FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5

 

MrManiak

Warmte! Bij Wie is de Mol? dan, hier buiten vriezen de vingers van je hand. Voor iedereen in WIDM is er eindelijk een nieuw tijdperk aangebroken. Een ander land, een schone pot en hernieuwde instelling. Toch is er een enkel ding behouden gebleven. Een enkele kandidaat die nog meer eist, roept, liegt en bedriegt. De Mol is uit het koude IJsland gegaan en vertrokken naar Spanje om daar de boel te verzieken. Maar allerbeste, gluiperige spelbreker; ik ben je op het spoor. Niet alleen ik, maar half FOK! komt steeds dichter bij jouw ware identiteit. Hoe? Zo.

De meest belachelijke theorie: Week 5

De theorie van deze week komt van WIDM.com, met dank aan tochweerhenk:

Aflevering 1: De eerste twee uur
Aflevering 2: In de min
Aflevering 3: Geen toneel
Aflevering 4: Iemand Anders
Aflevering 5: Van achter naar voren
2 - 1 en 8 Zou je er van kunnen maken

Afleveringtitels

Net zoals vorig jaar heeft ook dit jaar iedere aflevering een eigen titel. Op dit moment is er nog geen hint in te vinden, maar wie weet is er later een bepaalde logica uit te halen.

1) De eerste twee uur
2) In de Min
3) Geen Toneel
4) Iemand Anders
5) Van achter naar voren

Opvallend is dat bij aflevering twee het woord 'min' met een hoofdletter is geschreven. Dit kan hinten naar Hadewych MIN-is en maakt de MIN-theorie van DaMart hieronder nog geloofwaardiger.

Op dit moment schrijven de eerste letters DIGIV. Nog geen idee hoe dit verder kan gaan.

MIN-theorie

De Mol zit niet alleen in IJsland te zieken, maar ook op Twitter. Mocht je het kanaal nog niet volgen, klik dan even hier. Vorig jaar waren er in de tweets van de Mol hints te filteren. De eerste berichten zijn al aardig verdacht te noemen:

Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm (@IkBenDeMol, 3 januari)

Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm (@IkBenDeMol, 5 januari)

-500 € en alle servers overbelast. Voor mij is #widm nu al een succes. (@IkBenDeMol, 5 januari)

FOK!moderator DaMart maakte van de tweets een van de eerste theorieën van dit seizoen op het FOK!forum:

"Ik heb een theorie voor Hadewych . De Moltwitter is telkens aan het aftellen geweest... nog 51 dagen, 31 uur en 11 minuten... temperatuur -10, klok -1... Als je dat voluit schrijft: Min1... en de 1 dan ziet als i, krijg je Mini... de achternaam van Hadewych is Minis... meerdere -1's dus . En dan begint het dagboek van de mol ook nog eens met deze tekst:

"De eerste klap is een daalder waard en in dit geval min 500 euro! Is dat wel eens eerder gebeurd? Ik bedoel: dat de pot in de min ging?"

Weer die mins... die kunnen verwijzen naar de achternaam van Hadewych!"

Hadewych Minis.

De 6-theorie

WIDM.com-gebruiker jumper plaatste de volgende theorie online:

Even over de Moltweet "Hoe goed ken ik mezelf? Zie me in een wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet". Hier staat dus iets over een wiskundige oplopende reeks. De code die in opdracht 3 moest worden overgeseind was 4263, ofwel: 4-2, 6-3. Dit is een wiskundige reeks; deze loopt verder op naar 8-4, 10-5 en (de twaalfde mol, dus belangrijk) 12-6.
Het getal 6 is dus waar het om gaat. Dit werd ook sterk door Marit in de test benadrukt toen zij het had over Tim: "maar die zes...".
Nu naar de opdracht op de trap. Daar hoorden we als kijkers alle vragen, behalve vraag 6. In alle andere vragen werden dingen over alle kandidaten gevraagd, behalve over Marit. In vraag 6 werd dus zeer waarschijnlijk iets over Marit gevraagd. Dit past perfect in de moltweet. 
Hoe goed ken ik Marit? Niet zo goed, maar ik zie haar wel heel duidelijk in deze wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet...

FOK!user tochweekhenk zag ook vorige week aanwijzingen naar de 6. "Het getal vorige week met die rooksignalen was 42 63. Er was 1 tweet van de mol, een wiskundige reeks die een stijgende lijn voortzet. Als je 42 63 voortzet, komt er: 42-63-84-105-126. Seizoen 12, getal 6 er bij dus."

DaMart vond in aflevering vier een hint dat kan wijzen naar de zes: "6 is een getal dat vaker terugkomt en het zesde bordje werd als laatste neergezet bij de duikopdracht. Frits hoorde daarbij."

De 15-theorie
Het getal 15 lijkt steeds belangrijker te worden. In aflevering 1 omschreef user Anonymous2012: "Ik last dat 15 vaak terugkomt, vooral in de tweets, tijd M. vd Weijden op de OS: 1:51:51.6, mogelijkheid om de 51 om te draaien. Bovendien is hij met het Nederlands Kortebaan Record 1500m vrije slag de eerste Nederlander onder de 15 minuten. Veel 15."

FOK!ker Ongedierte haalt nog een Twitter-bericht aan van vorige week: "Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm, 5+1+3+1+1+1+2+0+3+0 = 15, Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm, 1+0+9+1+1+2+0+3+0 = 15, Kort voor de executie komt 1843 in beeld, en daarna een boek genaamd Tivoli op de tafel, The park opened on 15 August 1843... quote van Wikipedia over Tivoli Gardens, en Jeroen Pauw is op 15 augustus geboren." In deze aflevering vond Ongedierte het getal in de cijfercode 4263 (4+2+6+3 = 15).

Verder is de vijftien aflevering drie ook ontdekt, namelijk in het kenteken van de blauwe jeep (GZF 69 --- 6+9 = 15), in vraag zes van Marit (zie bovenstaande screenshot, 6 + 4 + 3 + 2 = 15 en het gelijknummerige cijferslot van de geldkist in opdracht 2.

Aflevering 5: proloog

  • Opvallend is dat zowel de afleveringtitel als het Art-monoloog erg laat in de aflevering komen, namelijk als het team onderweg naar Spanje is.
Aflevering 5, opdracht 1: Vliegtuigvragen
  • Anne-Marie bleef slapen en werd door niemand wakker gemaakt. Toch gaf ze bij haar vraag wel het goede antwoord op de vraag waar Wie is de Mol? begon: Vik.
  • William herkende de tune van de fluitende man en zei ook The Good, The Bad and The Ugly. Alsnog noemde Frits die andere bekende western: Once Upon A Time In The West.
  • Wie was de minnares van Pablo Picasso? Velen weten dat dit Marie-Thérèse Walter is. Hoewel de achternaam neit bij mensen bekend was, zei Tim dat ze op het vliegveld de achternaam 'Walter' nog op Google hebben opgezocht. Toch geeft Hadewych als achternaam Torres, dit zei een medepassagier van de vlucht naar Spanje.
  • Bij aankomst in Spanje ploft Tim op bed, waarop William reageert dat hij een erg luie kandidaat is, niets doet en William maakt hem zelfs uit voor Mol. Hier wordt het Tim te heet onder de voeten en hij vlucht de kamer uit.
  • Frits deed geen enkele moeite om anderen te helpen met de ontvangen vragen.
Aflevering 5, opdracht 2: Jokers, geld of een leven
  • Tim heeft totaal geen moeite gedaan om een joker, geld of wat dan ook te pakken. Na een tijd drukte hij een leven van Hadewych weg. Maar dit is niet het meest vreemde. Terwijl hij wist dat Liesbeth boven hem stond rende hij over een open vlakte, waardoor hij een erg makkelijk doelwit is voor haar.
  • Liesbeth heeft helemaal niets uitgevoerd. Ze rende wel, maar ze drukte niemand weg, heeft geen joker gepakt en ook geen geld verzameld. Dit in tegenstelling tot Frits, die 1500 euro voor de pot heeft gepakt. (In de montage zagen wij echter maar twee briefjes geld, dus niet alle acties zijn in beeld gebracht)
  • William handelde bloedfanatiek en heeft twee jokers weg kunnen stelen, met ook nog driemaal een eliminatiepunt tegen Anne-Marie.
Aflevering 5, opdracht 3: Huisje met een kruisje
  • William legt tot ergernis van Marit zeer krom uit waar de groep staat.
  • Tim en Anne-Marie hebben maar een enkel huis bezocht en besloten daarna maar op zoek te gaan naar de straat. Dit zorgde dus voor extra werk voor de andere groep, die in totaal drie huizen moest betreden.
  • Liesbeth én Hadewych riepen dat William verder moest rennen. Tim probeerde William en de rest van de groep wel binnen het goede huis te halen, maar de 'kijkgroep' was voor William geloofwaardiger om naar te luisteren.
Aflevering 5: Executie en vooruitblik
  • FOK!user jcdragon zag het volgende: "Verder vind ik Liesbeth verdacht tijdens de executie. Als Marit haar rode scherm krijgt, kijkt iedereen verschrikt. Maar zij kijkt meer neutraal. In de preview van volgende week vraagt Hadewych aan Liesbeth of zij de mol is. Zij zegt nee, maar knikt ja."
  • Frits maakte een merkwaardige uitspraak tijdens de executie: "Er liegen meer mensen, maar dat maakt ze nog geen Mol..."
  • William heeft vier jokers, maar heeft er nog geen een ingezet. Is hij de Mol (die geen jokers nodig heeft) of spaart hij ze op? Met dank aan Vivian.
  • Tim verdenkt Anne-Marie, Liesbeth....en zichzelf.
Na de uitzending: AVRO-fail
Herinner je nog de screenshot van vorige week, wie er zou afvallen? Jazeker, Marit is afgevallen. Een zeer slordige fout van de AVRO.
Na de uitzending: Theorie van René

 

Aan het einde van iedere utizending is een groepsfoto te zien. Als er iemand afvalt dan verdwijnt deze persoon van de foto. Ik heb vanaf seizoen drie de foto's teruggevonden en gekeken hoe en waar de Mol staat.

 

 

WAARSCHUWING: De afbeeldingen tonen de Mollen van seizoen 3 tot en met seizoen 11. Mocht je dit niet weten, klik dan niet op de bovenstaande link.

 

Er zijn enkele opvallende zaken te ontdekken aan De Mol:
  • De Mol heeft nog nooit aan het uiteinde van een foto gestaan
  • De Mol kijkt altijd recht in de camera, je ziet dus altijd het volledige gezicht
  • De Mol heeft zijn/haar schouders in de meeste gevallen naar de camera gericht.
Kijk met deze kennis in het achterhoofd nog eens naar deze foto:
Groepsfoto
Met de bovenstaande eisen vallen de volgende mensen af:
Groepsfoto streep
Tim staat grotendeels met zijn schouders recht naar de camera, zijn rechter schouder is een twijfelgeval. Liesbeth en Frits voldoen beiden aan de vereisten.
Na de uitzending: Titelnamen
FOK!users Gea en Qbay vonden de volgende aanwijzingen in de titelnamen:

1. "Eerste twee" - Tim heeft een twee-lingbroer
2. "In de min" - Monica da Silva trio is nu duo?
3. "Geen toneel" - Nee, cabaret
4. "Iemand anders" - In de omgekeerde talkshow worden de broertjes Kamps steeds door 'iemand anders' geïnterviewd
5. "Van voor naar achteren" - Tim zei: 'ik verdenk **, ** en mijzelf'...als je dat van achter naar voor doet: 'Ik verdenk mezelf, **, **'.
Na de uitzending: Roodshow

In de radioshow Roodshow op Radio 2 wordt wekelijks een interview met de afvaller gegeven, maar ook een hint naar de identiteit van de volgende afvaller. Lees hieronder het overzicht van de gespeelde nummers:

1) Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feeling. Righteous Brothers, de goede broers. Dio zijn achternaam is Braaf.

2) The Who - I Can't Explain. Het nummer duurde twee minuten en vier seconden. Dit is precies de lengte van Maarten.

3) K-Otic - I Can't Explain. Vier mannen, drie vrouwen, net zoals K-Otic.

4) Pearl Jam - Go. Marit is een Noorse naam. De vertaling van deze naam is 'parel'

5) James - Sit Down

Conclusie
Wat is het enorm lastig. Toch switch ik deze week van Mol, omdat ik een weekje mijn eigen theorie wil volgen. Al vanaf aflevering 1 zit ik te twijfelen tussen Frits, Liesbeth en Tim. Na twee utizendingen heb ik Frits van mijn lijst afgestreept en ben ik tijden op Tim gaan zitten, maar Liesbeth... Ik vertrouw haar steeds minder. De andere personen kunnen het voor mij gewoonweg niet zijn, zij zijn veel te fanatiek. Het echte drietal Frits-Tim-Liesbeth, daar zit de Mol in. Deze week... Liesbeth, maar met Tim vlak achter haar.
Wat een afschuwelijk spel is Wie is de Mol? toch ook...
Liesbeth