Vijf gametips voor de maand februari

Na een rustige januarimaand qua games lijkt februari de kleinere releaselijst van de vorige maand meer dan goed te maken. Met een aantal grote titels die uit gaan komen hebben wij als crew er voor gekozen om vijf gametips te geven van titels die net onder die scope vallen, maar zeker de moeite waard zijn.

Asura's Wrath Boxshot

GameAsura's Wrath

Platform: Xbox 360 en PlayStation 3
Developer: CyberConnect2
Uitgever: Capcom
Releasedatum: 24 februari
Genre: Actie, Beat-em-up

In een gamewereld van vervolgen en spinoffs brengt Capcom een verademing. Asura's Wrath is geen vervolg, geen spinoff, maar gewoon een compleet nieuw spel. Het verhaal speelt zich af in de Aziatische mythologie. Asura was eens een gerespecteerde god die door zijn mede-goden is verraden. Al zijn krachten zijn hem afgenomen en hij zweert wraak op de andere goden. Door zijn innerlijke toorn en woede weet Asura krachtige aanvallen op te roepen die hij gebruikt tegen de mensen die hem onrecht hebben aangedaan.
Het spel is in de basis een beat-em-up. De innovatie van Asura's Wrath is dat gameplay en verhaallijn door elkaar heen lopen. Tijdens gevechten een stukje cinematische verhaallijn om weer door te gaan in het gevecht. Het gevechtssysteem is vernieuwend en maakt het spel interessant.
Waarom gaat dit spel slagen:
Asura's Wrath is nieuw en daardoor boeiend. Het kan zonder de herinnering aan een eerder deel en de verwachting daarvan gespeeld worden. De graphics zijn mooi en de gameplay loopt vloeiend over in de verhaallijn en weer terug. De controls bieden uitdaging voor de speler.
Waar kan het misgaan:
De onderbreking van de gevechten door het verhaal kan er voor zorgen dat fans van beat-em-ups, die gewend zijn gevechten van voor tot achter uit te spelen, het spel als vervelend gaan ervaren.
Kingdoms of Amalur: Reckoning Boxshot

GameKingdoms of Amalur: Reckoning

Platform: Xbox 360, PlayStation 3 en pc
Developer: 38 Studios/Big Huge Games
Uitgever: Electronic Arts
Releasedatum: 10 februari
Genre: RPG
Preview: Kingdoms of Amalur: Reckoning 
Amalur is typisch zo'n game die niemand opvalt. De gameplay is niet vernieuwend, de graphics zijn niet enorm hoogstaand en het setting is vrij standaard. Toch kan de game hoge ogen gaan gooien in februari vanwege het feit dat het allemaal zo lekker in elkaar lijkt te steken.
De hoofdrolspeler in de game, jij dus, is dood. Je wordt door twee dwergen weggedragen en via een stortkoker kom je terecht op een grote afvalberg vol lijken. Op dat moment kom je weer tot leven en moet je zien te ontsnappen. Vlak daarna hoor je hoe dit in hemelsnaam mogelijk is en dat er een bijzondere rol voor je is weggelegd in het koninkrijk van Amalur.
Alles aan Kingdoms of Amalur: Reckoning klinkt standaard en toch zijn de meningen na de demo van vorige maand over het algemeen bijzonder lovend. Een game hoeft niet altijd vernieuwend te zijn, of iets bijzonders te doen. Gewoon normaal lijkt hier een goede omschrijving.
Waarom dit spel gaat slagen:
Kingdoms of Amalur speelt lekker weg en ziet er vrolijk en gekleurd uit. Alle belangrijke opties voor een goede RPG zijn aanwezig en het combat-systeem heeft een vleugje God of War meegekregen. 
Waar kan het misgaan:
In februari verschijnen er naast Amalur nog twee grote RPG's: Final Fantasy XIII-2 en The Last Story. De vraag is of men tijd heeft of wil vrijmaken voor een RPG die op het eerste oog niets nieuws te bieden heeft.  
UFC Undisputed 3 Boxshot

GameUFC Undisputed 3

Platform: Xbox 360 en PlayStation 3
Developer: Yuke's
Uitgever: THQ
Releasedatum: 17 februari
Genre: Sport
Preview: UFC Undisputed 3 
Na twee jaar komt THQ met het derde deel in de UFC-reeks. Waar men oorspronkelijk van plan was om elk jaar een deel uit te brengen, heeft men er voor gekozen om bij dit deel een jaar extra te nemen om zoveel mogelijk userfeedback uit UFC Undisputed 2010 te verwerken. UFC Undisputed 3 brengt de harde MMA-sport terug naar de consoles met naast UFC dit keer ook de Pride-show als onderdeel. Het gevechtssysteem is aangepast zodat de gameplay de realiteit heel dicht benaderd. Om het spel toegankelijk te houden voor beginners en uitdagend genoeg voor bestaande fans is een onderscheid gemaakt in controlsettings tussen amateur- en advanced settings.
Waarom gaat dit spel slagen:
Met de gemaakte aanpassingen en toevoegingen benadert het spel de werkelijkheid heel goed. De ingevoerde opkomsten, de muziek en het commentaar zorgen voor een sfeer zoals je die van de UFC verwacht. Met zeven gewichtsklasses en 150 vechters biedt het spel voldoende variëteit om lang te kunnen spelen.
Waar kan het misgaan:
Het spel kent redelijk lange laadtijden. Door de verschillende controlsettings kan het verschil tussen beginners en gevorderden te ver uit elkaar liggen wat nieuwe spelers kan ontmoedigen om het spel te blijven spelen.
The Darkness II Boxshot

GameThe Darkness II

Platform: Xbox 360, PlayStation 3 en pc
Developer: Digital Extremes
Uitgever: 2K Games
Releasedatum: 10 februari
Genre: First-person shooter
Preview: The Darkness II en The Darkness II (multiplayer)
Vier jaar na het eerste deel neemt The Darkness II ons mee terug naar de wereld van Jackie Estacado. Het verhaal begint twee jaar na waar deel één eindigt en Jackie heeft The Darkness al twee jaar niet meer gebruikt. Hij wordt opgejaagd door een geheim genootschap, The Brotherhood, waardoor hij zijn donkere krachten weer moet gaan gebruiken. The Brotherhood, oorspronkelijk opgericht om The Darkness te bestrijden, wil het nu controleren en voor haar eigen doeleinden gebruiken.
De stijl van de game is veranderd ten opzichte van het eerste deel. Door de cellshadingtechniek heeft de game een donkerder stijl die meer in lijn ligt met de stripboeken waar de game op gebaseerd is. Het tweede deel biedt spelers ook een vierpersoons multiplayer met een eigen verhaallijn die aan de zijlijn verweven is met het singleplayerverhaal.
Waarom gaat dit spel slagen:
De donkere stijl, gecombineerd met het gebruik van Jackies Darkness Powers en zijn twee slangachtige extra armen bieden een unieke gameplay-ervaring. De multiplayeroptie zorgt er voor dat je het spel kan blijven spelen.
Waar kan het misgaan:
De verandering van stijl in de game kan fans van de eerste game tegenhouden. De singleplayer verhaallijn moet voldoende diversiviteit bieden om boeiend te blijven. 
The Last Story Boxshot

GameThe Last Story

Platform: Nintendo Wii
Developer: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Releasedatum: 24 februari
Genre: RPG
Preview: Pandora's Tower + The Last Story 
In het laatste jaar van Nintendo Wii zijn er nog twee grootste avonturen te spelen op het kleine apparaat van Nintendo. The Last Story en Pandora's Tower. Beide zijn typische Japanse games en Nintendo heeft voor Europa besloten om ze maar gewoon te gaan lokaliseren. Dat alleen is al een opvallend gegeven.
Een ander opvallend gegeven is het feit dat The Last Story gemaakt is door het Final Fantasy-duo Hironobu Sakaguchi (bedenker, producer) en Nobuo Uematsu (muziekcomponist). Beide namen zijn ook nadrukkelijk aanwezig op de verpakking.
De game speelt begint in een havenstad op Lazulis Island waar je een groep huurlingen onder je hoede hebt. De actie gebeurt real-time en de camera hangt half achter het personage dat je bestuurt. Hierdoor wordt weleens de vergelijking getrokken met Gears of War.
Waarom gaat dit spel slagen:
Met Uematsu en Sakaguchi aan het roer kan er weinig misgaan en in Japan zijn de kritieken erg lovend. Famitsu gaf de game 38 van de 40 punten. Daarnaast zijn er maar weinig RPG's voor Nintendo Wii die de moeite waard zijn.
Waar kan het misgaan: 
The Last Story komt op een moment dat serieuze (RPG-)gamers volop op PS3 en 360 aan het spelen zijn, zij krijgen deze maand namelijk ook Final Fantasy XIII-2 en die heeft de naam mee. The Last Story kan zomaar ondergesneeuwd worden door dat HD-geweld.