Foto's: WK sprint Dag 1

Dit weekend staat op de Olympic Oval in het Canadese Calgary het wereldkampioenschap sprint op het programma. Bij de mannen strijden de Nederlanders Stefan Groothuis, Hein Otterspeer, Pim Schipper en Sjoerd de Vries tegen de wereldtoppers. Bij de vrouwen komen voor Nederland Margot Boer, Annette Gerritsen, Marrit Leenstra en Thijsje Oenema in actie.


Stefan Groothuis is de grootste Nederlandse troef. Hij staat na de eerste dag derde (Foto: Pro Shots)


De Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee gaat voorlopig aan de leiding (Foto: Pro Shots)


Bij de vrouwen staat de Canadese Christine Nesbitt dankzij haar wereldrecord op de 1.000 meter bovenaan (Foto: Pro Shots)


De Canadese reed aangemoedigd door de thuisfans naar een tijd van 1.12,68 waarmee ze anderhalve seconde sneller was dan de nummer twee Marrit Leenstra en bijna een halve seconde ten opzichte van het oude wereldrecord van Cindy Klassen (Foto: Pro Shots)


Beste Nederlandse is Margot Boer die vierde staat (Foto: Pro Shots)


Zij moet het onder meer afleggen tegen 500 meter specialiste Jenny Wolf die na de eerste dag verrassend tweede staat. De Duitse won de 500 meter en reed een persoonlijk record op de dubbele afstand (Foto: Pro Shots)


Annette Gerritsen staat voorlopig zesde. Zij had de pech om op de 1.000 meter tegen Nesbitt te moeten rijden (Foto: Pro Shots)


Marrit Leenstra is na dag 1 negende. De Friezin wist op de 1.000 meter tweede te worden (Foto: Pro Shots)


Thijsje Oenema verknalde haar 500 meter, maar reed een persoonlijk record op de dubbele afstand waardoor ze nu tiende staat (Foto: Pro Shots)


Valpartijen waren er weinig, maar de Duitse Angermüller werd zo op slag kansloos voor een ereplaats (Foto: Pro Shots)


In het programma was ook ruimte gemaakt om Jeremy Wotherspoon een afscheid te geven (Foto: Pro Shots)


Hein Otterspeer was op voorhand een van de outsiders van de titel, maar op de 1.000 meter verloor hij veel tijd, waardoor de zevende plaats nu zijn deel is (Foto: Pro Shots)


Pim Schipper leek op de eerste dag last te hebben van de zenuwen, waardoor hij nu 21e staat (Foto: Pro Shots)


Ook Sjoerd de Vries maakte te veel foutjes, waardoor hij nu 27e staat (Foto: Pro Shots)