevat twee analoge sticks, vier actieknoppen, een stuurkruis en aan de achterkant twee triggers en schouderknoppen. Het apparaat bevat een accelerometer, gyroscoop en geomagnetische sensor en beschikt dus over motion control.

Wii U met gamepad

Wii U met GamePad

Daarnaast bevat het apparaat een camera, microfoon, speakers, rumble en een stylus. Het apparaat werkt op een oplaadbare lithium-ion batterij die 3 tot 5 uur meegaat. Op één Wii U kunnen twee GamePads aangesloten worden, maximaal vier Wii-controllers of Wii U Pro Controllers en ook alle accesoires voor Wii zoals de classic controller en Balance Board werken op het apparaat. In totaal kun je met maximaal vijf spelers tegelijk spelen. Als je niet wilt gamen kun je de GamePad ook nog gebruiken als afstandsbediening voor de TV. Het apparaat zal vrijwel geheel backwards compatible zijn met de Wii, en ook je Wii downloads kunnen overgezet worden naar de Wii U. Een Wii U zal waarschijnlijk wel meer kosten dan de Wii met de launch.

Wii U gamepad

Wii U GamePad en Wii U Pro controller

Sofware en games
Miiverse is een nieuw communicatieprogramma voor de Wii U. Alle Mii's van jou en je vrienden verzamelen zich hier bij hun favoriete games en je kunt zien welke berichten zij hebben geschreven en gedeeld. Daarnaast is ook in-game communicatie mogelijk. Vrienden kunnen dan bijvoorbeeld bij een lastig stukje van een spel tips geven hoe je het kunt doen.

Belangrijker dan dit soort bijzaken zijn natuurlijk de games. Er is een hele rits games aangekondigd, zowel van Nintendo zelf als van andere ontwikkelaars. NintendoLand is een mini-gamesverzameling die laat zien wat je allemaal kunt doen met de Wii U. Het spel wordt wellicht gebundeld met de Wii U. Pikmin 3 laat ons weer spelen met kleine wezentjes en deze keer in coop. Er komt een zingspel zoals SingStar simplistisch Sing genaamd en ook een nieuwe versie van Wii Fit staat op de planning, met de eveneens zeer verrassende naam Wii Fit U.

Pikmin 3

Een nieuwe console is niet compleet zonder een nieuwe Mario-game, dus New Super Mario Bros U komt er ook aan. Alleen de nieuwe Zelda-game wordt volgend jaar pas aangekondigd. Lego City: Undercover is een soort GTA in LEGO-stijl. Platinum games komt met het mysterieus klinkende Project P-100 en ook een nieuwe Wario-game genaamd Game & Wario is onderweg. Ook van andere uitgevers komen er grote games richting de Wii U. De Zombie-game ZombiU-bijvoorbeeld, een nieuwe Rayman-game genaamd Legends, een nieuwe Scribblenauts-game, Batman: Arkham City, Mass Effect 3 en wellicht zelfs nieuw aangekondigde grote titels zoals Watch Dogs. Genoeg games dus in het vooruitzicht voor de Wii U.

ZombiU

3DS
Hoewel het leek alsof de hele beurs om de Wii U draaide, was ook de 3DS nog aanwezig. De handheld kreeg een korte eigen presentatie waarin de aankomende grote games gepresenteerd werden zoals een nieuwe exclusieve Castlevania-game genaamd Lord of Shadow: Mirror of Fate. Mario's broer Luigi krijgt ook sinds lange tijd weer eens een eigen game met Luigi's Mansion: Dark Moon. Luigi komt waarschijnlijk rond de feestdagen. Mario zelf is ook present in Paper Mario, waarin hij met stickers aan de gang zal gaan. De twee broers zullen samen hun opwachting maken in New Super Mario Bros. 2, niet te verwarren met New Super Mario Bros. U. Het spel zal in augustus al in de VS verschijnen en goud speelt een belangrijke rol in het spel. Final Fantasy: Theatrhythm is ook in aantocht, net als een nieuwe Scribblenauts voor 3DS. Tot slot komt wellicht ook Fire Emblem: Awakening richting Europa.

Paper Mario 3DS

Afsluiting
De verwachte 3DS XL is niet aangekondigd, en ook de vibrerende stylus was niet op de E3 terug te vinden. Sowieso was de 3DS een beetje het ondergeschoven kindje. Alle aandacht ging naar de Wii U en de line-up voor dat platform was vele malen beter dan de enkele games die voor de 3DS gepresenteerd werden. Gelukkig zijn de games die wél getoond werden voor 3DS in ieder geval wel de moeite waard. Nintendo had een prima E3, maar dat was vooral dankzij de Wii U en het uitblijven van grote aankondigingen bij Sony en Microsoft.