E3: Sony, de samenvatting

De E3 is weer voorbij! In een wervelwind van informatie is het lastig om alles terug te vinden. Daarom helpt FOK! jou met een overzicht van alles wat we kunnen verwachten van Sony in de komende maanden.

Sony header

Technologie
Allereerst nemen we even een kijkje bij de hardware van Sony. Wonderbook werd voor het eerst getoond. Dit kun je zien als een interactief boek. Door middel van 'augmented reality' zie je op jouw beeldscherm hoe het boek, en alles eromheen, zal veranderen. Wonderbook maakt gebruik van PlayStation Eye en Move.

Sony is daarnaast ook een samenwerking met HTC aangegaan om PlayStation-certified smartphones te maken. Deze smartphones zijn in staat om allerlei PlayStation-games te draaien. De games zijn te krijgen via PlayStation Mobile, het voormalige PlayStation Suite.

Binnenkort is de Crystal White PS Vita ook buiten Japan verkrijgbaar. Deze zal worden gebundeld met Assassin's Creed III: Liberation.

Wonderbook

PlayStation 3
Beyond: Two Souls is een nieuwe game van Quantic Dream en belooft een emotionele reis te worden zoals Heavy Rain. Je speelt Jodie Holmes, een meisje die vergezelt wordt door een geest. Meer van het verhaal is nog niet bekend. Met deze game begon Sony de E3-conferentie.

PlayStation All-Stars Battle Royale zal verschijnen op PlayStation 3 en Vita. In deze game vechten allerlei bekende PlayStation-helden tegen elkaar. Denk bijvoorbeeld aan Kratos, PaRappa the Rapper en Nathan Drake. Oh ja, er zit ook een Big Daddy in. Dit is de eerste game die gebruikmaakt van cross-play.

Actie-liefhebbers kunnen zich verheugen op de volgende twee games. Kratos is weer van de partij in zijn eigen game, namelijk God of War: Ascension. Eerder werd ook bekendgemaakt dat er multiplayer in de game zit. The Last of Us is een survival-action game van Naughty Dog. Als Joel moet je Ellie beschermen in een post-apocalyptisch Amerika, waar alleen nog maar bandieten en geïnfecteerde mensen leven. De focus ligt niet op horror, maar op menselijke emoties.

PlayStation All-Stars Battle RoyaleThe Last of Us

Andere exclusieve games die snel voorbijkwamen waren de racegame LittleBigPlanet Karting en de shooter Dust 514. Indie-games werden ook even behandeld: The Unfinished Swan en Papo & Yo komen exclusief naar PlayStation Network.

Voor de Wonderbook zijn er twee games bekendgemaakt. Book of Spells, een game waar J.K. Rowling aan bijdraagt, zal de eerste game zijn voor Wonderbook en is gerelateerd aan Harry Potter. Ook het film-noire-achtige Diggs Nightcrawler verschijnt op Wonderbook. Sony werkt samen met schrijvers om voor meer 'boeken' te zorgen.

Verder krijgen PlayStation 3-eigenaren ook twee exclusieve DLC-pakketten. Een is voor Far Cry 3, de ander voor Assassin's Creed III. De DLC voor Far Cry 3 wordt gratis.

God of War: Ascension

PS Vita
Sony richt zich met de PS Vita meer op cross-play. Dit houdt in dat je met drie vrienden tegelijkertijd één multiplayer-game kunt spelen op de PlayStation 3 én de Vita. Daarnaast wordt het scherm van de PS Vita ook belangrijk als controller voor de PlayStation 3.

Ook de PS Vita krijgt een tweetal exclusieve games. We gaan eind dit jaar schieten met Call of Duty Black Ops: Declassified. Assassin's Creed III: Liberation verschijnt op 30 oktober en heeft voor het eerst een vrouwelijke assassin in de hoofdrol. Ook met deze game kun je verbinding maken tussen de PS Vita en PS3. Je krijgt dan Connors Tomahawk, een personage en een skin voor de Vita-game.

LittleBigPlanet krijgt Cross-Controller DLC. Hiermee is het mogelijk om het spel te besturen met de Vita. Je kunt levels maken met de touchscreen-mogelijkheden van de Vita. In de DLC zit ook een nieuwe story mode, costumes en stickers. Dit doet denken aan de Wii U-gamepad en Xbox SmartGlass.

Oddworld: Stranger's WrathSly Cooper: Thieves in Time

Op de beursvloer waren nog meer games te spelen zoals de platformer Sly Cooper: Thieves in Time en de shooter Sine Mora. Andere aanwezige games waren Hatsune Miku Project DIVA f, Oddworld: Stranger's Wrath HD, Orgarhythm, Retro City Rampage en Super Monkey Ball.

PS One-klassiekers komen ook naar PS Vita. De eerste update komt deze zomer en bevat de volgende spellen: Arc the Lad, Cool Boarders 2, Crash Bandicoot, Final Fantasy VII, JetMoto, Resident Evil Director's Cut, Tomb Raider, Twisted Metal 2 en Wild Arms. Meer games worden toegevoegd via updates.

De PS Vita krijgt ook meer multimedia functionaliteit. Amazon Instant Video, Hulu, Vudu, MLB.TV, CinemaNOW, Netflix, Sunday Ticket, Youtube en Crackle komen binnenkort naar de Vita zodat je series en films kunt streamen. Welke aanbieders beschikbaar zijn in Europa is nog niet bekend.

Assasin's Creed III: Liberation

PlayStation Network en PlayStation Plus
In de komende twaalf maanden moeten er maar liefst tweehonderd downloadbare games verschijnen op PSN. Op dit moment staan er al 150 games op. Tachtig procent van alle PlayStation 3's en PS Vita's is verbonden met het internet dus downloaden moet geen probleem zijn.

PlayStation Plus-leden kunnen sinds 6 juni tien andere gratis games downloaden. Een game is 'game van de maand' en is dus een maand gratis te spelen. Drie games blijven een jaar gratis verkrijgbaar en zes andere games worden elke drie maanden verwisseld.

FOK! en Sony
Dat was het alweer. Op FOK! hebben wij enkele artikels geschreven over onze verwachtingen en de conferenties. Sony wint de E3, of niet? Je kunt meer lezen over Sony's conferentie in Pheno's impressie vanuit L.A. en Nebo's 'kwaliteit boven kwantiteit'-blog.