Minecraft

Beschikbaar voor pc, iOS en Android
Komt ook uit op Xbox 360

Iedere gamer heeft er wel eens van gehoord, Minecraft. Maar hoe leg je aan iemand uit wat Minecraft nou is? De technische term is 'sandbox', maar de meest basale (en misschien de meest accurate) omschrijving is 'virtuele LEGO'.

Header

Minecraft is een java-based sandbox game waarin alles is opgebouwd uit verschillende soorten blokjes. Het wordt vaak gezegd bij sandbox-spellen: geen enkele spelerservaring is hetzelfde. Maar in de realiteit bezoek je toch allemaal dezelfde locaties en doe je dezelfde quests. Minecraft is hier misschien wel de uitzondering op want de makers hebben het sandbox-principe erg serieus opgevat. Voordat je aan jouw avontuur begint moet je een wereld genereren. Dit doe je door of handmatig of automatisch één van de achttien triljoen werelden te kiezen. Elk van deze werelden bevat dezelfde soort landschapselementen maar bouwt ze anders op. Zo kan je je avontuur beginnen in een prachtig bos, maar je kunt ook de pech hebben om in het midden van een oceaan te beginnen.

Minecraft

Om je een idee te geven van de omvang van een Minecraft-wereld: elk blokje heeft een oppervlakte van 1 m2, voor een totaaloppervlakte van 4.080.576.000 km2 (acht keer zoveel als de aarde). Naar schatting zou het 820 uur lopen zijn in elke willekeurige richting om de rand van een wereld te bereiken. Binnen deze vrijwel grenzeloze wereld staat het je vrij om te doen wat je wilt. Je moet maar met één ding rekening houden: de nacht. Wanneer het donker wordt komen er skeletten, zombies en andere wezens die je proberen te vermoorden. De oplossing is gelukkig vrij simpel: bouw een huis. Elk blokje binnen de wereld kan je oppakken en weer neerzetten, of gebruiken om andere blokjes te maken. Een echt doel binnen het spel is er niet en daarin ligt ook de kracht van Minecraft. Het enige wat je tegenhoudt is je eigen creativiteit. De één bouwt een simpel huis, de ander een prachtige kathedraal.

Als dat nog niet genoeg is, kan je het spel ook volledig aanpassen. Je kunt een persoonlijke player skin maken of een van de vele duizenden downloaden. Wil je toch wat mooiere graphics dan kan je een texture pack installeren. Daarnaast heeft het spel ook een grote mod community die volop nieuwe functies en dynamieken aan het spel toevoegen. Sommige hiervan zijn zo goed dat ze in één van de regelmatige updates van het spel terecht zijn gekomen.

Maar alleen in zo een grote wereld bouwen is toch best eenzaam. Gelukkig heeft Minecraft ook een multiplayer-functie waarbij je met vele anderen in dezelfde wereld zit. Dit geeft het spel een compleet nieuwe dimensie. Zo kan je allemaal apart een huisje bouwen maar je kunt ook gezamenlijk iets veel groters bouwen. Omdat je in een multiplayer server allemaal op hetzelfde punt begint (de spawn), beginnen de meesten met bouwen in de nabije omgeving van de spawn. Binnen enkele dagen breiden de gebouwen al richting elkaar uit en ontstaat er vanzelf een soort stadje.

Minecraft

Hier op FOK! bestaat al sinds de alpha-versie van het spel een actieve Minecraft-community. Naarmate het spel zich ontwikkelde is ook onze community meegegroeid. In het prille begin van Minecraft waren de servers nog niet zo goed beveiligd tegen vuur als nu. Een ongelukkige lavastroom, blikseminslag of een speler kon zo maar een klein brandje beginnen dat zich langzaam uitbreidde. In één van onze vroegere servers hadden wij last van zo een brandje. Nadat deze gezamenlijk was geblust bleek de schade best mee te vallen. Er was alleen een groot stuk bos afgebrand met als resultaat een kale heuvel. De oplossing was vrij snel gevonden, grachtenpanden. Na wat hard werk van enkele spelers stond er binnen een paar dagen een oer-Hollandse grachtstraat.

Minecraft

Ondanks de bijna oneindigheid van de wereld is het soms toch nodig geweest om een mapreset te hebben, bijvoorbeeld voor een update aan het spel of bij het veranderen van servers. Dit maakte het mogelijk om ook wat andere speelstijlen uit te proberen. Zo hebben wij een tijdlang een base vs. base map gehad. Hierbij was het doel om met jouw team een geheime basis te bouwen en tegelijk die van de vijand te vinden en te vernietigen. Het uitzetten en dichtklappen van de meest dodelijke vallen stond garant voor een avond plezier.

Wanneer dat saai werd was er altijd wel iemand die een adventure map online gooide. Dit zijn door spelers gemaakte maps waarbij je een vast verhaal doorloopt. Deze variëren ook van leuke dorpjes tot het complete LOST-eiland.

Zodra er weer een leuke update was ging de normale wereld weer aan. Want eigenlijk was bouwen toch stiekem net iets leuker. En eigenlijk op elke map deden zich dezelfde verschijnselen voor. Wanneer er eenmaal een paar huisjes stonden was er wel een enthousiaste speler die ze verbond door middel van een straat of iemand plaatste er een stadsmuur omheen. Na verloop van tijd stond het rond de spawn zo vol dat mensen verder weg moesten gaan bouwen. Geen probleem, dan stonden er wel een stel spelers op die een metro richting de spawn aanlegde. Met winkeltjes, portals, of om te ruilen, blijft de spawn het verzamelpunt voor de spelers.

Wanneer iedereen echter een huisje had dan kon het echte werk beginnen; de grootschalige gebouwen. Stadions, monumenten, wolkenkrabbers, we hebben ze allemaal wel op onze servers zien staan. Soms het werk van een ijverige speler, soms een groep. Maar wanneer zo een gebouw eenmaal af is dan is niets leuker dan er even van te genieten, of door hem in te wijden met een potje spleef, een van de games die binnen Minecraft is ontstaan. Spleef is een ingame spelletje waarbij je op een veld van maar 1 blokje diep de blokjes onder elkaar weg probeert te scheppen met als doel dat je tegenstander in het gat valt. De laatste speler die dan nog op het veld staat heeft dan gewonnen.

Minecraft

Recentelijk zijn we weer vol enthousiasme op servers aan nieuwe maps begonnen. Ondertussen zijn de bouwactiviteiten weer volop aan de gang. De gewoonlijke overpeinzingen zijn weer duidelijk zichtbaar. De eeuwenoude vraag: van welk materiaal moet de straat gemaakt worden? Welk ontwerp zal ik nu weer toepassen op mijn huis? Maar ook de ideeën voor de grote projecten komen al op. Het belooft weer wat te worden!