Vijf Filmtips voor de maand Juni

De Nobelprijswinnaar

Releasedatum: 14 juni 2012
Genre: Drama
Regisseur: Timo Veltkamp
Acteurs: Marc van Uchelen, Harry van Rijthoven en Rifka Lodeizen

Plot
Joachim West (Marc van Uchelen) is een geniale schrijver die zelden werk van zichzelf publiceert. Wegens grote financiële problemen besluit hij onder te duiken, waarbij hij echter wel het perfecte manuscript, waar hij een tiental jaar aan heeft gewerkt, opstuurt naar zijn uitgeefster. Zij probeert het boek uit te brengen onder de naam Fabian Remarque (Harry van Rijthoven), een bestsellerauteur die kampt met een writer’s block.

Het verhaal van De Nobelprijswinnaar bestaat uit meerdere verhaallijnen. Het debuut van de Nederlandse regisseur Timo Veltkamp is dan ook een zogenaamde mozaïekfilm, waarbij hij tevens verantwoordelijk is geweest voor het scenario, de productie en de distributie. Voor slechts 100.000 euro werd deze film in 2010 gemaakt, waarbij hij nu dan toch te zien zal zijn in de bioscoop. Overigens werd een deel van de film gefinancierd met behulp van bijdragen van familie en kennissen van Veltkamp.

De Nobelprijswinnaar was te zien tijdens het Nederlands Film Festival 2010, waarbij het geroemd werd vanwege de zwarte humor en het uitstekende scenario. Weliswaar zou de film de nodige schoonheidsfoutjes bevatten, maar gezien het lage budget is dat logisch. Hoewel het ambitieuze De Nobelprijswinnaar waarschijnlijk niet in veel bioscopen te zien zal zijn, lijkt het een film die het waard is om op te zoeken.