Vijf Filmtips voor de maand Januari

The Girl with the Dragon Tattoo

Releasedatum: 19 januari 2012
Genre: Drama/Thriller
Regisseur: David Fincher
Acteurs: Daniel Craig, Rooney Mara en Christopher Plummer

Plot
Gebaseerd op het eerste deel van de nogal bekende Millennium-trilogie van de overleden Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson. In dit deel krijgt de tot een celstraf veroordeelde onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist de opdracht om een onderzoek te doen naar de verdwijning van een jonge nicht van de bejaarde zakenman Henrik Vanger. Volgens hem is de in 1966 verdwenen Harriet niet alleen verdwenen maar ook vermoord. Blomkvist accepteert de opdracht, waarbij hij tijdens zijn zoektocht hulp krijgt van de mysterieuze Lisbeth Salander, een bijzonder uitziende vrouw met een aantal bruikbare kwaliteiten als onderzoeker.

Verwachtingspatroon
De kans is groot dat met name het Europese filmpubliek deze film niet zal kijken om de simpele reden dat dit wederom een bewerking is van het inmiddels door miljoenen mensen gelezen boek van Stieg Larsson. Daarnaast werd ook de Zweedse filmbewerking uit 2009 een groot succes, waarbij hoofdrolspeelster Noomi Rapace een bekende naam is geworden in Hollywood. Toch is deze film zonder twijfel de film die absoluut niet gemist mag worden in januari, om de simpele reden dat dit een film is van de veelgeprezen regisseur David Fincher, de persoon die eerder verantwoordelijk is geweest voor films als Fight Club, Se7en, Zodiac en The Social Network.

Desondanks blijft het opvallend dat Fincher de bewerking van dit boek als zijn volgende project heeft aangenomen. Wellicht betekent dit dat hij het gevoel heeft gehad dat zijn versie zich daadwerkelijk kan onderscheiden van het origineel. Toch blijft het jammer dat het verhaal inmiddels bij iedereen bekend is en daardoor niet zal kunnen verrassen. Aan talent ontbreekt het niet in de film. Naast gevestigde namen als Daniel Craig (Casino Royale), Christopher Plummer (Beginners) en de Nederlander Yorick van Wageningen (Oorlogswinter), is het vooral de relatief onbekende Rooney Mara als Lisbeth Salander die op basis van de trailer tot het uiterste gaat en daardoor veel indruk maakt. Daarnaast is er de beklijvende soundtrack van Trent Reznor, de man achter de band Nine Inch Nails. Dus hoewel er een paar redenen te bedenken zijn waarom deze film kan worden overgeslagen, zijn er ook genoeg redenen waarom deze film niet gemist mag worden.