FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 9

 

MrManiak

Wat een saaie aflevering. Eerlijk is eerlijk, we hebben geen hol aan een aflevering waar we alleen maar naar Ronda reizen voor een executie. Veel gepraat, optutten en terugblikken hoe leuk het de afgelopen weken wel niet was. Ach, sommige mensen hecteh daar waarde aan. Ik wil gewoon een goede WIDM-uitzending, terugblikken doen we maar in de allerlaatste aflevering. Bij voorbaat dus een excuses dat er bijna geen hints in de special staan: ze zijn er namelijk bijna niet. Toch is er na de utizending van gisteravond een enkel ding zeker: Liesbeth is de verliezer. Hoe? Wat? Waarom? Lees verder en je weet het.

 

De meest belachelijke theorie: Week 9

Deze week vond ik op WIDM.com een zeer bijzondere theorie:

Liesbeth beantwoordt in de test de vraag Wie is de Mol? op Anne-Marie.
In de frame/blipvert daarna zien wij direct een bordje met "1a"
Ook wel te lezen als "1a = Ja".

Afleveringtitels

Net zoals vorig jaar heeft ook dit jaar iedere aflevering een eigen titel. Op dit moment is er nog geen hint in te vinden, maar wie weet is er later een bepaalde logica uit te halen.

1) De eerste twee uur
2) In de Min
3) Geen Toneel
4) Iemand Anders
5) Van achter naar voren
6) Rookgordijn
7) Zelfkennis
8) Tim, Anne-Marie, Liesbeth
9) Ja, nee...nee, ja.

Opvallend is dat bij aflevering twee het woord 'min' met een hoofdletter is geschreven. Dit kan hinten naar Hadewych MIN-is en maakt de MIN-theorie van DaMart hieronder nog geloofwaardiger.

Op dit moment schrijven de eerste letters DIGIVRZTJ. Met andere woorden: niks uit op te maken.

MIN-theorie

De Mol zit niet alleen in IJsland te zieken, maar ook op Twitter. Mocht je het kanaal nog niet volgen, klik dan even hier. Vorig jaar waren er in de tweets van de Mol hints te filteren. De eerste berichten zijn al aardig verdacht te noemen:

Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm (@IkBenDeMol, 3 januari)

Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm (@IkBenDeMol, 5 januari)

-500 € en alle servers overbelast. Voor mij is #widm nu al een succes. (@IkBenDeMol, 5 januari)

FOK!moderator DaMart maakte van de tweets een van de eerste theorieën van dit seizoen op het FOK!forum:

"Ik heb een theorie voor Hadewych . De Moltwitter is telkens aan het aftellen geweest... nog 51 dagen, 31 uur en 11 minuten... temperatuur -10, klok -1... Als je dat voluit schrijft: Min1... en de 1 dan ziet als i, krijg je Mini... de achternaam van Hadewych is Minis... meerdere -1's dus . En dan begint het dagboek van de mol ook nog eens met deze tekst:

"De eerste klap is een daalder waard en in dit geval min 500 euro! Is dat wel eens eerder gebeurd? Ik bedoel: dat de pot in de min ging?"

Weer die mins... die kunnen verwijzen naar de achternaam van Hadewych!"

Hadewych Minis.

De 6-theorie

WIDM.com-gebruiker jumper plaatste de volgende theorie online:

Even over de Moltweet "Hoe goed ken ik mezelf? Zie me in een wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet". Hier staat dus iets over een wiskundige oplopende reeks. De code die in opdracht 3 moest worden overgeseind was 4263, ofwel: 4-2, 6-3. Dit is een wiskundige reeks; deze loopt verder op naar 8-4, 10-5 en (de twaalfde mol, dus belangrijk) 12-6.
Het getal 6 is dus waar het om gaat. Dit werd ook sterk door Marit in de test benadrukt toen zij het had over Tim: "maar die zes...".
Nu naar de opdracht op de trap. Daar hoorden we als kijkers alle vragen, behalve vraag 6. In alle andere vragen werden dingen over alle kandidaten gevraagd, behalve over Marit. In vraag 6 werd dus zeer waarschijnlijk iets over Marit gevraagd. Dit past perfect in de moltweet. 
Hoe goed ken ik Marit? Niet zo goed, maar ik zie haar wel heel duidelijk in deze wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet...

FOK!user tochweekhenk zag ook vorige week aanwijzingen naar de 6. "Het getal vorige week met die rooksignalen was 42 63. Er was 1 tweet van de mol, een wiskundige reeks die een stijgende lijn voortzet. Als je 42 63 voortzet, komt er: 42-63-84-105-126. Seizoen 12, getal 6 er bij dus."

DaMart vond in aflevering vier een hint dat kan wijzen naar de zes: "6 is een getal dat vaker terugkomt en het zesde bordje werd als laatste neergezet bij de duikopdracht. Frits hoorde daarbij."

De 15-theorie
Het getal 15 lijkt steeds belangrijker te worden. In aflevering 1 omschreef user Anonymous2012: "Ik last dat 15 vaak terugkomt, vooral in de tweets, tijd M. vd Weijden op de OS: 1:51:51.6, mogelijkheid om de 51 om te draaien. Bovendien is hij met het Nederlands Kortebaan Record 1500m vrije slag de eerste Nederlander onder de 15 minuten. Veel 15."

FOK!ker Ongedierte haalt nog een Twitter-bericht aan van vorige week: "Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm, 5+1+3+1+1+1+2+0+3+0 = 15, Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm, 1+0+9+1+1+2+0+3+0 = 15, Kort voor de executie komt 1843 in beeld, en daarna een boek genaamd Tivoli op de tafel, The park opened on 15 August 1843... quote van Wikipedia over Tivoli Gardens, en Jeroen Pauw is op 15 augustus geboren." In deze aflevering vond Ongedierte het getal in de cijfercode 4263 (4+2+6+3 = 15).

Verder is de vijftien aflevering drie ook ontdekt, namelijk in het kenteken van de blauwe jeep (GZF 69 --- 6+9 = 15), in vraag zes van Marit (zie bovenstaande screenshot, 6 + 4 + 3 + 2 = 15 en het gelijknummerige cijferslot van de geldkist in opdracht 2.

Kruizen

Vanaf aflevering 1 is er een zeer sterke focus op kruizen. Schaduwen, gebouwdecoraties, grafkruizen en kruizen op kerktorens. Hadewych slaat regelmatig een kruisje voor een opdracht of executie. Ze staat ook opvallend veel met gekruisde armen op de foto. "X marks the spot" ?

Een andere mogelijkheid is de houding van de kandidaten bij de executie. Liesbeth heeft bij iedere executie haar benen en handen over elkaar heen gekruisd.

Jongens

FOK!ker Jane wees me op het feit dat Art vaak het woord 'jongens' gebruikt. Is dit een hint naar 'Jung is' ?

Aflevering 9: Flashback

  • Er wordt erg veel gefocust op Anne-Marie: Haar vrijstelling, Tim geeft duidelijk aan dat hij op AM als hoofdverdachte zat en veel voice-overs door Annemarie.
Aflevering 9, opdracht 1: Vind Liesbeth
  • Hadewych weet dat er een tijdslimiet aan de telefoongesprekken zit. Toch stelt ze vragen die nergens op slaan: Lang gereden? - Ja. Over de autoweg? Ja. Met de auto? ... No shit.
  • Het kostte Hadewych een telefoongesprek van 30 seconden om aan de aanwijzing te komen dat Liesbeth in een oud gebouw aan een rivier zit. Volkomen zinloze informatie, aangezien Ronda aan een grote rivier grenst.
  • Anne-Marie reed in het dorp een verkeerde straat in.
  • Bij Liesbeth was het nummer New York City van Craig Armstrong te horen. Deze muziek wordt in een Wie is de Mol?-aflevering alleen gebruikt als er iemand afvalt.
Aflevering 9: Executie
  • Anne-Marie had wel erg snel de kennis paraat dat er 25 opdrachten en 40 vragen waren.
  • Liesbeth had de vraag: "Welke kwartetten had de Mol?". Je zag de kwartetten van AM en van Hadewych, niet de optie 'geen' van Liesbeth. Er kon dus niks op Liesbeth worden ingevuld, die dus niet de Mol kan zijn.
  • Hadewych ging bij de vraag wie de Mol is weer met de muiscursor over haar naam heen.
Aflevering 9: Vooruitblik
  • Hadewych zei aan het einde duidelijk en opgelucht: 'Dankjewel'. Of ze heeft gewonnen of de andere twee zeiden 'goed gedaan', dus is ze de Mol en glimlacht uit pure opluchting. Als Liesbeth de Mol niet kan zijn vanwege die ene vraag, is Annemarie de verliezer omdat zij vol op Liesbeth zit. Blijft Hadewych over, die door niemand wordt verdacht. Liesbeth kan eventueel de winnaar zijn als zij onbewust vragen ook op Hadewych heeft ingevuld.
Na de uitzending: Roodshow

In de radioshow Roodshow op Radio 2 wordt wekelijks een interview met de afvaller gegeven, maar ook een hint naar de identiteit van de volgende afvaller. Lees hieronder het overzicht van de gespeelde nummers:

1) Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feeling. Righteous Brothers, de goede broers. Dio zijn achternaam is Braaf.

2) The Who - I Can't Explain. Het nummer duurde twee minuten en vier seconden. Dit is precies de lengte van Maarten.

3) K-Otic - I Can't Explain. Vier mannen, drie vrouwen, net zoals K-Otic.

4) Pearl Jam - Go. Marit is een Noorse naam. De vertaling van deze naam is 'parel'

5) James - Sit Down. "James most famous track, originally released on Rough Trade in 1989, reaching no 85 and seeing James being told by Geoff Travis, MD of the soon to be bankrupt label, that they were not a viable commercial proposition beyond an audience of 20,000. "

"Half april 2005 raakte Huffnagel in opspraak in verband met € 19.900 onkostenvergoedingen die de Stichting Bestuursassistentie VVD hem had toegekend als fractievoorzitter." (Met dank aan FOK!ker N00dles)

6) Bobby Brown - Two Can't Play That Game. William speelt in de musical Ramses. De oude Ramses Shaffy wordt gespeeld door acteur Hans Hoes. De jongere Ramses door William. Een rol die door twee acteurs worden gespeeld. (Met dank aan FOK!ker jcdragon)

7) Marillion - Kayleigh. Het nummer werd geschreven door iemand die 'Fish' heet, en Art heeft Tim bij de opdracht op het strand een viswijf genoemd. (Bedankt, DaMart)

8) Tesla - Last Action Hero. Kan slaan op de laatste kandidaten: Liesbeth, Anne-marie en Hadewych (LAH).

9) Robin Thicke - When I Get You Alone

Na de uitzending: Website van de Mol

De volgende tekst staat bij de beschrijvingen van opdracht 9:

De kandidaten maken de laatste test van deze serie. Wie deze test het best maakt, wint de pot. De test bestaat uit veertig vragen over de mol en hebben betrekking op alle afleveringen. Een deel van de test bestaat uit een wandeling langs voorwerpen die in de loop van de serie gebruikt zijn. Hier telt de tijd niet. Het tweede deel van de test bestaat uit een vragenlijst die op de computer moet worden ingevuld. Hier telt de tijd wél.

Er wordt erg gehamerd op het feit dat het om tijd draait, dus de persoon die het snelste heeft geantwoord bij een gelijke score van de vragen wint. Twee personen zitten op Anne-Marie. Zou AM de Mol zijn?

Theorie van René: Afleveringtitels

Omdat het linken naar Hadewych bij sommige afleveringtitels wel erg makkelijk is probeerde ik alle titels te linken:

1) De eerste twee uur (Art zet de Mol af met de auto. De timer schiet van drie uur naar twee uur. De Mol stapt weer in en de auto rijdt weg. In de aflevering en voor een lange tijd in de leader van de aflevering staat Hadewych in de afdruk van een vers bandenspoor.)
2) In de Min (Hadewych MIN-is)
3) Geen Toneel (Hadewych is vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam)
4) Iemand Anders (Het bord van Hadewych was 'Gulpje'. Dit was het enige bord dat de naam van een personage had, dus iemand anders)
5) Van achter naar voren (Hadewych liep van achter naar voren door het vliegtuig om het antwoord op de minnares van Picasso te weten te komen)
6) Rookgordijn (Hadewych trekt een rookgordijn op door aan kandidaten zeer direct te vragen "Ben jij de Mol?", om zo de aandacht van zichzelf af te houden en een nieuwsgierige kandidaat te spelen. Alleen Liesbeth kaatste de vraag terug.)
7) Zelfkennis (In de executie wees Hadewych bij de vraag 'Wie Is De Mol?' met de muis op haar eigen naam, waarna een zogenaamd klikgeluid hoorbaar was)
8) Tim, Anne-Marie, Liesbeth (Hadewych mist in deze lijst)

Conclusie

Ik blijf bij Hadewych. Waarom? Omdat het me briljant lijkt als zij wint. Het is duidelijk dat Liesbeth de Mol níet is (zie hierboven). Natuurlijk is dit maar een wilde gok, maar niet zo wild als je denkt. Ik probeer het te beredeneren...weetje, ik weet het zelf ook niet meer. De Mol heeft me dit jaar mentaal zo hard op het verkeerde been gezet, dat zelfs van logisch beredeneren er vaak niets lijkt te komen. Toch doe ik een poging. Als Liesbeth níet de Mol maar de verliezer, dan zit Anne-Marie dus ook verkeerd. Zij zit vol op Liesbeth. Liesbeth zat vol op Anne-Marie. Beiden zijn de Mol dus niet, dus blijft Hadewych over. Denk ik. Ik ben de hele dag aangesproken op het feit dat Hadewych helemaal niet de Mol kan zijn omdat niemand haar verdenkt. Naast dat dit juist het teken is van een goede Mol, is dit al eens eerder gebeurd. Seizoen 1, geen enkele kandidaat verdacht de Mol bij de executie. Geen enkele executie, geen enkele kandidaat.

De uitspraak van jcdragon blijf ik ook nog erg sterk vinden: Als je naar het voorstukje voor volgende week kijkt, lijkt het alsof aan de kandidaten getoond word, hoe er is gemold. Marion, Marit kijken met een gespannen, verrast gezicht. Je ziet ook Anne-Marie die nee schudt en waarschijnlijk dus in de maling is genomen door de mol. Dus ik denk dat zij het niet is.

Ik ben blij als ik het over zes dagen weet, de aankomende week blijf ik niet stil zitten en MOET weten wie het is. Voor nu zit ik in de Hadewych-tunnel en daar blijf ik nog een paar dagen in. Dames en heren, nog een fijne denkweek gewenst...en vooral succes.

Gulpje... Ben jij dan toch de Mol?

Hadewych