[OS 2012] De stadions deel 1

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten.

Stadion: Olympic stadium
Capaciteit: 80.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: atletiek, openings- en sluitingsceremonie

Het Olympic stadium is de hoofdlocatie van de Spelen van Londen. Het stadion ligt in het Olympic Park waar we eerder al over schreven. Het ontwerp voor het stadion werd onthuld op 7 november 2007 en op 22 mei 2008 begon de bouw. Het ontwerp was een heel open stadion waarvan na afloop de Spelen de capaciteit makkelijk terug gebracht kan worden. De open constructie zal voor spelen worden voorzien van een speciale wikkel. Tot de Spelen zal die wikkel voorzien zijn van reclame om dit te bekostigen. Vlak voor het begin van de Olympische Spelen zullen de reclame-uitingen eraf gehaald worden. De kosten voor de bouw van het stadion bedroegen 486 miljoen pond.

Om kosten voor brandveiligheid en dergelijke te drukken zijn er in het stadion ook geen eten en drinkkraampjes. Die faciliteiten zullen allemaal rondom het stadion te vinden zijn. Zo hoopt de organisatie naast goedkoper uit te zijn ook rond het stadion een speciale sfeer te creëren.

Oorspronkelijk was het plan dat na de Spelen de capaciteit van het stadion terug gebracht zou worden naar 25.000 à 30.000 toeschouwers en dienst zou doen als atletiek stadion en trainingsfaciliteit. Er kwam echter al snel van voetbalclubs West Ham United en Tottenham Hotspurs om het bouwwerk na de Spelen over te nemen en om te bouwen tot hun nieuwe thuishaven. Aanvankelijk leek West Ham de strijd gewonnen te hebben, alleen kwam het nooit helemaal rond en in oktober van het vorige jaar strandde de deal. Later meldde ook voetbalclub Leyton Orient zich als bespeler van het stadion. Inmiddels zijn ook die plannen allemaal van de baan en zal het stadion hoofdzakelijk een atletiekstadion blijven. Zo zullen er in 2017 de wereldkampioenschappen atletiek plaatsvinden.


Stadion: Lord’s Cricket Ground
Capaciteit: 6.500 toeschouwers (tijdens de Spelen)
Sporten die er plaatshebben: Boogschieten

Sport in Londen staat bol van de historie en traditie, de Lord’s Cricket Ground is hier een goed voorbeeld van. Al in 1814 werd de eerste cricketwedstrijd gespeeld op deze plek. Rond het veld staan diverse tribunes met allen hun eigen verhaal. Beginnend bij The Pavilion wat het oudste stuk tribune is en stamt uit 1889 tot en met het hypermoderne Media Centre dat in 1999 recht tegenover The Pavilion gebouwd werd. Het Media Centre biedt ruimte voor journalisten, commentatoren en bevat een televisiestudio. Het is een bijzonder gebouw dat voor een deel over de ondergelegen tribunes heen hangt.

In 2009 wist het Nederlandse cricketteam een enorme stunt uit te halen door op deze heilige grond het Engelse team te verslaan. Het boogschieten tijdens de Spelen is niet het eerste andere sportevenement naast cricket dat op Lord’s plaatsvindt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond er een liefdadigheidshonkbalwedstrijd plaats om geld in te zamelen voor de Canadese weduwen en wezen als gevolg van de gevechten in Europa.

Tijdens de Olympische Spelen zal het boogschieten plaatsvinden voor The Pavilion met aan weerszijden van de baan twee tijdelijke tribunes. De materialen die gebruikt worden voor de wedstrijden en trainingen zullen na de Spelen beschikbaar worden gesteld aan scholen in het Verenigd Koninkrijk.

Impressie van Lord's Cricketgroud tijdens de OS

Een impressie van het boogschieten op de Lord's Cricket Ground. In de verte zie je het Media Centre (WikiCommons/Sportsarchitecture, © POPULOUS)

Stadion: Copper Box
Capaciteit: 7.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: handbal & schermen tijdens de moderne vijfkamp

Deze moderne hal staat net als het Olympic Stadium in het Olympic Parc. De bouw ervan begon in 2009 en in 2011 werd de hal opgeleverd. Oorspronkelijk zou het stadion alleen gebruikt worden voor handbal en kreeg daarom de naam Handball Arena. Maar omdat er meer sporten plaats zullen vinden werd de naam veranderd in Copper Box. Dit naar de opvallende bekleding van de hal. Dat is namelijk koper dat voor een groot deel gerecycled is.

Tijdens de Spelen zullen alleen de poulewedstrijden en de kwartfinales van het handbal hier plaatsvinden. De halve- en finales zullen in de Bastketball Arena plaatsvinden (daarover in een volgende special meer). Naast handbal zal hier ook het schermen van de moderne vijfkamp te vinden zijn. Na het handbaltoernooi is er slechts 48 uur om de hal om te bouwen en gereed te maken voor het schermen.

Een bijzonder detail is dat de bouw uiteindelijk goedkoper uitviel dan gepland. Na de Spelen wordt de hal omgebouwd tot trainingslocatie voor meerdere sporten zoals basketbal, boksen, tafeltennis en badminton. Ook kunnen er nog diverse kleinere sportevenementen plaats blijven vinden.

Copper Box

De Copper Box (WikiCommons/EG Focus)